Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca initiativa Coalitiei pentru familie de revizuire a Constitutiei in sensul redefinirii familiei drept casatoria dintre un barbat si o femeie a ajuns la Senat si ca va intra in dezbaterea plenului dupa 7 iunie, data pana la care comisiile trebuie sa finalizeze raportul, scrie News.ro.

Calin Popescu TariceanuFoto: senat.ro

"Initiativa Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei a sosit la noi si astazi (...) s-a hotarat sa fie sesiztate in fond Comisia juridica si Comisia pentru constitutionalitate, iar avize vor fi solicitate Comisiei pentru drepturile omului cuslte si minoritati. Data pentru transmiterea avizului este 30 mai si pentru depunerea raportului este 7 iunie. Dupa data de 7 iunie va intra in dezbaterea plenului", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Camera Deputatilor a adoptat in 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.