ACTUALIZAT 13.40 Comisia juridica din Senat a revenit asupra votului dat miercuri in privinta gratierii faptelor de coruptie si, de data aceasta, s-a votat ca acestea sa nu fie in randul infractiunilor gratiate. Au votat "pentru" excluderea de la gratiere a acestor infractiuni (prevazute la art. 289-294 in Codul Penal) trei senatori PNL, unul USR si unul UDMR. S-au abtinut trei senatori PSD si unul ALDE (doi senatori PSD nu eraeu in sala la momentul votului). Propunerea de a se reveni asupra votului a fost facuta de senatorul PNL Daniel Fenechiu, care a invocat si declaratia facuta de presedintele PSD Liviu Dragnea miercuri seara, acesta afirmand ca nu sustine gratierea faptelor de coruptie. De asemenea, s-a votat sa nu fie gratiate infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese.

Comisia juridica din SenatFoto: Agerpres

Important! Procedural, urmeaza ca luni de la ora 10.30 sa se voteze un raport - favorabil cu amendamente cel mai probabil - iar acesta va ajunge la votul in plenul Senatului (probabil chiar luni). Apoi, proiectul intra in procedura legislativa la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Desfasurarea principalelor momente si declaratii din sedinta:

13.05 S-a incheiat sedinta. Comisia juridica se va intruni luni de la 10.30 pentru a da un vot final pe raportul cu amendamente pe acest proiect si este posibil sa intre la votul final in plenul Senatului luni dupa-amiaza.

13.00 S-a rediscutat chestiunea gratierii femeilor insarcinate si s-a decis ca se vor gratia cu jumatate pedepsele de la 6 pana la 10 ani in cazul acestora. Starea de graviditate trebuie sa existe la momentul aplicarii legii.

12.20: Ce s-a mai votat:

Art. 6 Dispozițiile prezentei legi nu se aplică pedepselor a căror executare nu a început deoarece persoanele condamnate s-au sustras, precum și pedepselor a căror executare a început, dar s-a întrerupt ca urmare a sustragerii de la executare de către persoanele condamnate.

Art. 7 Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârșesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.

Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicare in Monitorul Oficial, exceptand procedura pentru femeile insarcinate si persoane care au intretinere un minor - trei zile.

Se aplica pentru infractiunile savarsite pana la data de 1 ianuarie 2017.

11.58: S-a revenit asupra votului privind gratierea faptelor de coruptie si s-a ADMIS excluderea de la gratiere a acestora. Faptele de coruptie NU se gratiaza.

Cum s-a votat: Au votat "pentru" trei senatori PNL, unul USR (George Dirca) si unul UDMR (Csaszar Karoly Zsolt). S-au abtinut trei senatori PSD si unul ALDE (doi senatori PSD nu erau in sala la momentul votului).

Inainte sa supuna la vot, Nicolae i-a raspuns lui Fenechiu ca nu intelege ce legatura au declaratiile liderilor PSD cu acest lucru.

11.55: Daniel Fenechiu (PNL) propune sa se revina asupra votului dat ieri pe gratierea faptelor de coruptie, avand in vedere votul dat pentru Legea speciala (vezi mai jos) si declaratiile facute de liderul PSD Liviu Dragnea (care a afirmat ca nu sustine aceasta propunere).

11.35: S-a respins gratierea infractiunilor prevazute in Legea speciala 78/2000, propusa de Serban Nicolae. Au votat "pentru" doar Nicolae si senatorul ALDE Sibinescu. Nicolae a explicat ca deja s-au decis asupra gratierii faptelor de coruptie (votul dat ieri) si atunci este normal sa fie gratiate si cele din aceasta lege speciala care prevede printre altele circumstante agravante la infarctiunile din codul penal si fapte asimilate faptelor de coruptie.

11.30 S-a incheiat discutia pe infractiunile prevazute de Codul Penal si incepe discutia pe gratierea infractiunilor prevazute de Legile speciale. Guvernul propune sa nu se gratiaza nicio infractiune prevazuta de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

11.25: Nu se gratiaza limitarea exercitarii drepturilor electorale si frauda la vot.

11.17: Se gratiaza partial constitutirea unui grup infracţional organizat, in sensul ca, din art. 367 din Codul Penal privind aceasta infractiune, este exceptat doar alin. 2. Infractiunea de la alin. 1 va fi gratiata.

