USR face un apel la intreaga clasa politica pentru organizarea unei dezbateri cu o larga participare a societatii pentru modificarea unitara a legislatiei electorale, a anuntat deputatul USR Tudor Benga, citat de Agerpres.

El si-a exprimat nemultumirea ca Biroul permanent al Camerei Deputatilor a respins miercuri solicitarea grupului USR pentru reinfiintarea comisiei parlamentare pentru Codul electoral.

'Aceasta comisie crea, de fapt, premisele pentru o dezbatere echilibrata, matura, facuta din timp, la care toata societatea sa participe. Asta este traditia, in care ajustarile sistemului electoral romanesc s-au facut din bucatele si nu intr-un mod unitar si coerent. Aceasta comisie ar fi creat aceasta oportunitate. (...) Credem ca liberalizarea sistemului politic este o chestie absolut esentiala pentru democratia romaneasca. (...) E foarte important ca aceasta dezbatere sa se faca cu toata lumea la masa. PNL a participat in 2015 la decizia de alegere a primarilor intr-un singur tur si acum regreta. PNL a introdus, in martie anul acesta, un proiect de revenire la doua tururi, proiect pe care noi il vom sustine. Credem ca, in final, si PSD are un interes real pentru reformarea legilor electorale si liberalizarea pietei politice pentru ca, inclusiv pentru ei, fragmentarea la care va duce alegerea intr-un singur tur denatureaza competitia', a afirmat Benga, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca parlamentarii USR lucreaza la o serie de proiecte de lege de modificare a legislatiei electorale, printre prioritati numarandu-se reducerea pragului electoral si a celui de semnaturi, un vot prin corespondenta functional si introducerea votului electronic.