Norica Nicolai a declarat vineri seara ca incidentul din 1987 invocat de Basescu in comunicatul sau este o minciuna sfruntata, "mapa profesionala fiind fabricata" de Securitate. "In privinta incidentului din 1991, am o singura precizare: nu am incalcat legea", a mai spus Norica Nicolai. "Voi continua pe drumul pe care am inceput", a incheiat Norica Nicolai, candidatul propus de premier pentru fotoliul Justitiei si respins de presedinte pentru doua presupuse incalcari ale legii ca procuror.

Norica Nicolai sustine ca documentele prezentate de Traian Basescu sint minciuni si ca ele dovedesc ca " fosta Securitate a supravietuit, fiind un colabroator de nadejde al presedintelui Romaniei". "Nu as ezita sa ma retrag eu daca as avea pe constiinta fapte asemanatoare cu cele invocate in ultimele zile, dar o spun cu certitudinea ca ele nu exista. Voi continua pe drumul pe care l-am început, pentru ca am incredere in democratie", a mai afirmat Norica Nicolai.

Nicolai nu a oferit insa amanunte despre cele doua incidente, limitindu-se sa spuna ca cel din 1987, cind ar fi arestat ilegal un nevinovat si ar fi bagat apoi in inchisoare pe adevaratul vinovat doar prin modificarea mandatului, fara sa-i dea acestuia dreptul la aparare, " este o minciuna sfruntata", pentru ca asa zisele mape profesionale erau de fapt " fabricate de Securitate". " Ca jurist afirm cu toata responsabilitatea ca, daca cineva in Romania ar fi facut asa ceva, urma sa fie judecat si condamnat pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu. Nu am fost niciodata condamnata".

In privinta celui de-al doilea incident, referitor la faptul ca in 1991 in timp ce era procuror la Oltenita ar fi pledat ca avocat intr-un proces de adoptie al unui copil, Norica Nicolai a spus doar ca nu a " incalcat legea".

Norica, vexata ca femeie

Senatorul PNL a facut de citeva ori recurs la situatia ei de femeie, sugerind ca gestul presedintelui nu este unul barbatesc. "Ceea ce ati facut dumneavoastra, insa, in ultimile zile, punind la îndoiala calitatea mea morală ca femeie si ca om, ceea ce ati facut in ultimele zile, punind la indoiala calitatea mea morală si profesionala ma îndreptateste sa va calific comportamentul ca fiind nedemn pentru un barbat si abuziv pentru presedintele României", a spus Norica Nicolai.

Scuze pentru nepoata

Norica Nicolai si-a recunoscut vina pentru incidentul in care si-a lasat nepoata sa voteze in locul ei in Parlament si si-a cerut scuze. "Viata mea, domnule presedinte, este o realitate normala, cu bune, cu rele, greseli pe care mi le asum, cum este incidentul cu nepoata pe care îl regret".

Senatoarea a mai precizat ca s-a sfatuit in aceste zile si cu alti colegi liberali si toti au sustinut-o. De altfel, in cursul zilei de vineri ea a avut o intilnire privata cu premierul caruia i-a dat asigurari ca nu exista nimic in trecutul sau de natura sa puna sub semnul intrebarii numirea ei in functia de ministru.

Faptele puse sub semnul intrebarii de Traian Basescu se refera la activitatea de procuror a Noricai Nicolai - momentul 1987 si momentul 1991.