Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, ca daca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este "un om corect si de buna-credinta", atunci va desecretiza raportul facut in cadrul ministerului cu privire la disparitia unor dosare din arhiva SIPA, in caz contrar, increderea pe care o are in el va fi "aproape de zero", potrivit news.ro.

"Stiu si eu ca in 2007 a fost un raport facut la Ministerul Justitiei, cred, care se referea la acea spargere sau acea disparitie a unor dosare din aceasta arhiva. Ministrul Justitiei actual, ca poate sa desecretizeze macar acel raport intr-o prima faza, dar eu am mai spus ca poate arhiva asta ar trebui desecretizata, ar trebui identificata si desecretizata", a afirmat Liviu Dragnea. Liderul PSD a mai spus ca daca au existat persoane care au folosit acele informatii pentru a santaja si influenta decizii ale justitiei, inseamna ca s-a petrecut unul dintre cele mai urate lucruri in Romania ultimilor ani.

"Faptul ca cineva ar fi putut sa foloseasca acele informatii pentru a santaja, pentru a influenta decizii ale justitiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urate lucruri care s-au intamplat in Romania in ultimii ani. Si poate, intr-adevar daca asa este, si din pacate se pare ca s-ar putea ca asa sa fie, acesta poate sa fie unul din cele cateva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom si asa mai departe", a completat presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a sustinut ca va discuta cu colegii sai despre arhiva SIPA, discutie ce va avea ca finalitate niste actiuni, astfel incat aceasta problema sa nu mai existe in Romania.

￯Mie mi se pare mult prea important sa pot sa ma arunc sa spun ce trebuie facut astazi, in seara asta. Am vorbit deja cu multi colegi, maine o sa incepem sa discutam serios sa vedem care sunt caile, caile care sa ne duca la o finalitate. Sa incepem discutia despre acest subiect si sa finalizam cu niste actiuni, cu niste fapte si, in final, aceasta problema sa nu mai existe in Romania. Daca si acum in Romania se mai folosesc acele informatii pentru a infuenta deciziie justitiei si poate, nu numai ale justitiei, atunci nu o sa ne mai vindecam niciodata.

Poate fi dureros, poate fi greu, poate fi foarte greu, dar totusi e o provocare din fata careia nu trebuie sa plecam￯,a subliniat liderul PSD. El a tinut sa precizeze ca ￯trebuie cumpanit foarte bine daca se merge pe desecretizare, daca se topeste, daca dispare pentru ca cel mai important este ca judecatorii din Romania sa nu mai poata sa fie influentati, presati, amenintati, santajati inainte sa ia o decizie￯.

Intrebat cum vede activitatea ministrului justitiei, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a spus ca acesta ar trebui sa desecretizeze macar raportul MJ privind disparitia unor documente din arhiva SIPA. ￯O sa fiu foarte scurt si o spun cu tot respectul cuvenit pentru cariera dumnealui si pentru pregatirea dumnealui: daca si in acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspat scandal care a aparut acum cu arhivele SIPA, daca nu face nici macar gestul de a desecretiza raportul, atunci increderea mea in dumnealui va fi aproape de zero.

Daca va face lucrul asta atunci inseamna ca este de buna credinta si este un om corect, care chiar vrea sa participe la acest proiect pe care noi l-am inceput dupa 11 decembrie", a conchis Liviu Dragnea.

Evenimentul Zilei a scris ca parte din arhiva SIPA - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.￯￯￯￯