UPDATE Cum atrage Dragnea UDMR alaturi de el in lupta cu Grindeanu: dezbate accelerat in parlament un proiect de lege esential pentru maghiari/ Sedinta comisiilor parlamentare, amanata pentru marti dimineata

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 19 iunie 2017, 16:57 Actualitate | Politic


Dragnea, Hunor, Tariceanu si Constantin au semnat acordul de sustinere parlamentara
Foto: Hotnews
Trei comisii parlamentare din Camera Deputatilor au fost convocate de urgenta pentru a da un raport pentru proiectul de lege cu miza esentiala al UDMR, depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului "numar semnificativ de cetateni" in acest caz. Deputatii din trei comisii - juridica, drepturile omului si administratie au fost convocati in jurul orei 16.30 pentru ora 18.00 la sedinta pe acest proiect. Mai mult, cei din comisia juridica avuserera deja sedinta si, la cateva minute dupa incheierea ei, au primit SMS pentru ora 18.00, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

UPDATE 18.45: Dupa ce au asteptat 45 de minute in sala de sedinta, deputatii au fost instiitnati ca sedinta se amana pentru maine ora 10. Din informatiile noastre, cei de la UDMR si PSD care au lucrat la amendamente pentru proiect nu au reusit sa le finalizeze si mai aveau mult de lucru la ele. Nu este clar in aceasta situatie daca proiectul mai poate intra la vot marti la pranz.
 • Aceasta accelerare a proiectului are loc in contextul negocierilor purtate de PSD si ALDE cu UDMR pentru votarea motiunii de cenzura
In proiectul cu miza importanta pentru UDMR se propune ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati.

 • Altfel spus, se reglementeaza controversata problema a utilizarii steagurilor, motiv de tensiune in relatia cu majoritatea. Guvernele anterioare au deschis procese si sanctionat primarii maghiari care arborau steagul secuiesc, or noua reglementare le-ar permite acestora sa decida singuri daca si ce simboluri pot utiliza.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, iar Senatul este decizionala. Daca proiectul primeste raport luni, poate intra la vot final marti, iar saptamana viitoare sa treaca tot pe repede inainte si de Senat, incadrandu-se astfel pana in vacanta parlamentara.

Mai concret, prin proiect se modifica articolul 19 alineatul (1), astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 - 100.000;
c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 - 50.000;
d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Alte modificari propuse de UDMR:

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating pragul prevazut la alin.(1) sau (2), autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale, pot asigura, in temeiul deciziei reprezentantului legal sau, dupa caz, a organelor de conducere,  folosirea limbii materne, in raporturile cu acestia, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Cetatenii apartinand unei minoritati nationale au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice si entitatilor prevazute la art. 19 alin. (1), oral sau in scris, si in limba materna, precum si de a primi raspuns atat in limba romana, cat si in limba materna, in termen legal. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba minoritatii nationale.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa puna la dispozitia cetatenilor apartinand unei minoritati nationale formulare si texte administrative de uz curent si in limba lor materna.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa asigure accesul la informatiile de interes public si in limba minoritatii nationale respective.

Autoritatile publice asigura in mod obligatoriu inscriptionarea si in limba cetatenilor minoritatii respective a denumiri localitatilor, a strazilor, a spatiilor publice, a indicatoarelor rutiere si a altor indicatii topografice destinate publicului.Autoritatile publice centrale sau unitatile administrativ teritoriale, care au in administrare dumuri de interes national, judetean sau local au obligatia sa asigure inscriptionarea indicatoarelor rutiere de pe aceste cai de comunicare teresatra si in limba minoritatilor nationale respective, pe segmentul care traverseaza unitati administrativ teritorialke in care se indeplinesc conditiile art. 19. Obligatia inscriptionarii bilingve revine in sarcina si pe cheltuiala autoritatilor si entitatilor care au in administrare locurile publice, caile rutiere.

Traducerea denumirii localitatilor se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Relatii Interetnice.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa asigure inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor si in limba materna a minoritatii nationale respective.

Confectionarea, montarea tablitelor indicatoare se realizeaza prin grija conducatorului autoritatii publice in cauza, costul acestora fiind suportat din bugetele institutiilor respective.

