Teodor Melescanu afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca premierul studiaza mapa profesionala a Noricai Nicolai, cu care va mai avea discutii pentru ca vrea sa vada daca lucrurile care i se reproseaza pot constitui impedimente in numirea ei. Melescanu sustine ca premierul se va consulta cu juristi si cu partidul, dar ca nu exista reticente fata de numirea Noricai Nicolai. " Singura chestiune este legata de interpretarea Curtii Constitutionale pe aspectele din mapa profesionala a Noricai", afirma Melescanu. El nu exclude posibilitatea unei alte nominalizari.

  • Premierul nu s-a consultat cu liderii partidului cind a luat decizia interimatului
  • Motivul este legat de blocajul din acest moment si nu de scrisoarea presedintelui
  • Premierul vrea sa vada cit de serioase sint lucrurile care i se reproseaza Noricai Nicolai, sa lamureasca toate aspectele
  • Curtea judeca daca aspectele invocare de presedinte sint impedimente in numire
  • Daca Curtea spune ca exista impedimente, venim cu alta candidatura

Andreea Pora : S-a discutat la nivelul partidului solutia interimatului?

Teodor Melescanu : Nu s-a discutat, a fost o decizie a premierului, pentru ca e apanajul premierului pe linie guvernamentala. S-ar putea sa se fi consultat cu vicepresedintii.

A P: Cu dumneavoasta cind a discutat?

TM:Am avut o discutie in aceasta dimineata cu premierul si m-a rugat sa accept interimatul, avind in vedere blocajul care exista in momentul de fata.

AP:Credeti ca decizia premierului poate fi si ca urmare a scrisorii pe care presedintele i-a trimis-o luni si in care ii solicita sa nominalizeze un interimar?

TM: Nu cred, cred ca motivul principal e legat de blocaj si premierul a simtit nevoia unei perioade de timp in care sa lucreze pentru gasirea unei solutii legale

AP: Ce fel de solutie?

TM: Exista doua posibilitati, sa se ceara avizul Curtii Constitutionale si sa se ia in considerare o alta, dar care trebuie discutata politic.

AP: Vreti sa spuneti ca se ia, totus,i in calcul renuntarea la Norica, ca numirea dumneavoasta ca interimar poate fi interpretata si in acest sens?

TM: In nici un caz. A fost clar ca pe Norica nu o putem avea ministru al Justitiei decit in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. De aceea, premierul e in curs de a vedea dosarul, mapa profesionala a Noricai Nicolai. Vrea sa mai discute cu ea, sa studieze cit de serioase sint lucrurile care i se reproseaza. Sa se consulte, poate, si cu altii, cu juristi, cu partidul. Vrea sa vada exact despre ce e vorba, sa lamureasca toate aspectele, sa fie lucrurile clare.

AP: Exista reticente, deci, fata de Norica Nicolai?

TM: Nu exista. Singura chestiune este legata de interpretarea Curtii Constitutionale pe aspectele din mapa profesionala a Noricai. Aspecte care ar putea fi invocate pentru a nu fi numita, care pot constitui ratiuni pentru care sa nu fie numita.

AP: Deci, exista temerea ca la Curtea Constitutionala, in cazul sesizarii ei, sa se judece in functie de aspectele din acea mapa profesionala, mai ales tinind cont de motivatia anterioara in cazul Cioroianu, adica probitate morala, competenta profesionala, etc?

TM: Curtea trebuie sa spuna in ce masura aspectele invocate de presedinte sint impedimente in numire, poate face o judecata de principiu daca intra in conditiile legale de numire sau nu.

AP: De aceea doreste premierul sa studieze mai atent mapa profesionala a Noricai Nicolai?

TM: Probabil.

AP: Dar daca exista aceasta temere de care vorbeam, veti mai sesiza Curtea?

TM:Noi consideram ca aspectele din mapa Noricai nu sint impedimente pentru a fi numita, dar Curtea este cea care se pronunta, de aceea vrem sa o sesizam. Daca Curtea constata ca sint, vom fi obligati sa venim cu o alta candidatura, daca nu, presedintele va fi obligat sa semneze numirea.

AP: Exista deci posibilitatea ca dupa ce premierul studiaza mapa sa ia decizia sa nu mai sesizeze Curtea?

TM: Va lua decizia in functie de concluziile la care ajunge. Vom analiza si in partid.

AP: Simbata, la ziua premierului, declarati ca interimatul este cea mai proasta solutie...

TM: Si acum cred la fel, dar cea mai proasta solutie este blocajul. Solutia este numirea unui ministru al Justitiei care sa se ocupe serios de treaba.

AP: Dumneavoastra, domnule Melescanu, ce veti putea face in aceste 17 zile de interimat?

TM:Saptamina viitoare e reuniunea ministrilor de Justitie si e nevoie de un mesaj clar ca vom continua programul pe care ne-am angajat.

AP: Exista vreo suspiciune la Bruxelles in aceasta directie?

TM: Nu cred ca exista, dar ar putea sa apara daca nu se duce nimeni. La Bruxelles se discuta cu ministrul, nu cu secretarii de stat.