Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca el crede "in continuare ca baza NATO este relatia transatlantica si ea este si ramane vitala pentru modul in care vor evolua si Europa, si America de Nord. Aceasta relatie nu poate sa dispara, ea poate sa fie mai intensa sau mai putin intensa, dar ele raman, aceste relatii." Iohannis a facut aceste declaratii in contextul in care a fost invitat de jurnalisti sa comenteze afirmatiile Angelei Merkel, care catalogase, duminica, drept "aproape incheiata" vremea in care increderea prevala, intr-o aparenta aluzie la relatiile dintre Europa si Statele Unite, puse la grea incercare in timpul turneului efectuat de presedintele american Donald Trump in Europa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Perioada in care ne puteam baza in totalitate unii de altii e aproape incheiata. Este sentimentul pe care l-am trait in aceste ultime zile", spunea duminica Merkel in timpul unui miting electoral desfasurat la Munchen, in sudul Germaniei. "Noi, europenii, trebuie sa ne luam soarta in maini", a adaugat ea. "Trebuie sa ne batem pentru propriul destin", a continuat sefa guvernului german, potrivit careia relatiile cu presedintele francez Emmanuel Macron trebuie sa fie cu atat mai stranse.

Klaus Iohannis considera insa ca "Aceasta declaratie (a Angelei Merkel - n.red.) poate a aparut in baza unor asteptari care nu au fost atinse la summit-ul NATO. Aceasta relatie nu poate sa dispara, ea poate sa fie mai intensa sau mai putin intensa, dar ele raman, aceste relatii."

"Romania este de parere ca relatia transatlantica trebuie sa fie cat de solida se poate", a incheiat seful statului.