Curtea Constitutionala (CCR) dezbate joi, pentru a patra oara, Legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal sa detina functii in Guvern, dupa ce a amanat luarea unei decizii in sedintele din 7 martie, 21 martie si 4 aprilie, presedintele CCR, Valer Dorneanu, declarand ca este cea mai grea solutie pe care Curtea a avut-o de dat pana acum, potrivit news.ro.
Curtea Constitutionala a mai dezbatut pe 7 martie, pe 21 martie si pe 4 aprilie sesizarea facuta de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern. Sesizarea a fost facuta la inceputul lunii ianuarie de catre Victor Ciorbea, la o zi dupa ce Guvernul Grindeanu a depus juramantul la Palatul Cotroceni.
"S-a amanat pentru 4 aprilie, pentru ca nu am reusit sa ajungem la o solutie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat pana acum mai multe solutii, care niciuna dintre ele nu intrunea o majoritate decizionala si atunci acum ne-am cam apropiat de doua variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica", a spus presedintele Curtii, Valer Dorneanu, dupa sedinta din 21 martie.
Presedintele Curtii a afirmat ca au fost ridicate "foarte multe" probleme de drept, atat de oportunitate, cat si de admisibilitate, problema fiind "delicata".
"Noi nu ne ghidam neaparat dupa presiunea mediatica, nici dupa cea politica, pentru ca aceea exista tot timpul, de fapt ambele exista. Vrem intai sa fim impacati cu constiinta noastra si cu convingerea ca solutia pe care o dam corespunde interpretarii exacte a Constitutiei si sensului legiuitorului, in masura in care el este in concordanta cu principiile constitutionale", a mai spus el.
In urma acestor declaratii, judecatorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu sa nu mai faca declaratii presei deoarece afecteaza imaginea Curtii Constitutionale, toate deciziile urmand a fi anuntate prin comunicate de presa.
Surse din CCR au afirmat, la inceputul lunii martie, ca speta privind Legea 90/2001 care le interzice condamnatilor penal sa fie membri ai Guvernului este similara cu exceptia de neconstitutionalitate ridicata la Legea avocaturii, care la randul ei interzice avocatilor condamnati penal sa profeseze si care a fost declarata constitutionala de CCR pe 4 aprilie.
Victor Ciorbea a declarat, pe 5 ianuarie, pentru News.ro, ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1)".
Avocatul Poporului a precizat ca "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".
Ar avea tot dreptul (garantat de CCR) si, mai mult ca sigur ca vor avea si sustinerea necesara din partea lui Dragnea, Tariceanu, Basescu & Co!
Daca legea gratierii ii va albii pe toti infractorii, maine ne putem trezi cu premierul Dragnea, senatorul Voiculescu, ministrul Valcov, ministrul Fenechiu, ministrul Udrea....totul cu binecuvantarea actualei CCR!
Adio Romania!
Dar un parlamentar care incalca Codul Penal ... este o DEMNITATE Publica?
De ce nu vorbim de spitale, scoli, infrastructura invechita de 60 de ani, de viitorul copiilor nostri? De ce atat de mult timp unor condamnati penali si drepturile lor?
Uau. Pur si simplu, uau.
Si asta zice ca "e cea mai grea solutie"... sa lase, sau nu, infractori sa conduca tara...
E un dezastru fara limite.
Cat de neclara poate fi o lege care interzice accesul la functia de ministru unor fosti sau actuali condamnati penali ?! ce este mai simplu, mai lofic si mai coerent de atat.
Nu poti avea conducatori penali pentru ca altfel toata natia asta ar gasi o justificare sa devina penala.
Cea mai corupta tara din UE, inca are probleme majore in a elimina coruptia si pe corupti din cele mai importante functii in stat. Daca ne gandim ca nici macar in cadrul CCR nu exista o majoritate de 5 din 9 judecatori care sa-i elimine din viata politica pe infractorii condamnati, ce pretentii mai putem avea de la celelalte institutii?
Rusine CCR, rusine Romania!
UN CONDAMNAT PENAL NU POATE FI MEMBRU AL NICIUNUI GUVERN !
Ce naiba, ne-am tampit de tot ?
Solutia in acest caz este simpla, dar presiunile politice sunt foarte mari. VD ar trebui sa ia aminte la Tudorel Toader, care nu (mai) face jocurile politicului de ceva vreme.
Trebuie sa fie toata lumea constienta ca daca Justitia nu este simpla, corecta si dura cu cei care incalca legile - nu mai avem nicio sansa ca tara si popor !
Ce o sa fie astazi ? Foarte posibil ca "politicul" sa invinga si sa avem o decizie favorabila penalilor, dar cu nuante. Ar fi si absurd ca unei somitati de exemplu, care a savarsit o infractiune din culpa usoara si la care a intervenit si reabilitarea (de drept sau judecatoreasca) sa-i fie barat accesul la demnitatea publica de ministru.
Dragnea insa a savarsit o infractiune cu intentie si, atentie !
se afla in termenul de incercare, deci nici vorba de reabilitare. In mod normal deci, Dragnea pas !
PS. Aaa...Am uitat insa sa va spun ca eu nu am gandit politic ci doar juridic !
Altfel, decizia este simpla: nu au ce cauta in Guvern si Parlament condamnatii si cercetatii penal. Primii sa fie inlocuiti cu oameni integri, ceilalti suspendati pana la definitivarea anchetei.
Hitler a fost condamnat in 1924 la cinci ani de inchisoare pentru tentativa de lovitura de stat. A fost eliberat dupa doar noua luni, la presiunea politica a sustinatorilor partidului nazist. In inchisoare a scris Mein Kampf, asa cum politrucii nostri condamnati scriu acum lucrari de "specialitate". Daca n-ar fi avut dreptul sa faca parte din guvern, poate ca n-ar fi murit 5 milioane de evrei in lagarele de concentrare.
e clar ca asta cauta!
a mai fost o decizie la un caz oarecum similar , deci acum o sa trebuiasca sa se contrazica singuri.... sunt tare curios ce o sa faca si cum nu o sa-si piarda credibilitatea (care si asa scartaie rau de tot)
PS: daca o sa-l scoata pe dracnea pm... asta inseamna ca partea cu "si interzicerea unor drepturi" cam dispare din codu penal, nu?! ca doar nu e lege speciala pentru politicieni... zic si eu...
Ca sa fii "Inalt Administrator" poti sa nu fii specialist in domeniul specific campului administrat, nu dai niciun fel de examen oficial, nu-ti trebuie scoala/studii, una peste alta ai voie sa fii CONDAMNAT PENAL si, colac peste pupaza, burta si gusa pot da bine la partid.
Un CONDAMNAT PENAL sa decida viata ALTOR OAMENI!
Eu zic sa fie scos, sters, postul de avocat al poporului sau acel avocat sa reprezinte exclusiv poporul. Politicienii sa fie reprezentati de un avocat separat, unul cu cunostinte bune in materie de penal.
"Avocatul Poporului a precizat ca "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".
"... in conditii de egalitate".
Numai o societate putreda pana in maduva oaselor poate permite o astfel de lege - in care un hot, dovedit hot, are dreptul sa conduca o tara!!
ACEASTA TARA TREBUIE SA PIARA!!! ACEASTA NATIUNE ESTE PROFUNDE BOLNAVA SI NU ARE LEAC!!!
Copiii, daca aveti sub 40-45 de ani, orientati-va rapid. Si daca sunteti specialisti in ceva, luati-o la picior si daca aveti peste 50 de ani. Luati-o si spre Africa, oricum va fi mai bine decat aici.
Ca marile ziare in noaptea unor alegeri cu rezultat incert, precis ca au primit doua foi cu punctaje total opuse : dupa unele vor exulta, dupa celelalte vor plange. :))
PS. Pt ele insa diferenta va consta doar in faptul ca intr-o situatie primesc prima, in ailalta, nu ! ;))
CCR se da de ceasul mortii sa gaseasca o justificare ceva sa ii ajute pe penali...curios este ce vor pune in fatza! E posibil sa lase loc de interpretare...ca daca omul si-a ispasit pedeapsa, el poate sa ocupe functii publice.
Trebuie sa ne asteptam la orice de la CCR-ul aservit!
"Argumentele" pt admitere le-au nascut greu, in chinuri, "copilul"
daca este sa iasa, va fi un "monstru", dar evident ca va primi nota maxima, de la parintii sai si de la publicul interesat. E o mica problema insa. Unul din mamosi nu este hotarat iar lucrul asta determina amanari peste amanari.
PS. S-ar putea pana la urma totusi ca "fetusul" sa nu fie viabil !