Intr-un interviu HotNews.ro-BBC, inregistrat sambata 12 ianuarie, cu cateva ore inainte de intalnirea dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, vicepresedintele PNL Ludovic Orban se declara convins ca Norica Nicolai va ramane propunerea liberalilor pentru portofoliul justitiei dar a spus ca o decizie ar putea fi luata miercuri. In opinia sa, motivele prezentate de Cotroceni nu i se par un temei pentru respingerea propunerii PNL. Pe de alta parte, consilierul prezidential Cristian Preda a declarat ca refuzul premierului de a raspunde la telefon aminteste de episodul Radu Vasile.

Rep: De ce n-a spus presedintele de la bun inceput, domnule Preda, ca motivele care stau la baza respingerii Noricai Nicolai sunt legate de activitatea de procuror?

CP: Pentru ca presedintele, asa cum a explicat si el, dorea sa il vada pe premierul Tariceanu pentru a discuta impreuna faptele, pentru a schita eventual o alta solutie care sa ne ajute pe toti sa depasim aceasta situatie pe care toata lumea o califica drept o situatie de mare importanta, o situatie de urgenta, e nevoie de un ministru.

Preda: Presedintele este un om optimist si un om rabdator

Rep: Dar ca sa nu lase impresia de joc politic, ce il costa sa puna pe masa intreg dosarul, intreaga motivatie legata de respingerea Noricai Nicolai. De ce a trebuit sa astepte cateva zile?

CP: Presedintele e simultan un om optimist si un om rabdator. L-a asteptat pe premierul Tariceanu lunea trecuta, la intilnirea cu sindicatele pe care o convenisera impreuna, premierul nu a venit la Cotroceni. I-a trimis o scrisoare in care, vazand ca nu poate, in contextual acestei intilniri cu sindicatele sa discute si despre chestiunea justitiei, i-a trimis o scrisoare in care-l invita sa discute. I-a spus in repetate randuri ca ar dori sa vada impreuna, ca doi parteneri politici aceasta chestiune, deci nu e un joc politic, sau...

Rep: E un joc politic, domnule Ludovic Orban, vice-presedinte PNL?

LO: Cu siguranta ca este un joc politic pentru ca este vorba de nominalizarea unui ministru al justitiei, ca atare este in mod evident o disputa politica.

Rep: De ce credeti ca n-a mers premierul la Cotroceni?

LO: Eu nu pot decat sa repet motivele pe care le-a enumerat in scrisoarea si in declaratia publica pe care a dat-o premierul Tariceanu si anume aceea ca isi mentine nominalizarea pentru Norica Nicolai si ca daca exista vreun argument constitutional, avand in vedere si precedentul Cioroianu, in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat, atunci sa-l faca public. Nu este o discutie care trebuie purtata intre patru ochi, ci este o discutie despre care trebuie sa stie toti cetatenii Romaniei.

Rep: Pe de alta parte fiind vorba de nominalizarea unui ministru intr-un portofoliu atat de important cum este cel al justitiei, nu era fireasca o discutie intre patru ochi, intre premier si presedinte?

LO: Domnule Tapalaga, comunicarea intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria este o comunicare care se rezuma la strictul necesar, la reprezentarea Romaniei in momentele importante. Cum a fost, de exemplu, semnarea Tratatului Comisiei Uniunii Europene, dar stim foarte bine ca relatiile in plan personal s-a deteriorat in cea mai mare parte datorita atitudinii extrem de dure a presedintelui Romaniei fata de premierul Tariceanu, fata de guvern si fata de partidul principal care guverneaza Romania.

CP: Nu era vorba de o intilnire particulara, nu e vorba de o intilnire intre patru ochi in care se regleaza chestiuni private. In mod foarte clar presedintele vrea sa discute

Rep: Ce sa mai discute, domnule Preda?

