Mihai Tudose (PSD-ALDE) si Siegfried Muresan (PMP) sunt singurele propuneri de premier facute astazi la consultarile de la Cotroceni dintre presedintele Klaus Iohannis si partidele parlamentare. PSD si ALDE au intrat impreuna la consultari. Presedintele Iohannis face o declaratie de presa in aceasta seara, la ora 20.00.

Iohannis, Dragnea si TariceanuFoto: AGERPRES

UPDATE (ora 19.14): A iesit si grupul minoritatilor. "Nu avem propunere de premier", a declarat Varujan Pambuccian

UPDATE (ora 18:40): Delegatia grupului parlamentar al minoritatilor nationale este ultima delegatie care a intrat la consultari.

UPDATE (ora 18:38):Delegatia UDMR a iesit de la consultari. Kelemen Hunor: "Noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate si nu se pune problema sa intram in coalitie sa facem parte din Executiv. Vom face o prima analiza a colaborarii noastre cu coalitia PSD-ALDE dupa sfarsitul sesiunii parlamentare. Nu excludem sa sustinem Guvernul si sa avem o colaborare parlamentara foarte punctual. Am discutat si despre criza de saptamana trecuta, noi nu am negociat nimic ilegal, nimic imoral, nimic neconstitutional. Nu avem intentia de a leza drepturile majoritatii, dar avem obligatia de a sustine drepturile minoritatii maghiare."

UPDATE (ora 18:02): UDMR a intrat la consultari.

UPDATE (ora 17:45): Delegatia PMP a iesit de la consultari. Traian Basescu a anuntat ca propunerea PMP pentru functia de premier este europarlamentarul Siegfried Muresan.

UPDATE (ora 17:32): Delegatia PMP a intrat la consultari.

UPDATE (ora 17:25): Delegatia USR a iesit de la consultari. Presedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat ca partidul sau nu il sustine pe Mihai Tudose din cauza acuzatiilor de plagiat, dar va sustine un guvern non-PSD, daca acesta va garanta continuarea luptei anticoruptie si numirea unui ministru al Justitiei care sa asigure ca "nimeni nu se atinge de justitie".

UPDATE (ora 17:01): Delegatia USR a intrat la consultari.

UPDATE (ora 16:26): Delegatia PNL a iesit de la consultari. Ludovic Orban a anuntat ca PNL nu va vota pentru investirea unui Guvern din care face parte PSD. Liderul liberal a mai afirmat ca "Am facut calculele legate de ponderea parlamemntara, suntem departe de sansa de a construi o majoritate."

Ludovic Orban, la iesirea de la consultari: "Delegatia PNL i-a prezentat presedintelui pozitia politica a partidului, adoptata astazi. Pozitia noastra a fost aceea ca PNL este oricand pregatit sa isi asume raspunderea guvernarii, dar in baza unei majoritati parlamentare solide, care sa sustina aplicarea unui program de guvernare. Nu s-a reusit degajarea unei astfel de majoritati. Nu facem politica ca sa ne aflam in treaba. Propui un premier cand ai capacitatea de a obtine sprijinul parlamentar din partea unei majoritati. PNL a exclus PSD de la orice fel de discutii care sa prevada formarea unei majoritati. De asemenea, vom vota impotriva oricarui Guvern care contine PSD. Am facut calculele legate de ponderea parlamentara, suntem departe de sansa de a construi o majoritate".

UPDATE (ora 16:02): Delegatia PNL, din care fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan si Ilie Bolojan, a intrat la consultari.

UPDATE (ora 15:30): Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au iesit de la consultari dupa 15 minute, fara sa faca declaratii.

Dragnea a declarat anterior ca el considera ca presedintele va accepta propunerea, pentru ca presedintele are interesul de a pune capat crizei din Guvern.

"Daca presedintele Klaus Iohannis accepta propunerea PSD si il nominalizeaza pe Mihai Tudose candidat de premier, pana joi seara noul Guvern poate trece de Parlament si poate depune juramantul", a anuntat luni Liviu Dragnea.