Denumirea localitatilor sau a institutiilor publice in limba minoritatii nationale, poate fi folosita in corespondenta sau in documentele oficiale, alaturi de denumirea in limba oficiala a statului.
In conditiile art. 19, autoritatile publice si entitatile pot adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai unitatii administrativ-teritoriale in cauza.
(5) Traducerea denumirii institutiilor publice trebuie sa aiba in vedere elementele specifice ale limbii minoritatii nationale respective si se adopta, pe baza consultarii Departamentului pentru Relatii Interetnice, prin act administrativ al autoritatilor publice si entitatilor sub a caror autoritate functioneaza institutia publica respectiva.
(6) Autoritatile publice si entitatile prevazute la art. 19 alin.(1) au dreptul de a inscriptiona cladirile si anexele cladirilor aflate in administrare denumirea autoritatii publice sau a entitatii de la art. 19 in limba minoritatii nationale in cauza, conform traditiei locului si a specificului limbii minoritare.
(7) Autoritatile publice si entitatile prevazute la art. 19 alin.(1) au dreptul de a denumi cladirile in care isi desfasoara activitatea si in limba minoritatii nationale potrivit specificiului cultural local.

In conditiile art. 19, la ceremoniile oficiale organizate de autoritatile publice si de entitatile in cauza, alaturi de limba romana, se poate folosi si limba minoritatii nationale respective. Ceremonia de oficiere a casatoriilor se poate desfasura, la cerere, si in limba materna a ambelor sau a uneia dintre persoanele care urmeaza sa se casatoreasca. Actele si certificatele de stare civila se vor redacta in limba romana si la cerere si in limba minoritatii nationale de care apartin ambele sau una dintre persoanele in cauza.

Constituie contraventie refuzul, asigurarea exercitarii in conditii de egalitate sau impiedicarea asigurarii exercitarii drepturilor si a indeplinirii obligatiilor prevazute, daca fapta nu constituie infractiune potrivit legii penale.
(2) Contraventia prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza:
a) cu amenda contraventionala de la 3.000 de lei la 30.000 de lei daca fapta vizeaza o persoana fizica;
b) cu amenda contraventionala de la 5.000 de lei la 50.000 de lei daca fapta vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
(3) Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se face de catre:
(a) persoane imputernicite de ministrul administratiei publice, de catre prefect sau imputernicitii acestuia;
(b) de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii potrivit procedurii si termenelor reglementate de O.G. nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tutoror formelor de discriminare.
(4)  Persoana care se considera vatamata de refuzul asigurarii folosirii dreptului de a utiliza limba minoritatii nationale in conditiile art. 19, are dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptei, remedierea situatiei, restabilirea situatiei anterioare faptei si obtinerea de remedii, despagubiri morale si materiale efective, disuasive si proportionale cu prejudiciul suferit.

La elaborarea prezentei propuneri legislative s-au avut in vedere obligatiile asumate de statul roman atat prin Carta europeana a limbilor regionale si minoritare cat si prin Legea nr. 33/1995 pentru ratificarea Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale, respectiv criticile formulate de Comitetul de experti in primul raport privind implementarea Cartei europene a limbilor regionale si minoritare, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ.

Potrivit initiatorilor, "practica dezvoltata in ultimii 15 ani arata o aplicare deficitara a dreptului de a utiliza limba materna in administratia publica locala si serviciile deconcentrate, rezultata din:

 • lipsa unei legislatii clare, precise si predictibile;
 • interpretari neconforme cu standardele internationale;
 • lipsa vointei politice si administrative;
 • lipsa de resurse umane si materiale;
 • interpretari restrictive ale institutiilor si instantelor de judecata;
 • gradul extrem de redus a aplicarii legislatiei in domeniu;
 • lipsa unor sanctiuni efective, disuasive si proportionale;
 • pasivitatea institutiilor de a aplica sanctiuni in cazul refuzului de a asigura utilizarea limbii materne;
 • lipsa unui sistem transparent si eficient de monitorizare si raportare privind aplicarea cadrului legal privind folosirea limbii materne de cetatenii romani apartinand unei minoritati nationale in administratia publica locala si serviciile deconcentrate.
De asemenea, in perioada mentionata, mijloacele de comunicare publica a institutiilor  au cunoscut o dezvoltare dinamica, proces ce nu a fost insotit de reglementari legale privind asigurarea utilizarii limbii materne."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27897 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  Asta e felul dracului viu ... (Luni, 19 iunie 2017, 16:59)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  de a spune : " Mandru ca sunt jupan ! "

