PNL a atacat la Curtea Constitutionala prevederea din regulamentul Senatului privind procedura de revizuire a Constitutiei

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 30 mai 2017, 18:11 Actualitate | Politic

PNL a depus marti o sesizare la Curtea Constitutionala (CCR) prin care contesta prevederea din regulamentului Senatului care permite acestui for sa fie camera decizionala in procedura de revizuire a Constitutiei, argumentand ca se incala principiul bicameralismului si principiul autonomiei parlamentare, deoarece puterea constituanta nu a stabilit calitatea de Camera decizionala nici a Senatului, nici a Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

"Nu rezulta ca intentia legiuitorului constituant a fost de (1) a stabili ca Senatul este Camera de reflectie, si nu decizionala, in cazul proiectelor / initiativelor de revizuire a Constitutiei sau de (2) a stabili ca Camera Deputatilor este Camera de reflectie, si nu decizionala, in cazul proiectelor / initiativelor de revizuire a Constitutiei sau ca (3) oricare dintre camere ar fi prima sesizata cu un proiect /o initiativa de revizuire a Constitutiei nu ar fi competenta sa retina si sa adopte ca prima camera (Camera de reflectie) proiectul sau initiativa in cauza. Procedura de revizuire prevazuta de art. 150-152 din Constitutie prevad o procedura distincta de cea aplicabila in cazul procedurii legislative obisnuite, care se bazeaza pe bicameralismul integral sau perfect si presupune inclusiv etapa medierii in caz de divergenta redactionala a legii", se arata in sesizarea PNL depusa marti la CCR.

Liberalii mai spun ca lipsa unei dispozitii constitutionale cu privire la camera ce trebuie sa fie prima sesizata in procedura de revizuire a Constitutiei nu poate fi completata cu dispozitiile din procedura de legiferare obisnuita.

"Tacerea legiuitorului constituant cu privire la aceasta etapa din procedura de legiferare echivaleaza cu optiunea acestuia de a nu ingradi libertatea initiatorilor de a sesiza oricare dintre cele doua camere atunci cand decid sa isi exercite dreptul de a initia revizuirea Constitutiei si de a permite oricarei camere sa fie sesizata cu un astfel de act normativ", mai arata senatorii PNL.

Acestia explica faptul ca stabilirea etapelor din procedura de legiferare este de competenta puterii constituante si nu a Parlamentului sau a uneia dintre Camerele acestuia.

Citeste aici textul sesizarii PNL

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

298 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri