Deputatul PNL Florin Roman a anuntat ca din toamna va intra in greva foamei in semn de protest fata de ceea ce el considera "modul in care guvernantii trateaza cu dispret Cententarul Marii Uniri", dupa ce din luna mai a fost in greva japoneza. El precizeaza ca va mai avea o discutie cu reprezentantii guvernului si ca a anuntat deja Secretariatul General al Camerei Deputatilor ca va intra in greva foamei pe 18 septembrie, pentru ca vrea sa participe la deschiderea anului scolar, fiind tata.

Florin RomanFoto: cdep.ro

Anuntul facut pe Facebook de Roman:

"Am anunțat public de la tribuna Camerei Deputatilor încă de la începutul lunii mai ca intru in greva japoneza in semn de protest fata de modul in care guvernanții tratează cu dispreț Centenarul Marii Unirii. Tot atunci anunțam ca in cazul in care nu vor exista pași concreți, din luna septembrie voi intra intr-o forma extrema de protest: greva foamei. Din păcate, lucrurile trenează: Monumentul Unirii este incert, clădirile istorice sunt nefinanțate, cu excepția Sălii Unirii (prinsă pe PNDL pe vremea tehnocraților), nu exista un calendar oficial de evenimente, pentru ca ministrul Lucian Romascanu urmărește încredințări directe și întârzie punerea la dispoziție a proiectelor depuse, nu avem buget, practic nu avem nimic, decât vorbe și promisiuni. In schimb, ne jucam de-a logo și tipărim promoționale! Cel mai grav lucru este însă tentativa de rescriere a istoriei naționale, de către un guvern anti-romanesc, prin încercarea de a pune Alba Iulia, Capitala Marii Uniri, intr-un rol decorativ.

Epicentrul evenimentelor este mutat spre București! In timp ce Alba Iulia este abandonată de guvern, Vrancea lui Oprisan primește 4,5 milioane de euro prin HG! De 27 de ani, 1 Decembrie este sărbătorită in principal la Alba Iulia, un lucru normal. 1 Decembrie nu este doar sărbătoarea naționala a celor din Alba Iulia este sărbătoarea romanilor de pretutindeni. Întârzierea deliberată a finanțărilor pentru infrastructura istorică ar transforma Alba Iulia intr-un imens santier. Am prezentat proiectele guvernului, am încercat orice poarta de dialog pentru o cauza in care cred.

In afara de povesti și ironie nu am primit asigurări ca Centenarul Marii Uniri este o prioritate a guvernului. Voi mai avea o ultima discuție cu guvernul pentru a prezenta din nou aceasta situație.

Decizia mea este de a intra in greva foamei in Parlament pentru o cauza, nu pentru altceva.

Am anunțat Secretariatul general al Camerei Deputatilor ca voi începe acest demers in 18 septembrie, pentru ca doresc sa particip la începerea noului an școlar, fiind și eu tata. Solicitările sunt in principal, legate de pregătirea Centenarului: 1. O poziție clară vizavi de realizarea Monumentului Unirii; 2. Lucrări de reabilitare la Muzeul Unirii, Catedrala Încoronării și la alte monumente istorice din Alba Iulia; 3. Declararea Sălii Unirii ca obiectiv de interes național; 4. Susținerea autorităților locale pentru realizarea busturilor de pe Aleea Unioniștilor; 5. Un buget explicit al Centenarului; 6. Desecretizarea urgentă a celor peste 1000 de proiecte depuse la Ministerul Culturii pentru Centenar prin publicarea lor pe o platforma on-line pentru transparentizare; 7. Achiziții publice transparente prin licitație publica, etc.

Voi protesta in parlament, in mod civilizat, iar in măsura in care voi putea fizic, voi participa la lucrările parlamentului. Protestul va fi unul la vedere, transparent, onest! Am fost contactat de mai mulți patrioți care doresc sa se alăture protestului. Este o decizie care aparține fiecăruia. Sa speram ca bunul Dumnezeu va da mintea cea de pe urma decidenților! #Centenar-Romania! Si mai cred un lucru: ca romanii ar trebui sa cinsteasca Centenarul nu doar in 2018, ci in perioada 2018-2022, cand se implinesc 100 de ani de la incoronarea intregitorilor Romaniei moderne, regele Ferdinand si Regina Maria!"