  FMMIG , ne-ai vinde pe toti sa scapi tu, dracule viu !!!!
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 iunie 2017, 17:00)

  [anonim]

 • +13 (17 voturi)    
  dragnea (Luni, 19 iunie 2017, 17:03)

  bobyff [utilizator]

  pentru o mana de voturi vinde tara maghiarilor. Sa iesim in strada in aceasta seara
  • +6 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 19 iunie 2017, 19:12)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui bobyff

 • +13 (17 voturi)    
  Dragnea vinde tara ungurilor si lui Soros! (Luni, 19 iunie 2017, 17:04)

  -dan [utilizator]

  ...am adaptat un pic titulul, ca asa se face politica in RO.
 • +12 (16 voturi)    
  La urmatoare motiune PSD vs PSD (Luni, 19 iunie 2017, 17:08)

  CezarN [utilizator]

  Ziua nationala a Romaniei va fi declarata 15 Martie
 • +13 (17 voturi)    
  Grindeanu si Ponta sunt pe faras (Luni, 19 iunie 2017, 17:11)

  Cataleya [utilizator]

  Ungurii vor decide si de data asta (a cata oara?) soarta unui guvern al Romaniei! Si fac acest lucru, ca de obicei, prin santaj, profitand de coruptia si marlania liderilor politici romani.

  Előre - vorba romanului!
 • +11 (15 voturi)    
  Si in Bucuresti ,o sa se aplice legea ! (Luni, 19 iunie 2017, 17:13)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Se vor putea constituii procentele si in alte localitati prin cumpararea de locuinte si vize flotant de catre cetateni de origine maghiara ! In Bucuresti sunt cam 6-7 % etnici unguri ..
  Bai nene cine il opreste pe acest vanzator de neam pe nume Dragnea ?!
 • +11 (15 voturi)    
  se deschide cutia Pandorei (Luni, 19 iunie 2017, 17:15)

  UnchiuSam [utilizator]

  Oare stie partidul-stat care ne conduce ce implicatii va produce aceasta lege. Si isi da seama ca odata acordate aceste drepturi, pardon voiam sa zic favoruri, ele nu vor mai putea fi luate inapoi ?Eventual se va merge mai departe cu revendicarile, pe principiul "ce am obtinut este deja al nostru, sa vedem ce putem obtine de acum incolo"
  Deasemenea, se gandeste partidul stat ca va trebui sa aplice aceasta lege si pentru comunitatile in care sunt rromi? Unde o sa mergem mai departe, o sa creeze manuale pentru limba rroma si sa o introduca in programa scolara???
  Poate ne este prea bine acum si nu ne-am dat seama...
 • +11 (15 voturi)    
  E tupeu jegos (Luni, 19 iunie 2017, 17:18)

  batmanss [utilizator]

  are Dragnea ...nu-i pasă ca dezbina populația țării , doar își urmărește interesele meschine.
 • -7 (21 voturi)    
  ha ha ha (Luni, 19 iunie 2017, 17:19)

  wodan [utilizator]

  Asta inseamna ca trebuie sa se pregateasca madam firea pt a implementa limba rromani la bucuresti :))
 • +13 (17 voturi)    
  Pff (Luni, 19 iunie 2017, 17:22)

  Tony_K [utilizator]

  Daca niste asta nu se numeste vanzarea , tradarea si subminarea tarii pt interese de partid si personale.... atunci nu stiu ce sa mai zic! Cum poate cineva negocia asa ceva,doar pt interes personal ?! Ce institutie in tara asta ii mai poate opri pe hotii astia care si-ar vinde si mama lor?!
 • +10 (12 voturi)    
  la fel (Luni, 19 iunie 2017, 17:23)

  jescu [utilizator]

  Astept si eu aceeasi lege sa fie data in Ungaria, ca reciprocitate.
 • +12 (16 voturi)    
  daca suporterii PSD (Luni, 19 iunie 2017, 17:26)

