Vicepresedintele Senatului, Iulia Scantei, va fi urmarita penal de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce instanta suprema a confirmat redeschiderea urmaririi penale pe numele acesteia, pentru acuzatiile de fals si uz de fals, dupa ce ar fi devenit senator din partea PNL fara sa fie membru de partid, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 12.15 Scantei a transmis presei un drept la replica in care afirma ca de fapt are doar calitatea de "martor" in acest dosar. Ce spune Scantei:

"In urma unei plângeri penale formulate de catre un membru PNL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, frustrat că nu a obtinut un mandat de senator in Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie a instrumentat dosarul penal nr. 23/P/2017, care a avut ca obiect URMĂRIREA PENALĂ IN REM sub aspectul săvârșirii infractiunilor de fals si uz de fals prevăzute de art. 322 si art. 323 Cod Penal. Singura calitate pe care am avut - o in dosarul penal sus mentionat a fost aceea de MARTOR. În urma instrumentării probelor, procurorul de caz a retinut că „în sarcina numitei Scântei Laura Iuliana, senator in Parlamentul României, nu se poate reține săvârșirea vreunei infractiuni întrucât faptele reclamate NU EXISTA” si a dispus clasarea cauzei.

Nemulțumit de soluție, acelasi competitor de listă electorală, membru PNL, a formulat in termenul legal o plangere împotriva solutiei initiale a PÎCCJ, iar procurorul ierarhic superior a apreciat că în cauză, sunt necesare cercetări suplimentare, dar toate obiectivele mentionate in ordonanta de admitere a plângerii nu privesc acte si fapte pretinse a fi săvârsite de candidata la alegeri Scantei Laura Iuliana, ci privesc proceduri statutare interne de partid prealabile si ulterioare alegerilor, derulate exclusiv de către terti precum membrii Biroului Politic National al PNL, membrii Biroului Politic Judetean al PNL Filiala Iași, Biroul Electoral Judetean Iași si Comisia de validare a mandatelor de senator constituita in data de 21 decembrie 2016.

Nicio persoana fizica nu se face singura membru al unui partid si nici nu se include singura pe vreo lista de candidati. Am acceptat in 19 octombrie 2016 propunerea conducerii Partidului National Liberal de a candida la alegerile parlamentare din decembrie 2016, pentru un mandat de senator de Iasi, iar in acest scop am solicitat in cuprinsul unei cereri de adeziune sa devin membru al PNL si am acceptat totodata, conform Legii nr. 208/2015, să candidez pe listele acestui partid la alegerile parlamentare.

Prin urmare, Parchetul de la lângă ÎCCJ continuă cercetări penale IN REM, iar calitatea mea procesuala in acest dosar este aceea de martor."

In luna ianuarie, Dragomir Tomasevschi, fost prefect al judetului Iasi, a depus o plangere la Parchet in care reclama ca notarul public Iuliana Scantei a devenit senator in baza unei simple adeziuni, fara a fi membru de partid. Tomasevschi arata in plangere ca, pe 19 octombrie 2016 , Iulia Scantei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat inscrierea in PNL si, la aceeasi data, a dat o declaratie prin care accepta sa candideze pentru functia de senator.

"Pe 20 octombrie 2016, Biroul Politic National al PNL a validat lista candidatilor la parlamentare, pe prima pozitie fiind trecuta Laura Iulia Scantei, desi acesta nu era membra de partid", se arata in plangerea depusa de Dragomir Tomasevschi.

Initial, dosarul fusese clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv ca "fapta nu exista".

Nemultumit de solutie, fostul prefect de Iasi a contestat decizia si procurorul-sef de sectie a decis sa-i dea dreptate, a infirmat prima solutie si a dispus continuarea cercetarilor.

Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusa controlului unui judecator, lucru care s-a intamplat marti, la instanta suprema, care a confirmat continuarea urmaririi penale fata de Iulia Scantei.

Senatoarea Iulia Scantei este o apropiata a fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu. Ea a devenit notar in timpul mandatului acestuia la Justitie si apoi a fost secretar general la minister.

Numele Iuliei Scantei a aparut recent in declaratia data la instanta suprema de Elena Catrinel Florescu, fosta sefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu. Audiata ca martor in dosarul retrocedarilor de paduri, Florescu a sustinut in fata judecatorilor ca nu stie cine a ales notarul care urma sa legalizeze vanzarea unei importante suprafete de padure de catre Paltin Sturdza: "A fost intalnire cu doamna notar Laura Iulia Scantei. A fost prezenta si ea la un moment dat la intalnire. Este notarul cu care colaboram, nu-mi amintesc cine a ales notarul", a sustinut pe 26 aprilie, la instanta suprema, fosta sefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu.