Presedintele Traian Basescu a spus intr-o declaratie de presa, inceputa vineri, la ora 19.00, ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai ca ministru al Justitiei. "Am inteles ca adesea falsul este un mod de a lucra al doamnei Nicolai, atat profesional, cat si politic", a mai spus Basescu. "Voi ramane consecvent pozitiei mele de a respinge ministrii atunci cand nu indeplinesc conditiile numirii", a mai spus Basescu.

"Nu o voi numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei, insa daca nominalizarea se va trece prin Parlament, iar Legislativul este de acord, voi fi nevoit sa semnez decretul de numire", a adaugat Basescu.

Presedintele a mai dezvaluit ca joi seara l-a sunat pe premierul Tariceanu pentru a discuta situatia Noricai Nicolai, dar premierul nu i-ar fi raspuns la telefon. "Refuzul de a raspunde unui apel al presedintelui Romaniei este un lucru foarte grav. Sistemul de comunicatii presedinte-premier nu functioneaza in acest moment in Romania".

Declaratia presedintelui a venit la aproape o ora dupa ce Presedintia a emis un comunicat de presa in care dezvaluie doua presupuse incalcari ale legii din "mapa profesionala" a fostului procuror Norica Nicolai.

Faptele incriminate de Basescu

Faptele puse sub semnul intrebarii de Presedinte se refera la activitatea de procuror a Noricai Nicolai - momentul 1987 si momentul 1991. In acest din urma caz, Nicolai ar fi reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti.

Pentru a-si motiva presupusa fapta neconforma cu statutul de procuror, Nicolai ar fi invocat necunoasterea legii. "La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura, se arata intr-un comunicat al Presedintiei".

Purtatorul de cuvant al Parchetului General a confirmat ca presedintele a cerut in 20 decembrie 2007 "mapa profesionala" a Noricai Nicolai.

"Dupa Revolutie, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe langa Procuratura Locala Oltenita - judetul Calarasi, doamna Norica Nicolai, incalcand legea, a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti. Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi.

Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura" se arata in comunicat.

"Documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului in arhiva profesionala a Parchetului General.

Faptele prezentate arata ca incidentul cu incercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei", continua comunicatul remis presei, care concluzioneaza ca "o astfel de persoana nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei".

Tariceanu: "Primul-ministru nu are ce sa discute cu presedintele in privinta numirii unui ministru"

Reactia vine dupa ce premierul a transmis urmatorul mesaj: "Primul-ministru nu are ce sa discute cu presedintele in privinta numirii unui ministru. Presedintele, in mod normal, trebuie sa semneze decretul de numire", a precizat, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Cameila Spataru.

Este pentru a doua oara cand seful Executivului refuza invitatia presedintelui de a se consulta in legatura nominalizarea Noricai Nicolai pentru portofoliul justitiei.

Joi seara, presedintele Traian Basescu l-a invitat, pentru a doua oara, pe premierul Tariceanu la discutii pe tema debolcarii situatiei de la Justitie.

Va invit sa avem o intalnire maine, vineri 11 ianuarie 2008, fie in cursul diminetii pana la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00, la orice ora convenabila dumneavoastra, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria. Astept decizia dumneavoastra", i-a transmis seful statului premierului, joi seara, intr-o scrisoare.

Seful Executivului refuzase si prima invitatie, motivand, printr-o declaratie publica, faptul ca orice intrevedere pe acest subiect este inuila intrucat nominalizarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului, iar presedintele nu are drept de veto, conform Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale in cazul Cioroianu.