CP: Ce sa mai discute? Vedeti, trecem cred, foarte usor peste chestiunea constitutionala. In decizia Curtii care a fost elaborata intr-adevar pornind de la cazul Cioroianu, se stabileste in mod foarte clar mecanismul care este de urmat ...

Rep: Si anume?

CP:E un mecanism care da dreptul presedintelui sa refuze o propunere argumentand-o, ceea ce s-a si intimplat. In momentul in care s-a pronuntat curtea a avut in vedere si citez acuma termeni pe care ii gasim acolo “conlucrarea, colaborarea” intre premier si presedinte.

Rep: Dar acum ce mai e discutat?

CP: Acelasi lucru, domnule Tapalaga. Acelasi lucru.

Rep: Acelasi lucru, adica ce?

CP: Adica, in primul rand, cum anume vede premierul numirea unei asemenea persoane in functia de ministru al justitiei. Deocamdata domnia sa n-a intervenit. A intervenit doar doamna Norica Nicolai aseara, vreau sa zic vineri seara, pentru a explica pozitia domniei sale. Pana in clipa in care discutam, nici Partidul National Liberal, nici premierul Taricea-nu nu au exprimat o pozitie foarte clara in privinta acestei chestiuni. Domnul Orban este aici si poate sa ne spuna daca...

LO: Pozitia PNL a fost exprimata in momentul in care premierul a facut aceasta propunere....

Orban: Nu exista temeiuri pentru a fi respinsa candidatura Noricai Nicolai

Rep: O sustine mai departe pe Norica Nicolai?

LO: In spatele acestei propuneri a premierului Tariceanu se afla o dezbatere in partid, care a durat o saptamina, in urma careia s-a votat in Biroul politic al PNL candidatura doamnei Norica Nicolai in cvasi unanimitate. Practic a existat doar un vot impotriva, care e mai mult abtinere, nu are caracter de vot impotriva. Este evident faptul ca in momentul de fata PNL sustine candidatura Noricai Nicolai. Eu o cunosc pe Norica Nicolai din 1997, nu am cunoscut-o in perioada in care a lucrat ca procuror. Consider ca este unul dintre oamenii politici care a aratat in activitatea pe care a avut-o de zece ani destule lucruri pozitive si consider ca toate acestre lucruri pe care le-a aratat o recomanda pentru aceasta pozitie de ministru al justitiei. De altfel, trebuie sa stiti ca eu am sustinut-o pe Norica Nicolai si in aprilie cand s-a constituit guvernul Tariceanu fara Partidul Democrat. Sigur ca atunci nu a fost nominalizata, si in ceea ce ma priveste personal, sigur, nu pot sa vorbesc in numele PNL, dar studiind si reactiile celorlalti colegi ai mei, consideram ca nu exista temeiuri pe baza carora sa fie respinsa candidatura Noricai Nicolai.

Rep: Vineri seara, domnule Orban, dupa explicatiile publice aduse de Norica Nicolai si dupa dezvaluirile motivelor care au stat la baza respingerii ei, si e vorba aici de, pe scurt, spune Presedintia, ca a condamnat un om nevinovat inainte de ‘87 si in ’91 a reprezentat un cetatean strain intr-un proces de infiere desi nu ar fi avut dreptul. Dupa toate aceste lucruri PNL o sustine pe Norica Nicolai sau nu?

LO: Dupa cum ati remarcat si dvs., Norica Nicolai in declaratia publica a spus cel putin in privinta episodului din 1987 ca nu este real. Pe de alta parte trebuie sa n e aducem putin aminte cum era in vremea respective, exista politie care avea prerogative de cercetare penala, care avea obligatia de a participa la toata procedura penala. In plus, Norica Nicolai practic a dezmintit...

Rep: V-a convins?

