Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu anunta, intr-un comunicat de presa transmis de ALDE, ca vor solicita Parlamentului infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara pentru a clarifica aspectele ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential. Anuntul celor doi vine in contextul dezvaluirilor facute de Dan Andronic in Evenimentul Zilei in care afirma ca Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea erau implicati in procesul electoral din 2009, cand Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte.

Tariceanu si DragneaFoto: Agerpres

Ce spun Dragnea si Tariceanu in comunicat:

"Este necesara aceasta ancheta in cadrul Parlamentului Romaniei, avand in vedere ca sunt puse in discutie principii ale statului democratic si ale statului de drept, dar si incalcarea principiului separarii puterilor in stat prin posibila interventie nelegitima a unor institutii in deturnarea procesului electoral. Totodata, se ofera cadrul necesar pentru a se clarifica daca persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au actionat in interes personal sau in numele institutiilor pe care le reprezentau.

O astfel de comisie parlamentara este necesara ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public si care pun sub semnul intrebarii respectarea principiului alegerilor libere si corecte ca premisa esentiala a functionarii democratiei in Romania.

Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 a generat controverse in ultimii opt ani la nivelul societatii romanesti, existand suspiciuni privind fraudarea lor inca din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvaluirile presei ofera o noua perspectiva asupra deznodamantului alegerilor prezidentiale din 2009, introducand in discutie incercarea de influentare a procesului electoral."