  FCX [utilizator]

  nu ies in strada, sunt idioti. au fost tradari de Dragnea la marele moft.
  • +11 (13 voturi)    
   Astia ies daca se da, nu daca se ia (Luni, 19 iunie 2017, 18:35)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui FCX

   astia ies in strada daca se dau tigai si ulei si zahar nu daca se ia Transilvania.
   Si cum pot fi altfel suporterii PSD decat idioti?
 • +13 (17 voturi)    
  Antena 3 e aici ??? (Luni, 19 iunie 2017, 17:28)

  Kivek [utilizator]

  Cand ungurii au pus nu stiu ce steag pe o cladire, l Antena 3 era scandal pt ca PSD avea nevoie sa instige instictele natinaliste ale votacilor care se hranesc cu minciunile de la Antena 3

  imediat dupa campania electorala PSD a inceput sa negocieze cu ungurii.
 • +21 (25 voturi)    
  vicleni (Luni, 19 iunie 2017, 17:29)

  un.robot [utilizator]

  udemeristii stau la panda... orice criza e o oportunitate de a mai obtine ceva
 • +15 (19 voturi)    
  n-ai la ce sa te... (Luni, 19 iunie 2017, 17:29)

  astronaut [utilizator]

  astepti de la infractorii acestia , psd-alde comit o mare greseala acordand UDMR-ului FAVORURI pentru votarea MOTIUNII ! adica obliga administratiile locale sa asigure servicii in limba lor materna daca 10% din pop...si lasa la latitudinea primariilor sa arboreze orice fel de steag doresc ! acesti doi indivizi tradeaza interesele romanilor transilvaneni pe care incet dar sigur ii obliga la o convietuire fortata , chiar daca sunt majoritari ?
 • +13 (15 voturi)    
  Chiar nu a avut nicio problema sa-l convinga ! (Luni, 19 iunie 2017, 17:33)

  Susufler0 [utilizator]

  Livache a devenit expert in "praguri". Doar ca uneori ii ies iar alteori nu !

  Daca prin "numar semnificativ de de cetateni de alta nationalitate" in loc 10.000. era vorba de 1000, Dragnea nu ar fi avut nicio apasare sa modifice proiectul de lege si sa scada nr de la 1.000 la 100.

  PS. Ca doar nu scadea de la el !
  • +3 (5 voturi)    
   Dupa (Luni, 19 iunie 2017, 18:49)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   arimetica pe care am invatat-o eu 2000 reprezinta 2% din 100.000 !!??
 • +12 (14 voturi)    
  "Patriotul" DRACnea (Luni, 19 iunie 2017, 17:33)

  Pierrotlefou [utilizator]

  Sunt curios cum va justifica aceasta decizie...
  El "crestinul ortodox, anti-Soros, anti-nationale, anti-maghiarime" face exact pe dos...
  Sper ca totusi sa nu-i iasa blatul.
 • +11 (13 voturi)    
  ce tare! (Luni, 19 iunie 2017, 17:37)

  subcultura [utilizator]

  mai ales pentru PRMistii din PSD. PSD dezbracat in toata hidosenia lui.
 • +10 (12 voturi)    
  Bravo Dragnea! (Luni, 19 iunie 2017, 17:39)

  midumi [utilizator]

  ti-ai vinde si o ruda pentru a ramane (singurul, a propos) la putere!

  Totul, pentru patrie si popor!
 • +7 (15 voturi)    
  Nu este pt UDMR... (Luni, 19 iunie 2017, 17:39)

  press_to_reset_the_world [utilizator]

