Deputatul PNL Cezar Preda si senatorul PNL Ioan Chirtes, ambii membri in comisia parlamentara pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii, au depus un proiect de lege privind Statutul Cadrelor de Informatii, in care sunt incluse interdictii specifice de implicare politica.

Cezar Preda (foto arhiva)Foto: Agerpres

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor pe 26 iunie, Senatul fiind camera decizionala.

Initiativa reglementeaza Statutul cadrelor de informatii din Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generla de Protectie Interna din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Prin cadre de informatii se intelege personalul care, in conditiile legii, desfasoara activitati de informatii, contrainformatii si de securitate, precum si cei care concura la realizarea acestor activitati.

Cadrele de informatii sunt cadre militare in activitate si au drepturile, obligatiile si indatoririle prevazute de statutul cadrelor militare, precum si pe cele stabilite prin prezenta lege.

Verificarea de securitate se face cu acordul candidatului si se extinde asupra sotiei/sotului, rudelor pana la al doilea grad inclusiv, precum si asupra persoanelor care domiciliaza impreuna cu candidatul. Refuzul de a fi verificat are ca efect neangajarea.

Drepturi specifice: stimulent de fidelitate, neimpozabil, de 10%, 15% sau 20% din solda de baza, pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale; stimulent de excelenta, neimpozabil; scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru cadrele de informatii care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator sau activitati de cercetare.

Dintre interdictii:

  • sa faca parte din partide sau organizatii politice si sa participe direct sau indirect la activitati propagandistice in scop politic;
  • sa serveasca unor scopuri politice si sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politc, persoane fizice sau juridice, cu exceptia acelor actiuni ale acestora care contravin securitatii nationale;
  • sa isi exprime sau manifeste in exercitarea atributiilor convingerile politice;
  • sa adere sau sa se implice in activitatea unor entitati constituite pe criterii etnice, politice, religioase ori cu legaturi in medii de sorginte terorista sau extremista ale caror actiuni sau percepte, potrivit legii, contravin ordinii publice, incalca bunele moravuri sau afecteaza exercitarea profesiei;

Cadrului de informatii care indeplineste atributii operative ii este interzisa crearea de surse vizand culegerea de informatii in medii pentru care legea consacra expres drept criteriu de incompatibilitate cu functia detinuta calitatea de cadru activ, inclusiv acoperit, de informator sau colaborator al serviciilor de informatii.

Citeste aici in intregime ce prevede Statutul

Citeste aici expunerea de motive