Mai multi deputati PSD si ALDE au depus, la Senat, o propunere legislativa pentru completarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice care prevede aplicarea sanctiunii declasarii produsului si a terenului in cazul contaminarii accidentale a solului, fara a afecta insa platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune, scrie News.ro.

Astfel, la articolul 8 din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice se introduce un nou alineat cu urmatorul cuprins: "Daca in urma analizelor se identifica prezenta unor substante care nu sunt prevazute in Anexele I si II din Regulamentul CE nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice in ceea ce priveste productia ecologica, etichetarea si controlul si se constata ca prezenta substantelor este determinata de contaminari accidentale se aplica sanctiunea declasarii produsului si, dupa caz, a terenului, fara a afecta platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune".

Initiatorii propunerii legislative argumenteaza, in expunerea de motive, ca in baza OUG nr. 34/2000 a fost emis Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare/organismelor de control si de supraveghere a activitatilor organismelor de control, in agricultura ecologica, care nu a cuprins o prevedere foarte importanta care se aplica deja la nivelul UE si care avantajeaza fermierii in accesarea fondurilor europene si a subventiilor, si nu in risipirea banilor europeni.

Deputatii au dat si un exemplu concret care reflecta prevederea mai sus mentionata.

"Daca in urma analizelor asupra probelor de sol, plante si din produsele agroalimentare ecologice se identifica prezenta substantelor care nu sunt incluse in anexele nr. I si II ale Regulamentului CE nr. 889/2008 iar organismul de inspectie si certificare constata ca aceasta se datoreaza contaminarii accidentale si nu provine din incalcarea legislatiei in vigoare cu privire la agricultura ecologica se aplica sanctiunea de declasare a produsului si, eventual, terenului, fara ca fermierul sa fie nevoit sa suporte penalitati/sanctiuni din partea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)", au explicat initiatorii propunerii legislative.