Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la tabera de vara a formatiunii, ca este nevoie de un dialog deschis si sincer intre majoritate si minoritate, in care fiecare sa isi exprime dezideratele si temerile, pentru ca numai asa poate exista colaborare intre romani si maghiari si ambele comunitati pot trai "linistite".

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Noi trebuie sa fim initiatori ai dialogului cu majoritatea romaneasca. Acest dialog, insa, trebuie sa fie unul sincer. Poate ca ii va deranja pe unii, dar este necesar ca noi sa putem spune ceea ce credem despre ultimii 100 de ani, dar si majoritatea romaneasca sa isi exprime sincer gandurile si temerile legate de dezideratele comunitatii maghiare. Daca vom reusi sa vorbim deschis despre tot ce ne ingrijoreaza, daca va fi garantat cadrul legal pentru ca noua sa ne fie bine sa traim linistiti, ca maghiari in Romania, cu siguranta va creste si nivelul de incredere dintre cele doua comunitati. Fara incredere, va fi dificil sa construim impreuna proiecte de viitor", a declarat liderul UDMR, in cadrul dezbaterilor desfasurate cu ocazia taberei de politica pentru tineret, organizata de UDMR si MIERT, potrivit News.ro.

Kelemen Hunor a facut referire si la interviul acordat luna aceasta cotidianului Szabadsag, cand a vorbit despre faptul ca maghiarii nu au nimic de sarbatorit cu ocazia centenarului Marii Uniri. El a spus si atunci ca una dintre putinele realizari ale Romaniei in ultima suta de ani este faptul ca exista.

"Trebuie sa analizam in mod realist stadiul in care a fost si unde a ajuns aceasta tara. Ceea ce am afirmat nu a fost cu reacredinta sau cu intentia de jigni pe cineva. Accept si respect faptul ca prietenii nostri romani sarbatoresc, dar si ei trebuie sa inteleaga si sa accepte ca, pentru noi, nu este un motiv de aniversare. De la acceptare pana la sarbatoare, drumul este lung", a incheiat liderul UDMR.