Angajatii Agentiei Nationale si Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului protesteaza, joi, intre orele 11.00 si 13.00, in toata tara si la Ministerul Mediului din Bucuresti, nemultumiti de discriminarile salariale fata de alti functionari publici, solicitand eliminarea acestora, potrivit news.ro.

Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM), care reprezinta angajatii din domeniul protectiei mediului si Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului si semnat de catre presedintele Ciprian Soava, avand in vedere ca in urma protestelor anterioare din 14 si 21 martie nu a existat nicio reactie de sustinere din partea Ministerelor, Guvernului si a factorilor politici privind eliminarea discriminarii angajatilor din sistem, acestia sunt nevoiti sa continue protestele, astfel incat joi, intre orele 11.00-13.00, angajatii ANPM si ai APM vor fi intr-un nou protest, "ca expresie a situatiei disperate si umilitoare" in care se afla.

"In cadrul sedintei comune din 24 aprilie 2017 dintre Comisia pentru buget finante si banci si Comisia pentru munca si protectie sociala, unde au fost dezbatute in procedura de urgenta amendamentele la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG. nr. 9/2017 privind unele masuri bugetare in anul 2017, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost respins amendamentul Dl.Daniel Constantin, care propunea ca, incepand cu luna iulie 2017, salariile de baza pentru angajatii din Agentia Nationala de Protectia Mediului si Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului sa se stabileasca, prin asimilare, la nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Ministerului Mediului", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca membrii Parlamentului recunosc totusi "importanta strategica a domeniului protectiei mediului, discriminarea angajatilor si nivelul cel mai mic de salarizare bugetar"

FSUM este alaturi de angajatii ANPM si APM si solicita decidentilor politici adoptarea de masuri urgente pentru eliminarea discriminarilor salariale fata de alti functionari publici, care au primit cresteri salariale substantiale in ultimii ani.

"Solicitam Ministerului Mediului emiterea in regim de urgenta a ordinului de ministru privind alinierea salariilor noastre la nivelul salariilor din cadrul Ministerului Mediului astfel incat cuantumul acestora sa fie adus la nivelul celor din aceeasi familie ocupationala administratie /institutie teritoriala, respectand astfel continutul Deciziei CCR nr.794/2016", se arata in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, in situatia in care in decurs de 3 zile nu se va solutiona favorabil revendicarea se va ajunge la diminuarea ratei de absortie a fondurilor europene, imposibilitatea functionarii sistemului pentru protectia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesarii fondurilor europene, neindeplinirea obligatiilor stabilite prin Tratatul de aderare a Romaniei la UE.

"Nerespectarea termenelor de raportare de catre Romania, in calitate de stat membru UE, poate genera riscul declansarii procedurii de infringement, situatii care vor determina costuri mult mai mari din partea statului roman decat costurile generate de o crestere salariala pentru 1.934 de salariati. FSUM sustine angajatii din cadrul ANPM si APM si trage un ultim semnal de alarma inaintea declansarii conflictului colectiv de munca intrerupand activitatea pe timp nelimitat", se arata in finalul comunicatului citat..

Si angajatii Garzilor de Mediu din toata tara au fost in greva de avertisment, miercuri, intre orele 14.00 si 16.00, in fata unitatilor, interval in care nu vor face controale, si nici nu au lucrat cu publicul. Oamenii sunt nemultumiti ca nu le-au fost majorate salariile, astfel incat acestea sa ajunga la nivelul celor ale angajatilor Garzii Forestiere, asa cum a promis ministrul Mediului.