Liderul deputatilor USR Cristian Seidler a declarat vineri ca afirmatia premierului Mihai Tudose potrivit careia Pilonul I de pensii are un randament mai bun decat Pilonul II este "falsa" si i-a cerut prim-ministrului sa faca publice documentele de la Ministerul Finantelor privind analiza ce ar fi demonstrat acest lucru, transmite Agerpres.

Cristian SeidlerFoto: cdep.ro

"La categoria 'aberatia zilei' il avem astazi, din pacate, pe domnul prim-ministru al Romaniei. Dansul ne-a spus astazi, dupa o analiza facuta in Ministerul Finantelor aparent, ca Pilonul I de pensii are un randament mai bun decat Pilonul II de pensii. E un fals. In primul rand, pentru ca un fond de pensii, acela cu numarul II, este investitie si are un randament care este de 4,7%, conform datelor de la Supraveghere Fiscala. In timp ce Pilonul de pensii I, fondul de pensii in care noi contribuim cu totii si din care se platesc in timp real pensiile catre pensionarii de acum, nu are randament, pentru ca nu este investitie', a precizat Seidler, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca Guvernul compara "ceva ce exista, randamentul de la Pilonul II, cu ceva ce nu exista, randamentul de la Pilonul I".

"Este de rasu-plansu, mai ales ca aceasta informatie vine de la insusi domnul prim-ministru. Din pacate, ajungem sa-i dam dreptate domnului Valcov, nu am crezut ca se va ajunge acolo. Acest domn, Mihai Tudose, este chiar un om care din punct de vedere profesional si politic merita nota zero. Ce ar trebui sa faca Guvernul Tudose, daca se grabeste si de fapt asta e realitatea, asta e adevarul, sa stranga bani la bugetul de stat pentru ca au marit salariile in domeniul public fara nicio analiza de impact si le-a scapat tot procesul de sub control, ar trebui sa se atinga de pensiile nesimtite si de pensiile speciale", a mai afirmat Seidler.

Potrivit acestuia, in noua sesiune parlamentara, USR va depune doua proiecte de lege, unul care va interzice cumulul de pensii cu salariul din sectorul bugetar si un proiect prin care sa se reglementeze pensiile speciale.

"Sa le abrogam pe majoritatea si sa le plafonam pe cele care, conform deciziei CCR, nu pot fi abrogate. De exemplu, nu exista niciun motiv obiectiv care sa justifice existenta pensiilor speciale pentru functionarii publici parlamentari", a sustinut deputatul USR.

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri ca se analizeaza cresterea sumelor care se varsa la pilonul I de pensii, astfel incat acestea sa nu mai fie egale cu cele de la pilonul II, intrucat cifrele au aratat ca randamentul pilonului I este mult mai mare decat al pilonului II, iar statul este un administrator mai bun. "Este o modalitate de a creste pensia" a explicat Tudose.