Partidul Uniunea Salvati Romania sustine, intr-un comunicat de presa, ca este revoltator faptul ca Dan Voiculescu a putut fi eliberat conditionat dupa ce a executat efectiv mai putin de o treime din pedeapsa, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.

"Pasivitatea autoritatilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit sa valorifice la licitatie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denota inca o data toleranta coalitiei aflate la guvernare fata de furtul din banii publici", se arata in comunicat.

USR considera inacceptabil faptul ca Dan Voiculescu a putut sa beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrari "stiintifice" "a caror valoare nu fost certificata de nicio institutie academica. Toate aceste lucrari au fost elaborate in decurs de numai un an si jumatate, ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la autenticitatea lor", mai spun cei de la USR.

Acestia semnaleaza faptul ca Voiculescu este, alaturi de personaje controversate precum George Copos si George Becali, "unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, initiata de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipata a numeroase persoane condamnate in marile dosare de coruptie."

Pana in august anul trecut, aceasta lege prevedea reducerea cu cate 30 de zile de pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie brevetata. Legea a fost modificata de Guvernul Ciolos prin OUG nr. 24/2016 in sensul ca indiferent de numarul lucrarilor sau inventiilor, detinutii beneficiaza de o scadere a pedepsei de maxim 20 de zile, se aminteste in comunicat.

"In prezent, conform aceleasi ordonante de urgenta, caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de detinuti trebuie atestat de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice. Anterior insa, aceste lucrari nu erau certificate de nicio institutie abilitata in domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, sa obtina reduceri de pedeapsa in baza unor volume de o calitate academica indoielnica.

Legea de aprobare a OUG nr. 24/2016 va ajunge pe masa Parlamentului in sesiunea din toamna, iar USR cere adoptarea ei in forma initiala, fara ca PSD-ALDE sa o macelareasca asa cum s-a intamplat in cazul OUG nr. 54/2016 privind contraventiile silvice si OUG nr. 79/2016 privind reforma in sanatate", spun acestia.