Presedintele Basescu a semnat, marti, numirea lui Teodor Melescanu in functia de ministru interimar al Justitiei, la scurt timp dupa ce premierul Tariceanu ii trimisese o scrisoare cu aceasta propunere. Potrivit unor surse, presedintele ii solicitase cu o zi in urma premierului sa propuna un ministru interimar pana la numirea unui nou titular la Justitie.

Va redam integral comunicatul Guvernului:

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a transmis astazi presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii propune sefului statului sa dispuna masurile necesare pentru emiterea decretului de numire a lui Teodor Viorel Melescanu, membru al Cabinetului, ca ministru interimar la Ministerul Justitiei".

Potrivit legii, Melescanu poate indeplini aceasta functie timp de 45 de zile de la vacantarea functiei. Chiuariu, si-a dat demisia la 20 decembrie, ceea ce inseamna ca la inceputul lunii februarie, ministerul Justitiei are nevoie de un nou titular.

Presedintele Basescu, de acord cu propunerea premierului Tariceanu

La scurt timp dupa ce premierul a facut propunerea, presedintele Basescu a semnat decretul de numire: "Presedintele Romaniei saluta decizia primului ministru Calin Popescu Tariceanu, de a propune un ministru interimar al Justitiei, in urma consultarii cu seful statului.

Presedintele Traian Basescu a semnat in cursul acestei dupa-amiezi decretul de numire a domnului Teodor Viorel Melescanu in functia de ministru interimar al Justitiei. Documentul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial", se arata in comunicatul Presedintiei.

Decizia premierului intervine in conditiile in care numirea Noricai Nicolai este in continuare amanata din cauza opozitiei presedintelui.

Refuzul presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei a fost urmat de mai multe scrisori deschise intre premier si presedinte, presedintele solicitandu-i premierului o discutie pe tema nominalizarii pentru portofoliul justitiei, iar premierul refuzand orice discutie pe aceasta tema.

Premierul a acceptat, la sfarsitul saptamanii trecute, o discutie cu seful statului, dupa ce Traian Basescu a facut publice date din dosarul profesional al Noricai Nicolai, de pe vremea cand era procuror, datele din dosar fiind printre motivele invocate de presedinte pentru refuzul de a semna decretul de numire.

Teodor Melescanu a detinut in perioada 1966 -1990 diverse functii diplomatice in Ministerul Afacerilor Externe, printre care si cea de sub-secretar de stat in cadrul acestui minister. A fost ministrul Afacerilor Externe in guvernul condus de Nicolae Vacaroiu intre 1992-1996. Dupa terminarea mandatului si-a depus candidatura pentru Senatul Romaniei in calitate de independent, in circumscriptia electorala Prahova devenind senator si presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul Romaniei in legislatura 1996-2000.

Teodor Melescanu a devenit ministrul al Apararii in aprilie 2007, cand premierul Calin Popescu Tariceanu a eliminat din Guvern ministrii PD si a format un al doilea cabinet format doar din PNL si UDMR.