  Care are asigurata chestia cu minim 20 la suta in multe localitati din transilvania. Acesta este un proiect de lege pentru turcii din Dobrogea si este probabil data la cererea statului islamist turc care se vede ca duce eforturi considerabile in turcificarea si anexarea administrativa, religioasa si culturala a Dobrogei prin impunerea limbii turce in administratia locala, a religiei si culturii islamice (din turcia islamica) in institutiile de invatamant de stat dar si in impunerea fortata a insemnelor statului turc peste tot in Dobrogea. Cat de tradator de cea mai joasa speța poti fi sa faci asemenea concesii criminale?! Concesii total gratuite si toxice pentru poporul Roman din spatiul Dobrogean. Nu cred ca exista vreun stat in lume in care populatia majoritara este de peste 90 la suta si in care minoritatile se bucura de asemenea privilegii. Privilegii pe care minoritatea romana, mult mai numeroasa din tari care au minoritari la noi, nu le are nici macar de 1% din privilegiile pe care minoritatile de la noi le au....parca vad ca la cererea statului islamist turc se va impune si legea islamica sharia in sistemul administrativ si judecatoresc din Dobrogea. Primul pas a fost facut. Impanzirea Constantei cu moschei, shaormerii, magazine alimentare musulmane halal in care carnea de porc, si in general produsele care nu corespund normelor islamice si alcolul nu sunt comercializate, imobile cu insemne si inscrisuri doar in turceste si care arboreaza doar insemnele si drapelul statului islamist turc se inmultesc pe zi ce trece...
  • 0 (2 voturi)    
   ai atins un nerv (Marţi, 20 iunie 2017, 10:27)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   Observi cate minusuri ai luat? "Baietii" sunt deranjati ca ai ridicat problema. Desi este foarte logic ce spui - din acest moment se da drumul la destabilizarea Dobrogei, pe langa a Transilvaniei.

   Daca stam sa ne gandim, Dobrogea este mult mai importanta decat Transilvania, pentru ca acolo este iesirea UE la Marea Neagra; este capul de pod NATO la Marea Neagra; este Portul Militar Constanta, capabil sa primeasca nave militare de mare tonaj; este Aeroportul si baza Militara de la Kogalniceanu, unde sunt cantonati americanii.

   Livache e mort, s-a sinucis dar, cum e specialist in zombi, inca mai misca prin Parlament. Nu pentru mult timp, insa. Aliatii, si vorbesc de NATO si UE, nu-i vor permite si-i vor infige un tarus in cur.

   Tampita fiinta, il intrece pe Ponta. Este complet orbit de mica lui problema si in felul asta isi grabeste sfarsitul. Numai ca daca pana acum mai avea o sansa sa scape mai usor, acum s-a condamnat singur la moarte. Succesuri, Livache!
 • +12 (16 voturi)    
  E clar. Dragnea e de acord si cu (Luni, 19 iunie 2017, 17:40)

  cartofil [utilizator]

  dezmembrarea Romaniei, doar sa se scape el de puscarie. Cel intereseaza pe el ce se intampla in tara, ca se incaiera romanii si ungurii, el isi va petrece batranetele cu pubera lui in soarele Braziliei, rontzaindu-si miliardul de Euro pe care l-a furat de la romani.
 • +11 (15 voturi)    
  Exemplu de manual. (Luni, 19 iunie 2017, 17:41)

  CristianDragoi [utilizator]

  Uite aici definitia perfecta pentru notiunea de "prostitutie politica". Important e sa ai rabdare.
 • +14 (18 voturi)    
  Marii "nationalisti" PSD sunt gata sa ofere orice (Luni, 19 iunie 2017, 17:42)

  Zimbru [utilizator]

  Si daca e nevoie isi vand si copii numai sa poata ei fura in liniste.
 • +13 (17 voturi)    
  norocitu' o vinde si pe masa daca e nevoie (Luni, 19 iunie 2017, 17:43)

  GeorgeT [utilizator]

  Cita rabdare are mamaliga romanesca:
  multa ...
 • +12 (16 voturi)    
  mandri ca sunt ce sunt (Luni, 19 iunie 2017, 17:50)

  CricCricus [anonim]

  Pesedeii sunt in stare sa-si vanda si tata si mama pentru ca sa ramana - mandri ca sunt romani. Liviutu a iesit la comantarii razand de romani ca sunt prosti si se lasa usor de dus cu presu. De fapt acesti vanzatori de tara nici nu sunt romani sunt dintre cei care fura traverse.
 • +11 (15 voturi)    
  Misto, sukar misto! (Luni, 19 iunie 2017, 17:55)

  cenzuratul [utilizator]

