USR il acuza pe ministrul Sanatatii Florian Bodog ca vrea sa "ingroape si ultimul demers de promovare a meritocratiei si profesionalismului in Sistemul de Sanatate" prin propunerea de eliminare a reprezentantilor pacientilor din comisiile de specialitate al ministerului Sanatatii.

Florian BodogFoto: Agerpres

"Mai mult, Florian Bodog doreste ca aceste comisii, extrem de importante pentru strategiile in domeniu, sa redevina apanajul unor persoane din anturajul politic al partidelor aflate la putere" se arata intr-un comunicat USR.

Potrivit acestora, ministrul Bodog propune o modificare a ordinului 1355 din noiembrie 2016 al fostului ministru Vlad Voiculescu, care statua criteriile de selectie ale membrilor Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sanatatii. In comunicat se explica faptul ca "aceste Comisii au rolul de a elabora strategii nationale, protocoale standardizate, prioritati sau masuri interventionale concrete pentru ameliorarea vulnerabilitatilor Sistemului de Sanatate din Romania. Aceleasi comisii participa la elaborarea Contractului Cadru si a Normelor de Aplicare ale acestuia sau stabilesc competentele dobandite si programa de pregatire in specialitate pentru medicii rezidenti."

"Ministrul Sanatatii dovedeste din nou ca este captiv unui sistem clientelar ce pastreaza in pozitii cheie persoane condamnate penal, dar care servesc cu credinta intereselor unui clan mafiot transpartinic ce capuseaza cu cinism resursele din sanatate. Practic, ministrul Florian Bodog vrea sa numeasca pe criterii de clan membri in Comisiile de Specialitate din Minister medici care raspund docili la comenzi politice. Ne vom opune cu toata forta", declara deputatul USR Emanuel Ungureanu, Vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, citat in comunicat.

Prin modificarea acestui ordin, ministrul Bodog "suprima metodologia de selectie a membrilor Comisiilor de specialitate introducand discretionarul si arbitrariul, cu alte cuvinte 'pixul' in numirea membrilor. Elementele obiective de cuantificare a expertizei sunt inlocuite cu subiectivismul 'notorietatii' membrilor", sustin cei de la USR.

Pe de alta parte, se exclude posibilitatea ca reprezentantii Asociatiilor de Pacienti ¬ elementul central in jurul caruia este cladit intregul Sistemul de Sanatate public ¬ sa ia parte la sedintele acestor Comisii, se precizeaza in comunicat. "Astfel transparenta procesului decizional este anulata complet" acuza acestia.

"Pentru ministrul Bodog, profesionalismul si probitatea morala sunt criterii de mana a doua in alegerea membrilor Comisiilor de specialitate din Minister. In schimb, domnul Bodog are in vedere popularea acestor Comisii cu oameni 'intelegatori si empatici' la perpetuarea subfinantarii Sistemului Public de Sanatate, la elaborarea de strategii neangajante si cu o eficienta scazuta. Practic ministrul Bodog doreste sa legitimeze prin 'profesionistii' selectati politica austera a PSD in domeniul Sanatatii din Romania", spune senatorul USR Adrian Wiener, membru in Comisia de sanatate din Senat, citat in comunicat.

USR atrage atentia ca a fost initiata o petitie pentru respectarea drepturilor pacientilor de catre societatea civila, iar partidul Uniunea Salvati Romania sustine acest demers "pentru a impiedica PSD sa abandoneze sanatatea romanilor la cheremul clientelei politice".