LO: In ceea ce ma priveste, pe mine m-a convins. Pentr ca, repet, de zece ani de cand sunt coleg cu Norica Nicolai, nu am motive sa ma indoiesc de onestitatea si de sinceritatea domniei sale. In continuare trebuie sa apelam la toate parghiile constitutionale si legale pe care le avem, o eventuala noua sesizare catre Curtea Constitutionala si chiar posibilitatea de a trece prin Parlament candidatul nostru.

Rep: Prin urmare inteleg asa: cel putin pana la ora cand facem aceasta inregistrare, adica sambata 12 ianuarie, PNL inteleg, sustine candidatura Noricai Nicolai.

LO: Cu siguranta.

Video: Calitatile Noricai Nicolai

Preda: Presedintele a a urmat cuvant cu cuvant decizia Curtii Constitutionale

Rep: Asta inseamna, domnule Preda, ca seful statului mai are cateva zile la dispozitie sa semneze decretul de numire.

CP:Nu, asta inseamna ca acestia sunt termenii pe care ii proiecteaza PNL-ul. Presedintele statului a explicat vineri seara foarte clar ca in conditiile date nu v-a semna decretul. Vedeti dvs., tot acest episod – sigur o sa credeti ca sunt mult prea ironic, dar nu sunt deloc ironic – acest episod ar trebui sa ii bucure pe adversarii presedintelui care i-au reprosat anul trecut ca are o relatie neclara cu constitutia. Pentru ca evenimentele la care asistam de cateva zile incoace sunt o proba clara a unei actiuni a presedintelui in a respecta strict in termenii constitutiei si urmand cuvant cu cuvant, pas cu pas, decizia Curtii Constitutionale. Pentru ca, repet, acea decizie cere conlucrare si presedintele cere insistent, de cateva zile, aceasta conlucrare. Astfel incat nu vad ce ar putea reprosa PNL presedintelui, sau premierul Tariceanu in conditiile in care conditia prima pusa de curte in discutie, si anume conditia conlucrarii, este refuzata sistematic si as spune cu oarecare aroganta de premier. In al doilea rand cred ca este mai mult decat simplu de verificat ca acea decizie a Curtii Constitutinale ii cere presedintelui sa verifice anumite lucruri, sa analizeze candidatura in momentul in care refuzul domniei sale este pronuntat, o justifica. E ceea ce s-a intamplat. Nu vad in aceste conditii, formal vorbind, ce anume ar putea reprosa cei care aveau anul trecut, sa zicem indoieli, in privinta relatiei presedintelui cu Constitutia. Eu m-as uita mai degraba din unghi strict politic la aceasta afacere si as remarca faptul ca din nefericire suntem intr-o situatie de blocaj, care trimite, va marturisesc ca am aceasta ingrijorare pentru ca am trait foarte aproape episodul acela, trimite oarecum la o situatie pe care am cunoscut-o in decembrie 1999. Atunci eu lucram cu presedintele Constantinescu la Cotroceni si imi amintesc foarte bine de tentativele sale care au durat la fel de mult ca si cea a presedintelui Basescu din zilele trecute, tentativele sale de a-l gasi pe Radu Vasile. Si atunci Radu Vasile refuza sa raspunda la telefon, vreme de o zi intreaga. Probabil ca dl. Orban care era in momentul acela in echipa PNL-ului isi aduce aminte foarte bine. De joi seara pana vineri seara, timp de 24 de ore, premierul a refuzat sa raspunda la telefon ignorand acest apel al presedintelui, un apel la dialog, un apel la conlucrare, ca si cand n-ar fi fost vorba de o problema importanta.

Video: Premierul refuza dialogul

Orban: Eu o cred pe Norica Nicolai

Rep: E bine, domnule Orban, ca nu a raspuns premierul la telefon?

