Delegatii care participa la Congresul ALDE de la Palatul Parlamentului au votat vineri modificari la statutul partidului, iar sambata isi vor alege conducerea. Calin Popescu-Tariceanu este singurul candidat la functia de presedinte unic, iar Daniel Constantin, copresedinte ALDE inca, va deveni simplu membru. Acesta nu participa la Congres, dupa ce l-a contestat in instanta. Congresul a inceput cu intarziere, la ora 16.30, cu intonarea imnului, urmata de aplauze. Tariceanu i-a atentionat pe cei din sala ca nu se aplauda la imn, apoi a cerut sa se rezolva sunetul in sala, pentru ca este prea tare. In discurs, Tariceanu a afirmat ca ALDE este a treia forta politica a tarii, desi la alegerile parlamentare s-a clasat pe locul cinci in spatele PSD, PNL, USR si UDMR.

Congres ALDEFoto: Hotnews

"Sa ne felicitam ca suntem a treia forta politica din Romania, suntem parte a coalitiei de guvernare", a spus Tariceanu.

"Am convingerea ca in anul 2020, la viitoarele alegeri, vom ajunge sa ne consolidam, sa crestem rezultatul pe care l-am avut anul trecut in decembrie si sa obtinem cu mult mai mult, astfel incat sa devenim principala forta de centru-dreapta din Romania. Aceasta este ambitia mea si trebuie sa fie ambitia noastra a tuturor" a mai spus Tariceanu.

Vineri au fost prezenti 1013 delegati din totalul de 1137.

Lucrarile Congresului de vineri au durat mai putin de o ora, cea care a prezentat modificarile la statut fiind europarlamentarul Norica Nicolai.

Printre modificari se numara si situatia excluderii unui membru. Cand s-ar putea propune excluderea:

Tariceanu a precizat vineri, la finalul Delegatiei Permanente dinainte de Congres, ca vor fi alesi 33 membri ai Biroului Politic - 17 vicepresedinti, 16 membri in BP si 12 membri supleanti.

"Alegerea se va face in mod liber, nu exista lista, se depun candidaturile si in ordinea descrescatoare a voturilor vor fi stabiliti cei care vor deveni membri in BP" a spus Tariceanu.

Potrivit lui Tariceanu, modificarile la statut votate vineri prevad mai multe nivele de structuri de conducere, si anume, sigur ca forul suprem este Congresul, sub Congres este Delegatia Permanenta, sub Delegatia Permanenta este Biroul Politic Central, sub Biroul Politic Central este Biroul Politic Executiv si sub acesta este presedintele.

Delegatii prezenti vor vota sambata si patru rezolutii. "Doua dintre ele pe teme iminamente politice, prima este legata de drepturile si libertatile cetatenesti si functionarea statului de drept, a doua e referitoare la rolul Romaniei in Europa si rolul pe care Romania trebuie sa il joace in perspectiva evolutiei UE, a treia este o rezolutie referitoare la situatia de suprareglementare care functioneaza in Romania unde avem un numar imens de legi, hotarari de guvern, ordonante care se suprapun si care fac ca justitia sa fie greu accesibila cetatenilor. A patra rezolutie va fi una pe teme exclusiv economice si sociale" a precizat el.

Congresul se desfasoara in umbra scandalului dintre Tariceanu si Daniel Constantin. Saptamana trecuta, Tribunalul Bucuresit a decis sa respinga contestatia pe care Daniel Constantin si cei cativa apropiati ai acestuia au depus-o pentru suspendarea Congresului, ei reclamand modul in care s-a facut convocarea acestui congres de catre Delegatia Permanenta.

Ulterior, Daniel Constantin a anuntat pe Facebook ca va ataca cu recurs aceasta decizie. "Congresul convocat de Calin Popescu Tariceanu este, asa cum am mai spus, unul abuziv. Am luat la cunostinta de prima decizie a instantei si am contestat-o cu recurs. In continuare exista un proces pe rolul instantei, un proces pe fond, care trebuie judecat si care va spune in final daca comportamentul lui Tariceanu si deciziile acestuia sunt democratice sau abuzive, asa cum am sustinut si sustin in continuare," a scris Constantin pe Facebook.

Mai mult, el urma sa conteste si fuziunea PC - PLR care a dus la formarea ALDE.

La inceputul lunii, Daniel Constantin a blocat conturile partidului, potrivit unor surse citate de News.ro. Calin Popescu-Tariceanu, celalalt copresedinte al ALDE, a declarat pe 6 aprilie ca acesta doar a "incercat" sa le blocheze.

"A incercat sa le blocheze. Ce ati aflat, ce a aparut in presa nu pot sa va confirm. Hai sa zicem ca a incercat", a declarat Calin Popescu Tariceanu intrebat despre situatia conturilor ALDE.

Chestionat in continuare daca el are in acest moment acces la conturi, Tariceanu a evitat un raspuns clar.

"Eu, ca presedinte al partidului, nu ma ocup de conturile partidului asta ca sa fie clar. Nu e treaba presedintelui partidului", a replicat el.