Uniunea Salvati Romania condamna, intr-un comunicat, practicile de guvernare ale PSD, "care ameninta sa transforme Romania intr-un stat captiv". "Conversatiile intre liderii PSD, dezvaluite de Rise Project, arata ca Romania este condusa de un partid cu mentalitati totalitare care actioneaza, de fapt, ca un grup infractional. Planul de a organiza contramanifestatii impotriva protestelor #rezist este de factura putiniana si nu are nicio legatura cu un stat democratic, membru al NATO si al Uniunii Europene", arata reprezentantii USR.

Comunicatul USR:

PSD este in stare de orice, chiar sa arunce tara in haos si conflicte civile, pentru a-si amnistia si gratia coruptii prin ordonante de urgenta, adoptate in miez de noapte, in sedinte extraordinare de guvern. Marele noroc al Romaniei este ca are cetateni mai responsabili decat partidul aflat la guvernare si mai atasati valorilor democratiei. Acestia nu au raspuns instigarilor lui Liviu Dragnea si ale liderilor PSD, iar contramanifestatiile au esuat.

"Ancheta publicata ieri de RiseProject nu face decat sa confirme cetatenilor romani ca toata povestea cu programul minunat cu grafice colorate, prezentat de PSD in campanie, a fost de fapt o mare scamatorie, miza reala fiind in tot acest interval mentinerea conectarii la furtul banului public si modificarea legilor din Justitie pentru protejarea sau eliberarea coruptilor", a declarat Dan Barna, purtatorul de cuvant al USR.

Ordonanta 13 a fost doar inceputul atacurilor PSD asupra statului de drept, fiind urmata de multe initiative in Parlament pentru gratierea coruptilor si consolidarea retelei de imunitati si privilegii pentru membrii si clientela de partid. Societatea a ajuns sa pazeasca in fiecare zi coalitia de guvernare PSD -ALDE pentru a se asigura ca respecta legea si obligatiile pe care Romania si le-a asumat ca membru NATO si UE.

Cetatenii Romaniei au aflat, cu detalii, din raportul Rise Project ca alaturi de sabotarea Justitiei, furtul banilor publici este o miza la fel de importanta pentru PSD.

USR a sustinut manifestatiile impotriva Ordonantei de Urgenta 13 a Guvernului Sorin Grindeanu si a organizat primele proteste interne din istoria Parlamentului, in semn de solidaritate cu romanii din strada.

Ulterior, parlamentarii USR au combatut activ toate tentativele PSD care subminau puterea Justitiei: proiectul de lege care desfiinteaza conflictul de interese, modificarea Legii executarii pedepselor, schimbarea regulamentelor interne ale Parlamentului, modificarea legii gratierii, proiectul de lege care dezincrimineaza abuzul in serviciu in cazul primarilor.

In fata atacurilor sistematice ale PSD asupra statului de drept, Partidul Uniunea Salvati Romania a solicitat presedintelui Romaniei Klaus Iohannis sa declanseze procedura de organizare a unui referendum pe anticoruptie si considera in continuare ca acest referendum este oportun.