LO: Nu cunosc motivele pentru care premierul nu a raspuns la telefon, probabil a avut motive intemeiate sa nu raspunda la telefon. In ceea ce priveste colaborarea institutionala, va marturisesc ca sincer imi pare rau ca s-a ajuns in acest punct si marturisesc ca nu face bine nici presedintelui, nici premierului, nici Romaniei aceasta situatie. Solutia, dupa opinia mea, este numirea de catre presedinte a candidatului care este propus de premierul Tariceanu, cu sustinerea principalului partid de guvernamant. Pentru ca, bun, am analizat dosarul profesional care era facut de procuror. Nare importanta cum se facea, pun si eu niste intrebari, eu nu stiu daca... Eu o cred pe Norica Nicolai. Intrebarea e: impotriva ei, cat a fost procuror, s-a dictat vreo sanctiune administrativa, a fost vreodata obiectul vreunei cercetari?

Rep: Sa ne spuna domnul Preda daca stie.

LO: A existat vreo decizie sanctionatorie impotriva Noricai Nicolai de-a lungul carierei sau a existat cumva o proba certa prin care Norica Nicolai sa fi incalcat legea?Toate cazurile trebuie tratate cu masuri egale. Presedintele are rolul de mediator si trebuie sa trateze toti cetatenii Romaniei, si toare partidele politice sa le trateze cu unitati de masura identice, similare. Nu cred ca s-a facut o cercetare vreodata, pina acum, in alte cazuri de ministri, cu atita asiduitate. Cu aceeasi unitate de masura.

Rep: Exista vreo sanctiune impotriva Noricai Nicolai?

CP: Da, comunicatul pe care Presedintia l-a publicat aseara mentiona foarte clar acest lucru si, nu l-am in fata, dar se spunea foarte clar ca in legatura cu evenimentul din 1987 au fost sanctiuni repetate, samd. Insa imi ingaduiam cu toata politetea sa-l intrerup pe domnul ministru, nu cred ca putem compara acest caz al Noricai Nicolai cu altele, pentru ca in alte cazuri a fost vorba pur si simplu de trecerea prin parlament a ministrilor, atunci cand e vorba de remaniere avem de-a face, in momentul in care discutam, cu o istorie constitutionala din care face parte si decizia din aprilie. Presedintele a considerat ca este absolut necesar sa urmeze cu maxima rigoare aceasta decizie tocmai pentru ca – aminteam mai devreme – relatia lui cu Constitutia este o relatie de respect. In momentul in care o persoana precum Dacian Ciolos a fost numit, verificarea a fost foarte simpla, omul avea un CV foarte clar, un expert care a fost imediat acceptat. Presedintele nu a avut nici o obiectie. In momentul in care numirea Noricai Nicolai a intervenit, era suficient sa citesti CV-ul public al doamnei Nicolai, care este afisat pe site-ul Senatului Romaniei, pentru a vedea acesata cariera...si, evident...

LO:...domnul Preda stie foarte bine...ca un exemplu similar...Pot sa va dau un singur exemplu. Dosarul profesional al procurorului Monica Macovei, nu numai ca n-a fost facut public si n-a fost cercetat, dar nici macar la solicitarile multor ziaristi, in baza legii 544 – Liberul acces la informatii, nu a fost facut public.

CP: Eu vorbeam de faptul ca, in cazul Monicai Macovei, ca si in cazul altor ministri, domnul Orban, el insusi, o asemenea verificare nu era solicitata din partea presedintelui Romaniei. Atunci cand echipa propusa de primul ministru trece prin parlament, presedintele este intra-devar obligat, dupa votul parlamentului, sa semneze, numai poate ridica obiectii. Poate sa fie nemultumit, poate sa se exprime urmare a acestui gest in legatura cu un ministru sau altul. Dar aici Consitutia i-o cere. Eu cred ca daca Presedintele n-ar fi facut aceasta analiza, daca privirea presedintelui n-ar fi fost minutioasa, tocmai liberalii ar fi avut un motiv sa-l judece aspru.

Orban: Miercuri vom analiza situatia si vom lua o decizie

Rep: Bun, si solutia acum, domnule Preda, care e? Domnul Orban spune ‘numirea Noricai Nicolai’.

