Joi, dupa ce guvernul Grindeanu a picat la motiune, s-a inregistrat unul dintre cele mai stranii gesturi politice din ultima perioada: 20 de ministri care demisionasera saptamina trecuta au facut cereri oficiale pentru retragerea demisiilor. Miscarea ministrilor a fost concertata, dovada textele identice ale cererilor, cu tot cu greseli de ortografie. Care e miza acestui gest politic aparent de neinteles? Surse din PSD sustin ca miza reala sint cei 2 miliarde de lei pentru primari si baronii locali de la ministerul lui Sevil Shhaideh, care nu pot fi impartiti decit daca ministrul loial al lui Dragnea revine in minister.

Sevil ShhaidehFoto: mdrap.ro

Pentru a intelege situatia, trebuie sa facem o scurta recapitulare a situatiei: ministrii din Guvernul Grindeanu au demisionat toti joia trecuta (cu exceptia lui Augustin Jianu), punind presiune pe premier sa demisioneze si el. Vineri, Grindeanu a trimis la Cotroceni propunerea de demitere a lui Shhaideh (alaturi de cea a lui Carmen Dan) si inlocuirea ei cu Augustin Jianu. Cu doar citeva ore inainte, Shhaideh anuntase ca a terminat analiza proiectelor inscrise in etapa a doua a Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), in valoare de 2 miliarde de lei si a decis cine va primi finantare. O arma politica teribila in batalia pentru cistigarea voturilor de la motiunea de cenzura si, in general in controlarea liderilor locali. Duminica, Grindeanu a demis 12 demnitari din Ministerul Dezvoltarii (toti secretarii de stat, subsecretarii de stat, secretarul general al ministerului), astfel incit a blocat practic alocarea banilor.

Asadar, in acest moment, cei 2 miliarde de lei sint blocati, nimeni din Ministerul Dezvoltarii nu are drept sa semneze alocarea lor. Or, banii sint esentiali pentru PSD si ca sa rasplateasca liderii locali care si-au presat parlamentarii sa voteze motiunea de cenzura, dar si pentru a atrage eventuale alte voturi daca Iohannis le accepta propunerea de premier.

Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca ieri a avut loc la Ministerul Dezvoltarii o sedinta pentru deblocarea situatiei. Concluzia la care au ajuns directorii din minister e ca singura sansa pentru alocarea banilor de investitii din PNDL 2 (poduri, scoli, gradinite, drumuri comunale, sali de sport etc.) este revenirea lui Sevil Shhaideh ca ministru, fie si temporar.

Asa s-a ajuns la cererea surprinzatoare a lui Sevil Shhaideh de retragere a demisiei. Cum se explica totusi ca 20 de ministri au semnat cereri similare? E posibil ca fiecare dintre ei sa aiba obiective guvernamentale de indeplinit, sau sa aiba rolul de a masca adevarata nevoie a PSD.