  Daca se coboara pragul la 10% nu inseamna ca in mai toate localitatile Romaniei (si in cativa ani in chiar toate localitatile) vom avea placute (+restul prevederilor) in limba romani/tiganeasca?
 • +10 (12 voturi)    
  pe fatza! (Luni, 19 iunie 2017, 17:55)

  trussardy [utilizator]

  Dragnea pare in stare de orice in disperarea lui de a-si salva pielea.
  Vorba Parazitilor: "Daca-as fi pentru o zi presedinte/ V-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde".
  Sper ca tertipul asta cu profitorii de la UDMR sa nu-i ajunga sa treaca motziunea si sa deconteze tot ce face acum!
 • +7 (11 voturi)    
  Dacă 10% este undeva între 2,5 și 5% :) (Luni, 19 iunie 2017, 17:59)

  Harald [utilizator]

  Dragnea tocmai a pierdut partida :)
 • +11 (15 voturi)    
  pai da.. (Luni, 19 iunie 2017, 18:04)

  bancheru83 [utilizator]

  dragnea ar fi in stare sa dea si ardealul!!numai sa nu fie invins de grindeanu.
 • +12 (18 voturi)    
  Start la nationalism (Luni, 19 iunie 2017, 18:19)

  hai.ca.se.poate [utilizator]

  Un infractor a dat, de frica, startul la nationalism. Bai condamnatule, de ce nu introduci limba maghiara a doua limba nationala? E dreptul romanilor de etnie maghiara sa vorbeasca oriunde in tara lor limba materna. Un infractor, dublat imediat de un mincinos explica faptul ca e doar o intamplare ca au introdus de urgenta in comisii legi pentru maghiari. Mai trebuie sa va vad cu cocarda rosu, alb, verde in fiecare 15 Martie bai D si T. Nu va e ba rusine sa ne credeti pe toti natarai. Bai D ia intreaba-i pe ai tai din TR daca sunt de acord cu ceea ce faci?Limba romana nu e suficient de vasta pentru a gasi cateva cuvinte care sa va caracterizeze.
 • -9 (19 voturi)    
  București (Luni, 19 iunie 2017, 19:00)

  Celbland [utilizator]

  Și în București vor fi inscripții bilingve: țigănește și românește ...
 • +4 (6 voturi)    
  Pebtru rezolvarea problemelor personale (Luni, 19 iunie 2017, 20:21)

  Alfeu [utilizator]

  Se subminează unitatea naţională, se lărgeşte izolarea unor minorităţi -în Transilvania, Dobrogea, Oltenia, care se simt stat în stat, obedienţi statelor vecine, nu României. Deşteaptă-te, române!", de nu e prea târziu...
 • +3 (5 voturi)    
  comunistii au vandut tara sovieticilor, (Luni, 19 iunie 2017, 22:17)

  yellowdog [utilizator]

  psd-istii o vand ungurilor...

  asta e traditia acestor tradatori.

  De ce a fost scos pcr-ul in afara legii? Un partid impotriva intereselor nationale, o scursura
 • +3 (7 voturi)    
  15 martie... (Luni, 19 iunie 2017, 23:15)

  astronaut [utilizator]

  auzi bai Dracneo ca nu meriti altfel , ce ar trebui sa faca romanii din transilvania sa cante cu ei imnul Ungariei sau cel secuiesc , de ce nu-i duci la tine pe mosie sa te 'nvete , ia-l si pe strambul ala de tradator cu tine , ala de zicea in campanie ca ''romanii din ardeal ar fi bine sa invete ungureste ''! am sentimentul ca tocmai dadura-ti cu batu'n balta si va-ti stropit , sa vedem cat de confortabil PIERDETI MOTIUNEA cu voturile UDMR-istilor !
 • 0 (2 voturi)    
  Tradare de neam si de tara (Marţi, 20 iunie 2017, 9:02)

  andrei1232000 [utilizator]

  Pentru aceste legi si intelegeri Dragnea si Tariceanu ar trebui arestati urgent pentru tradare de tara. Nu face nimeni plangere penala? Cum se face ca n-am facut in viata mea asa ceva? o fac eu. Unde e marele patriot Bolcas? Urmasii lui Vadim: Codrin, Olguta, Nicolicea si altii care s-au mutat in PSD? Se intoarce Vadim in groapa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by