CP: Eu cred ca, in continuare, solutia este dialogul. Guvernul are si alte solutii, domnul Orban a pomenit chiar solutia pe care a sugerat-o presedintele Basescu aseara, si anume o eventuala discutie intre liberali si partide parlamentare pentru a obtine un sprijin pentru candidatura Noricai Nicolai sau pentru candidatura unui alt ministru, exista tehnic si politic si legal vorbind foarte multe...

Rep: Pina una, alta, varianta despre care discutam acum este...

LO: ...pina la o noua decizie...

Rep.: Norica Nicolai.

LO:... sigur, pina la o alta decizie a conducerii PNL, Norica Nicolai este candidatul nostru.

Rep: Dar luati in calcul si posibilitatea unei alte decizii?

LO: Deocamdata nu iau in calcul, dar conducerea PNL se intruneste periodic si oricand...

Rep: Luni veti discuta asta la partid?

LO: Nu, luni nu e sedinta. Sedinta cred ca va fi miercuri.

Rep: Si miercuri discutati daca ramineti cu Norica Nicolai sau...

LO: Categoric ca vom analiza situatia, nu daca ramanem sau nu ramanem, vom analiza situatia si in mod evident vom lua o decizie.

Rep: Bun, dar ipoteza acuma este Norica Nicolai.

LO: Da, si solutia pe care ne-a oferit-o presedintele, dup ace a spus ca nu va semna niciodata decretul de numire “N-o voi numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei”, cand si-a dat sama ca e prea categorica aceasta fraza, a revenit si a spus “decat, in mod evident, daca ma va obliga parlamentul”, daca va trece prin parlament. Dar mai exista si solutia unei noi sesizari la Curtea Constitutionala in care sa se ia o decizie in acest sens.

Rep: Adica, sa explicam: Curtea Constitutionala spuneti, sa judece daca presedintele poate sau nu poate refuza...

LO:... poate refuza numirea. Oricum, sensul deciziei Curtii Constitutionale este foarte clar, ca presedintele nu poate sa refuze numirea decat daca exista temeiuri legale extrem de solide, or, dupa opinia mea, nu exista astfel de temeiuri legale si constitutionale care sa impiedice numirea.

Rep: Domnule Preda, tot nu am aflat de la dvs, a treia intilnire solicitata cu premierul Tariceanu, ce sens mai are? Mai exista si altceva in dosarul Noricai Nicolai?

CP: Eu cred ca a treia invitatie la dialog este ca si primele, este venita pe aceasta filiera strict constitutionala. Este nevoie, pentru gasirea unei solutii intr-o remaniere, de un dialog intre primul ministru si presedinte, plecand de altfel de la ceea ce spunea chiar ministrul Orban mai devreme, si anume...

Rep: Dar dvs. stiti ca seful statului mai are sa-i spuna ceva premierului pe tema Noricai Nicolai? Daca vreti putem sa o tinem asa pina dimineata, dar eu va intreb.

CP: Domnule Tapalaga, domnule ministru Orban, eu cred ca nu trebuie sa introducem un plus de tensiune si speculatii in aceasta chestiune. Parerea mea este ca trebuie depasita o anumita faza a orgoliului si a ambitiei, mi-as ingadui sa spun prost intelese, pentru a ajunge la conturarea unei solutii. Daca ramanem in acesata faza, dincolo de sesizarea Curtii Constitutionale sau dincolo de configurarea altor solutii, cred ca ramanem intr-o faza foarte tensionata a politicii romanesti. 2008 e un an electoral, aceasta tensiune va trebui gestionata de institutii. Noi nu putem porni de la ideea ca, intrucat e an electoral, aceasta tensiune trebuie sa sporeasca.

Rep: Nu vad ce ar mai fi de discutat pentru ca presedintele...

CP: ...ar fi multe, domnule Tapalaga..

