Comisiile pentru munca si pentru buget de la Camera Deputatilor au dat, luni, raport de adoptare OUG 9/2017, aproband si doua amendamente prin care se maresc soldele si salariile primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene cu 30%, informeaza Agerpres. Amendamentul apartine unor deputati liberali, acestia sustinand ca este o victorie a PNL si afirmand intr-un comunicat de presa ca este vorba de repararea unei nedreptati facuta alesilor locali.

"Am dat raport Ordonantei 9/2017. In primul rand sunt doleantele celor din sistemul de aparare si ordine publica, siguranta nationala, precum si din sistemul penitenciar, care se afla la Ministerul Justitiei. In urma aplicarilor succesive a maririlor de salarii minime, ei au ramas cu solda de baza undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o incepand cu luna aprilie la nivelul salariului minim, astfel incat si politistii, si cei din armata sa beneficieze de maririle salariale promise. De asemenea, in urma unui amendament si cu sprijinul doamnei ministru al Muncii am adoptat si marirea salariilor primarilor si viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene cu 30%, incepand cu luna aprilie, pana cand legea salarizarii va intra in linie dreapta", a declarat presedintele Comisiei de munca de la Camera Deputatilor, Adrian Solomon.

El a adaugat ca proiectul de lege va intra marti pe ordinea de zi a plenului Camerei.

La randul sau, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a precizat ca a sustinut majorarea salariilor primarilor, iar aceasta masura nu greveaza in niciun fel bugetul de stat, pentru ca aceste majorari de salarii se fac din bugetele locale.

"Amendamentul mai opereaza timp de o luna pentru ca dupa aceea, intrand in vigoare legea salarizarii unitare, primarii vor intra pe alte grile de salarizare mult mai mari decat sunt in prezent", a mentionat Vasilescu.

Amendamentul cu privire la marirea salariilor primarilor apartine deputatului PNL Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate, si a fost votat in unanimitate.

"Desi in comisie se discutase ca o sa pice amendamentul nostru, PSD nu voia sa ne sustina, doamna ministru a spus ca sustine amendamentul. Atunci s-a votat in unanimitate. Primarii erau oarecum frustrati, aveau salarii foarte mici si asteptam de la ei performante. Nu era nici constitutional, nici moral sa tii un primar cu un salariu mic, el nu are niciun spor iar salariul primarilor era depasit de multi profesori, de politistul din comuna, ceea ce nu este normal", a spus Olar.

Potrivit viceliderului grupului deputatilor PNL, Florin Roman, este vorba de o reparatie a unei nedreptati facuta alesilor locali.

"Acest amendament repara o nedreptate facuta alesilor locali prin excluderea lor de la majorarile salariale prevazute de Ordonanta de urgenta nr. 9 /2017 privind unele masuri bugetare in 2017. E nefiresc ca angajatii unei primarii sa aiba salarii mai mari decat primarul, in conditiile in care cea mai mare responsabilitate revine edilului ales de catre comunitate. Nevoia de a readuce echitate in acest sistem a fost inteleasa de toti deputatii din Comisia de munca, care au votat amendamentul PNL. Avem nevoie de politici coerente si de un sistem echilibrat de salarizare, iar propunerea PNL se inscrie in acest demers", a declarat acesta, intr-un comunicat de presa in care se mentinoeaza faptul ca votul din comisia de munca este o "victorie liberala".