Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, in care arata ca "doar constientizand ce a fost drept si ce a fost gresit in trecutul recent vom putea construi un viitor prosper pentru tara". Seful statului subliniaza, in mesajul sau, ca "Centenarul Romaniei trebuie sa ne gaseasca consecventi in lupta pentru apararea democratiei, a statului de drept si a libertatilor individuale."

HotNews.roFoto: Hotnews

Mesajul integral transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului:

"Ne amintim astazi de victimele pe care regimurile totalitare le-au produs in Romania si in Europa secolului XX. Semnarea, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov a insemnat consacrarea faptului ca fascismul, nazismul si comunismul nu sunt altceva decat forme de manifestare ale acelorasi expresii antidemocratice, de ura si intoleranta.

In acele vremuri de cumpana, au existat oameni care, cu pretul vietii ori al unor experiente traumatizante si umilitoare, au luptat pentru libertate si apararea demnitatii umane si s-au opus fascismului si comunismului, in toate formele lor. Cu recunostinta si admiratie pentru eroismul victimelor, exprimam intreaga noastra consideratie si compasiune, incurajand totodata datoria de a le cinsti memoria si amintirea.

Orice tip de rezistenta sau opozitie care s-a indepartat insa de valorile democratice si care a imbratisat ideologii extreme, care a negat suprematia conditiei umane si a institutiilor libertatii democratice, luptand impotriva unui totalitarism sub o alta forma de totalitarism si extremism, nu poate fi valorizata. Recunoasterea si omagierea doar a acelor modele care au luptat impotriva totalitarismului de pe pozitii democratice reprezinta si un semnal pe care il transmitem tinerei generatii: doar constientizand ce a fost drept si ce a fost gresit in trecutul recent vom putea construi un viitor prosper pentru tara. Tocmai de aceea, este important ca autoritatile centrale si locale sa dea dovada, in numele crezului democratic, de claritate morala in eforturile lor de onorare a celor care au facut parte din rezistenta antifascista sau anticomunista.

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un act odios al istoriei indreptat inclusiv impotriva Marii Uniri si a dezideratului de pace si libertate al societatii romanesti. Pentru condamnarea sa ferma si neechivoca, Centenarul Romaniei trebuie sa ne gaseasca consecventi in lupta pentru apararea democratiei, a statului de drept si a libertatilor individuale. Sa nu uitam ca mai bine de jumatate din cei o suta de ani care se implinesc de la realizarea idealului national i-am trait sub dictaturi, iar mare parte dintre personalitatile care au contribuit la Marea Unire au fost persecutate de regimurile totalitare.

De aceea, astazi, eforturile noastre trebuie sa se indrepte catre sanctionarea si condamnarea tuturor actiunilor care ar putea afecta drumul Romaniei pe traiectoria democratica initiata in Decembrie 1989 si consolidata odata cu aderarea la NATO si la Uniunea Europeana. In actualul context european si global, marcat de numeroase provocari si incertitudini, apararea si consolidarea statului de drept, a democratiei si libertatii impotriva oricaror inamici ostili societatii deschise reprezinta o prioritate a prezentului."