Rep:.Ar fi multe? Adica?

CP: Ar fi multe de discutat din perspectiva politica. Trecutul profesional al doamnei Norica Nicolai a fost dezvaluit public, dat fiind faptul ca premierul a refuzat...

Orban: trebuie sa judecam dupa oameni, nu dupa dosare

LO: Trecutul nu a fost dezvaluit public. Au fost prezentate doua elemente a caror certitudine nu este clara si va mai spun un lucru, eu cred ca trebuie sa depasim felul asta de a judeca, trebuie sa judecam dupa oameni, nu dupa dosare.

CP: Sunt perfect de accord cu dvs.

LO: Asta este opinia mea. Cred ca vremea in care judecam dupa dosare, in care scormonim dupa tot felul de hirtoage...

CP: Absolut de acord cu dvs...

LO:...ca sa identificam greseli sau sa identificam bube-n cap pentru a putea fie sa argumentam public ceva, fie sa tinem strans pe cineva in mana, cred ca perioada aia ar trebui sa fie depasita si sa judecam dupa oameni.

Rep: La partid, domnule Orban, Norica Nicolai v-a spus: Domnilor, sunt doua episoade mai discutabile din cariera mea, acesta din ’87 si cel din 98?

LO: La partid fiecare a citit CV-ul si o cunoaste pe Norica Nicolai ca avem o colaborare de ani buni, in care am avut in diferite ocazii posibilitatea sa vorbim despre trecut, ce ne-a interesat a fost mai mult proiectul pe care il are Norica Nicolai...

Rep: Dar stiati de cele doua episoade?

LO: Nu, in mod evident ca nu stiam. Ceea ce ne-a interesat pe noi, in momentul in care a fost dezbaterea, proiectul pe care il are Norica Nicolai despre reforma justitiei, despre aplicarea strategiei si planului de actiune de combatere a coruptiei si criminalitatii in special in special la nivel inalt, si de ceea ce vrea sa faca efectiv in planul legislativ.

Preda: Presedintele Basescu nu face dacat sa traduca o exigenta a publicului

Rep: Domnule Preda, standardul in ce priveste statura viitorilor ministri s-a inaltat foarte mult.

CP: Da. Aveti dreptate.

Rep: Pai, si unde mai gasiti ministri in Romania dupa standardul asta?

CP: Domnule Tapalaga, eu va spun acum ce cred in calitate strict civica, sunt un cetatean al acestei tari si ma bucur ca se afirma standarde inalte pentru ministri. De altfel inteleg si de la ministrul Orban faptul ca in Partidul National Liberal se discuta in aceeasi termeni: se iau in seama mai multe candidaturi, se evaluaeaza, banuiesc ca atunci cand se evalueaza si se decide ‘asta e cea mai buna’ se pleaca de la anumite criterii. Cred ca ridicarea exigentelor, sporirea exigentelor face bine vietii noastre publice. Eu cred ca aceasta problema a capacitatii, as spune strict intelectuale mai intai de toate, a capacitatii politice de gestionare a unui domeniu, trebuie sa ne preocupe pe toti. Si partidele sunt in mod direct, si as spune discret, sub aceasta presiune, pentru ca publicul a inteles-o. Presedintele Basescu nu face decat sa traduca in acest moment o exigenta a publicului.

Rep: Domnule Preda, daca va amintesc vreo doua-trei nominalizari sustinute de seful statului. Domnul Dobre la Transporturi, a mai fost domnisoara blonda...

LO: Cristina Pirvulescu.

Rep: La Ministerul integrarii, daca nu ma insel, care nu prea stia nici o limba...

LO: N-a facut diferenta intre Consiliul Uniunii Europene si Comisia...

Rep: Asa...

CP: Domnule Tapalaga, domnule Orban ... vedeti...

Rep ... suna un pic demagogic sa spuneti asta.

