Ionut Vulpescu a declarat vineri, in ultima zi a mandatului sau de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, ca statul roman va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat bani pentru "Cumintenia Pamantului", transmite News.ro.

Campanie Cumintenia PamantuluiFoto: Captura YouTube

"Au fost stransi acei bani anul trecut, suma a fost insuficienta. Ce s-a intamplat este de Cartea Recordurilor, pentru ca este singura campanie de subscriptie publica din lume in care nu se strang bani si statul va iesi pagubit. Statul va trebui sa plateasca comisioanele celor care au donat. Nu ma refer la cei care au donat 2, 3, 5 euro, ci la firmele care au dat sume importante. S-a facut o evaluare si colegii din minister mi-au spus ca sunt sute de mii de euro pe care va trebui sa ii returnam. Trebuie sa platim comisioanele si trebuie facut lucrul asta in acest an", a spus vineri Vulpescu.

"La rectificarea din august ar trebuit prevazute aceste sume - cerut la Ministerul Finantlor pentru a fi in bugetul Ministerului Culturii - ca sa se plateasca. E suprarealist", a mai spus el.

In vederea achizitionarii sculpturii de catre statul roman, vicepresedintele PSD a afirmat: "E greu de crezut ca se mai poate intampla ceva, din moment ce Parlamentul a respins doua ordonante de urgenta din 2016, legate de ᅡCumintenia Pamantuluiᅡ. Au existat doua evaluari si, in baza lor, ministerul care a fost acreditat a oferit 5 milioane de euro. Nu poti face niciun gest public, daca nu ai in spate lucruri fundamentate".

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.