​Presedintele PNL Ludovic Orban a afirmat ca partidul sau va "lupta cu toate armele" impotriva initiativelor anuntate miercuri de ministrul Justitiei Tudorel Toader, despre care spune ca sunt "enormitati care risca sa distruga independenta puterii judecatoresti si sa puna sub semnul intrebarii democratia din Romania". Orban sustine ca scoaterea "presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justitie, care este politic, in nominalizarea acestora".

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

UPDATE15.00 Orban a sustinut ulterior, intr-o conferinta de presa, ca PNL se impotriveste in mod special inititiativei de scoatere a presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea inspectiei judiciare in subordinea Ministerului. El a afirmat ca aceasta masura din urma este neconstitutionala, invocand art. 134 privind CSM. De asemenea, el a facut apel la magistrati si la societatea sa "ia pozitie", insa a afirmat ca spera ca guvernul sa faca un pas in spate.

"Dupa ce au brevetat martea neagra, pesedistii vor sa breveteze si miercurea neagra, a spus Orban," la sediul PNL. "Nu putem accepta ca justitia sa se intoarca in perioada Nastase - Rodica Stanoiu cand la partid se decidea cine sa fie anchetat si cine nu" mai spune

Consideram ca ambele propuneri sunt nu paralele cu constitutia ci impotria constitutiei. Pai Presedintele Romaniei nu este membru al niciunui partid politic, om politic este mininistrul Justitiei care este membru al unui guvern numit politic si care asculta de partidul de la guvernare. Numirea procurorilor sefi de catre presedinte reprezinta singura garantie a non partizanatului politic. Iar in ceea ce priveste inspectia judiciara … ma mira ca un om cu asemenea experienta sa nu cunoasca constituti. Exista o prevedere constitutionala - art. 134 alin 2:

(2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.

Orban a precizat si ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala daca se va ajunge ca aceste modificari sa fie adoptate de Parlament insa spera ca guvernul va da inapoi.

"Cu siguranta vom contesta la Curtea Constitutionala, trag insa speranta ca dupa ce vor vedea reactia opiniei poublice, a magistratilor, reactiile de la nivelul statelor europene vor face un pas in spate. Daca vor face acest demers risca sa creeze tensiuni sociale mari. Nu stiu in ce masura dl ministru si-a consultat colegii din guvern si in special pe premierul Tudose. Ii solicit public premierului sa spuna daca sprijina aceasta aberatie" a mai spus Orban. "Am o usoara nadejde sa nu indrazneasca totusi guvernul sa vina cu aceste modificari in parlament. Suntem dispusi inclusiv noi, membrii PNL, sa iesim in strada daca va fi cazul," a continuat el.

Despre posibilitatea unei motiuni de cenzura pe aceasta tema in noua sesiune parlamentara: "Instrumentul motiunii de cenzura trebuie folosit atunci cand are cea mai mare sansa sa iasa. Am discutat cu presedintele USE despre posibilitatea unei motiuni simple la adresa min justitiei, dar obiectivul nostru este sa nu se faca aceste modificari pentru ca sunt extrem de grave. Risca sa afecteze democratia."

Reactia lui Orban pe Facebook:

"Guvernul isi da arama pe fata. Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in special pentru fapte de coruptie, care vizeaza liderii partidelor de guvernamant. Scoaterea presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justitie, care este politic, in nominalizarea acestora.

Ministrul politic va cauta sa numeasca procurori obedienti, care sa raspunda la comenzi si care sa nu mai indrazneasca sa declanseze anchete impotriva protejatilor din clientela politico-economica. Mai mult, parchetele pot sa se transforme intr-o arma politica de lupta impotriva opozantilor.

Prin trecerea inspectiei judiciare in subordinea ministrului justitiei, aceasta risca sa se transforme intr-o falanga represiva a partidului de guvernamant, care sa intimideze magistratii. Suntem categoric impotriva si ne vom lupta cu toate armele pentru a impiedica adoptarea acestor enormitati care risca sa distruga independenta puterii judecatoresti si sa puna sub semnul intrebarii democratia din Romania".