CP: Eu va pot raspunde foarte simplu. Eu cred ca se poate invata si din experienta si cred ca nu e rau sa pornim de la ideea ca presedintele s-a inselat in acel moment, cand a propus-o pe doamna Parvulescu. De altfel cred ca au propus-o impreuna, nu mai stiu care a fost ecuatia, domnul Orban trebuie sa fi fost mai aproape de toate aceste lucruri, chiar daca s-ar fi intamplat asa, intre timp a invatat. Repet: cred ca in acest caz...

LO: A invatat pe pielea PNL, ca sa spun asa...

CP: S-ar putea...s-ar putea...

LO: Sunt perfect de acord ca exigenta trebuie sa creasca, exigenta nu numai in ce priveste selectarea candidatilor, exigenta in ceea ce priveste exercitiul functiei publice, dar nu cred ca forma prin care trebuie sa creasca exigenta este scormonitul prin dosare. Ci o analiza critica, obiectiva, serioasa, asupra capacitatii intelectuale...

Rep: Dar acum trebuie sa admiteti, domnule Orban, ca daca cele doua episoade sunt asa cum sunt descrise de Cotroceni, ele nu o recomanda pe Norica Nicolai la functia de ministru al justitiei intr-un an atat de important pentru reforma justitiei.

LO: Eu cred ca Norica Nicolai se afla la maturitate, se afla la o varsta si dupa o cariera, mai ales in democratie, dupa o cariera administrativa, o cariera parlamentara si politica care in mod evident o recomanda, e o personalitate care este cunoscuta, care a fost in vazul populatiei, in vazul cetatenilor, deci nu a stat pitita, nu vine de undeva, dintr-un colt, scoasa din maneca de un partid sau de un lider de partid si va marturisesc sincer, daca Norica Nicolai nu este demna sa ocupe functia de ministru atunci trebuie sa ne gandim, vom ramine cu din ce in ce mai putini candidati la functiile de ministru.

Rep: As vrea sa va intreb, domnule Orban, daca dvs. personal credeti ca Norica Nicolai va ramine propunerea PNL pina la capat?

LO: Capatul nu se stie care e.

Rep: Pana la capatul guvernarii.

LO: Eu cred ca da. Si in ceea ce ma priveste, personal, asa cum am sustinut-o si in aprilie, si cum am sustinut-o si acuma, eu nu ma razgandesc.

Orban: Nu stiu in ce calitate o sustine domnul Patriciu

Rep: O sustine si domnul Dinu Patriciu, la fel de puternic?

LO: Domnul Dinu Patriciu are o legatura din ce in ce mai firava cu Partidul National Liberal...

Rep: Altii spun ca dimpotriva...

LO: I se pun in carca prea multe, mult prea multe i se pun in carca, domnule Tapalaga. Iar daca se face vreo speculatie legata de relatia pe care a avut-o Norica Nicolai cu Dinu Patriciu, nu are absolut nici un fel de fundament.

Rep: Nu are fundament ce? Ca a avut o relatie de amicitie recunoscuta public?

LO: Poti sa ai relatii de amicitie cu foarte multi oameni. Eu am relatii de amicitie cu foarte multi membri din Partidul Democrat, o sa va sun un paradox.

Rep: Credeti ca Dinu Patriciu, care a dat un comunicat in care spune ca Norica Nicolai este o propunere care merita sustinuta...

LO: Nu stiu in ce calitate o spune domnul Patriciu, ca politic, este un simplu membru de partid.

Rep: Credeti ca Patriciu are un cuvant de spus in mentinerea acestei candidaturi?

LO: Dupa opinia mea, nu. Decizia apartine in exclusivitate membrilor Biroului politic al PNL.

Link-uri pentru download:

- Orban despre tacerea premierului in legatura cu Norica Nicolai

- Orban despre calitatile Noricai Nicolai

- Orban despre plata pensiilor

- Orban despre accident