Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat intr-un interviu HotNews.ro-BBC ca intentioneaza sa candideze la Primaria Capitalei, dar spune ca decizia finala va fi luata in urma unui sondaj de opinie in interiorul partidului. Orban sustine ca alegerile vor avea loc la termen, adica in intervalul 25 mai - 15 iunie, si neaga ca ar fi avut loc negocieri cu PSD pe tema amanarii alegerilor locale. Evenimentul Zilei a scris recent ca ar fi avut loc discutii intre liderii PNL si PSD pe tema amanarii alegerilor locale si organizarea lor simultana cu cele parlamentare, la toamna, in noiembrie.

In ce priveste PD, presa a vehiculat numele lui Vasile Blaga ca posibil candidat, insa informatia n-a fost confirmata oficial.

Rep: Vor fi alegeri locale in primavara sau vor fi amanate si comasate cu alegerile generale din toamna, domnule Orban?

LO: Povestea asta este lansata fara nici un fel de temei, de niste domni care au mai lansat o multime de astfel de tiribombe si de baloane de sapun. Alegerile locale, daca citesti Constituia si legea, se vor tine la termen, pentru ca mandatul alesilor locali nu poate fi prelungit. Probabil or sa fie alegerile intre 25 mai si 15 iunie nu se stie inca. S-ar putea sa fie o negociere, nu cred ca noi o sa hotaram singuri.

Rep: Ati discutat cu cei de la PSD pe aceasta tema?

LO: Nu am avut nici o discutie cu PSD pe tema asta si, repet, indiferent ce am discutat cu PSD-ul, daca discuti, discuti in intervalul acesta cand se tin alegerile, nu daca...

Rep: Veti candida la primaria Capitalei?

LO: Exista o procedura statutara in interiorul PNL, care a fost intarita si de o decizie a delegatiei permanente a PNL, privind selectarea candidatilor, in special in capitalele de judet si in capitala Romaniei. In ceea ce ma priveste, deja am discutat cu colegii mei din Bucuresti care mi-au solicitat sa candidez.

Rep: Dar va doriti?

LO: Experienta pe care o am si modul in care arata Bucurestiul ma fac sa cred ca sunt un candidat potrivit pentru pozitia de primar general.

Video: Orban despre candidatura

Rep: Deci, asta e interesant. Practic va anuntati candidatura.

LO: Candidatura se anunta dupa ce se ia decizia oficiala in partid.

Rep: Sau dorinta de a candida.

LO: Da, intentia de a candida pot s-o anunt. Dar, sigur, decizia oficiala se ia de partid pentru ca intotdeauna noi incercam sa desemnam acel candidat care este cel mai bine perceput de public si care are cele mai mari sanse sa castige.

Rep: Cand va avea loc decizia finala?

LO: In procedura e un sondaj de opinie care se face la nivelul fiecarei capitale de judet, dupa care se face o analiza in Birou, dupa care Biroul vine cu baza propunerilor formulate de organizatiile judetene si de conducerea pe Bucuresti si se ia o decizie.

Rep: Si cam in cat timp, practice, se va stabili daca sunteti candidat...

LO: Probabil procedura va dura pina in data de 1- 15 martie.

Rep: Bun. Dvs. ce credeti, domnule Preda, va amana guvernul alegerile locale sau ele vor avea loc la termen?

CP: Asa cum spunea si domnul Orban, legea in starea ei actuala, nu permite. Exista tentatia asta, presedintele social-democrat Geoana a afirmat mai demult ca PSD-ul ar dori o simplificare a acestui calendar electoral, fie prin devansarea parlamentarelor, fie - s-a sugerat in anumite medii – prin amanarea localelor. Dar intr-adevar amanarea localelor presupune modificarea legii. Nu stim daca exista un consens politic si e foarte greoi.

LO: Nu exista consens politic. In ceea ce ne priveste pe noi, ca partid de guvernamant, nu vom initia modificarea legii si nu vom sustine modificarea legii. Repet, si inclusiv pentru parlamentare, in ce ma priveste pe mine si mai multi colegi cu care m-am consultat, credem ca si parlamentarele trebuie tinute la termen. Adica in perioada, finalul lui noiembrie – inceputul...

CP: Asta ar fi un semnal foarte prost, va dati seama...

LO... finalul lui noiembrie, inceputul lui decembrie pentru ca nu are rost sa creezi situatii...

CP:...de instabilitate...

LO:...de instabilitate, interimatele si prelungirile astea de mandate intotdeaina duc la niste situatii in care se iau foarte multe decizii si in guvern, si la nivelul parlamentului, care au consecinte ulterioare extreme de grave.