​Plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri ca fostul senator ALDE Daniel Barbu sa ocupe functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente. Fostul ministru al Culturii a primit 241 voturi in timp ce Maria Krause, propusa de Uniunea Salvati Romania, doar 58.

Daniel BarbuFoto: Senatul Romaniei

Votul a fost secret cu buletine.

Mandatul este de opt ani si poate fi reinnoit o singura data.

Functia a ramas vacanta dupa plecarea Ane-Maria Patru, trimisa in judecata de DNA pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor.

Daniel Barbu a fost protagnonistul mai multor episoade controversate.

In septembrie 2016, Barbu a declarat, in cadrul Ligii Alesilor Locali ai partidului, ca meseria de politician este mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan, pentru ca "spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi".

In plus, el a demisionat pe 12 decembrie 2014 din functia de ministru al Culturii dupa ce a facut o comparatie intre importanta finantarii programului anti-HIV/SIDA si cea a festivalurilor culturale.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus atunci Barbu.

Cine este Maria Krause

Potrivit unui comunicat al USR, Maria Krause este expert electoral cu o experienta de peste 12 ani in observarea alegerilor in tara si in strainatate. A participat la misiuni de observarea alegerilor ale Oficiului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) in Kirghizstan, Kazakhstan, Macedonia, Serbia, Moldova, Letonia, Bulgaria si Ucraina si la misiuni organizate de Carter Center in Nepal, Mozambic si Guyana.

In Romania, a facut parte in 2014 dintre coordonatorii proiectelor organizate de Expert Forum pentru observarea alegerilor europarlamentare si de Centrul pentru Resurse Civice pentru observarea alegerilor prezidentiale, iar in 2016 a participat ca expert electoral la campania de observare a alegerilor FiecareVot. In prezent, Maria Krause face parte din misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor in Albania.