Art. 367:

Constituirea unui grup infracţional organizat

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

10.55: S-a decis sa fie gratiat falsul in declaratii. Ramane forma guvernului pentru falsul in inscrisuri oficiale si falsul intelectual in sensul ca acestea nu se vor gratia. De asemenea, nu se gratiaza neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indepliirea lor defectuoasa.

10.41: Se discuta gratierea conflictului de interese. Reprezentantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor precizeaza ca nu sunt persoane in detentie condamnate pe conflict de interese. Se supune la vot - doar trei senatori PSD voteaza "pentru", propunerea este respinsa. Conflictul de interese nu va fi gratiat. Au votat "pentru" senatorii PSD Serban Nicolae, Liviu Tit Brailoiu si Marian Pavel (cei care au votat si pentru gratierea abuzului in serviciu). Nu au votat de la PSD Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu.

De la PNL participa Daniel Fenechiu, precum si Florin Citu (o inlocuieste pe Alina Gorghiu) si Iancu Caracota (o inlocuieste pe Nicoleta Pauliuc, internata in spital).

Vezi aici componenta comisiei

10.40 S-a votat exceptarea de la gratiere a violarii corespondentei.

10.36 S-a supus la vot gratierea abuzului in serviciu. A fost respins, intrunind doar 5 voturi pentru din 11 - trei PSD, unul de la UDMR si UNUl de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat "pentru" - Robert Cazanciuc si Diaconu.

Concret, s-a supus la vot scoaterea infractiunii de abuz in serviciu din lista infactiunilor exceptate de la gratiere.

10.30 Secretarul de stat in ministerul Justitiei Mariana Mot spune ca vrea sa reintereze pozitia guvernului aceea de a exclude la gratiere aceasta infractiune.

10.25 Se discuta gratierea infractiunilor de serviciu - conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare. Amendamentul a fost depus tot de senatorul PSD Serban Nicolae (ca si in cazul infractiunilor de coruptie) dar este sustinut puternic de Traian Basescu in cazul abuzului in serviciu.

Traian Basescu:

"In Romania abuzul in serviciu s-a aplicat abuziv. 2150 de dosare inlucru in afar de cele trimise in instanta legate de abuz in serviciu. in acelasi timp ma uit si in europa nu cred ca gasim 50-100 de dosare in ue. este evident ca avem o aplicare defectuoasa. ina cest sens va rog sa imi permiteti sa aduc argumente. Trebuie interpretat in sens ingust. s-a inteles gresit ca trebuie prag de bani."

*Basescu este intrerupt de senatorul PSD Marian Pavel de la PSD, iritat de prezentarea prea lunga facuta de acesta. "Vorbim de gratiere. Sunteti de acord sau nu? Hadeti prezentati amendamentul sa stim ce votam".

"Eu sustin gratierea abuzului in serviciu care a devenit un instrument de punere sub control ale institutiilor politice care trebuie sa lucreze pentru tara si nu sa stea sub controlul procurorilor."

Transmisiune LIVE VIDEO Privesc.eu

---------

Citeste aici toate amendamentele depuse (fara cele ale lui Basescu)

Citeste aici forma proiectului de lege in forma depusa de Guvern

Vezi aici fisa proiectului legislativ

Comisia juridica a decis miercuri de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

Amintim ce s-a decis saptamana trecuta:

Art. 1

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

a. in intregime, pedepsele de pana la trei ani, inclusiv;

b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

Art 2

"Se gratiaza in parte cu 1/2 pedepsele cu inchisoare 6 si 10 aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii".

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. "Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti" a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.

"Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani."

"Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani" (amendamentul apartine senatorului PSD Liviu Tit Brailoiu).

Dispozitiile de mai sus nu se aplica in cazul exceptiilor trecute ulterior in proiectul legii (art.5 prevede mai multe infractiuni care sunt exceptate de la coruptie).

Art. 3 referitor la scolile de corectie

se gratiaza masurile educative privative de liberate de pana la 5 ani

Art. 4 referitor la conditionarea de recuperarea prejudiciului

Art. 4

alin 1) Gratierea este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la dat aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva

alin 2) Nerespectarea cu rea credinta a conditiei prevazute de alin. (1) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie.