Deputatii au votat "superimunitatea" pentru judecatorii Curtii Constitutionale: nu pot fi urmariti penal, arestati sau trimisi in judecata decat cu votul a doua treimi dintre ei

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 11 aprilie 2017, 12:49 Actualitate | Politic


Judecatorii Curtii Constitutionale (2017)
Foto: Agerpres
​Plenul Camerei Deputatilor a votat marti proiectul de lege al deputatului Adnagi Slavoliub (minoritati) care prevede o imunitate sporita pentru judecatorii Curtii Constitutionale (CCR), in sensul in care acestia nu pot fi nici urmariti penal, nici arestati preventiv si nici trimisi in judecata fara incuviintarea a doua treimi dintre acestia. S-au votat si doua amendamente ale deputatului PSD Florin Iordache. Primul prevede ca "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani", iar cel de-al doilea acorda pensii de serviciu judecatorilor CCR, precum si pasaport diplomatic.

Au fost 178 voturi "pentru", 38 "impotriva" si 51 abtineri.

In cadrul dezbaterilor, un reprezentant USR a luat cuvantul si s-a declarat impotriva acordararii unei imunitati sporite judecatorilor CCR.

Proiectul a fost depus la finalul lunii februarie in parlament, iar acum va merge la Senat, camera decizionala.

roiectul prevede si ca "dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care au fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen." 

Practic, proiectul aduce cateva modificari la art. 66 si 69 din Legea 47/2002.

Printre propunerile de modificare ale art 66 din Legea de functionare a CCR - 47/2002 se numara:
 • "Judecatorii Curtii nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimis in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 • Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii Constitutionale.
 • Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitve de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept."
In prezent, cei care incuviinteaza urmarirea penala, retinerea sau arestarea sunt forurile care au propus respectivul judecator in functie - Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei.

Ce spune art. 66 in prezent:

(1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) Competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

"Imunitatea propusa constituie cea mai eficienta garantie ca judecatorii Curtii Constitutionale isi pot exercita rolul conferit fara constrangeri sau preisuni", sustine deputatul in expunerea de motive.

Potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Florin Iordache, "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani". Acest lucru nu este permis în legea în vigoare.

Iordache si-a motivat acest amendament prin faptul ca textul iniţial este conceput pentru perioada de început a Curţii Constituţionale, (1992), când mandatele judecătorilor aveau lungimi diferite, în scopul de a fi respectate prevederile constituţionale privind lungimea de 9 ani a mandatului şi înnoirea cu o treime a Curţii, din 3 în 3 ani, potrivit Agerpres.

De asemenea, s-a mai votat un amendament, tot al lui Iordache, privind pensiile judecatorilor CCR si prin care se acord pasaport diplomatic Judecatorilor, care prevede astfel: "Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale.
2) In ipoteza in care calitatea de pensionar a fost dobandita inainte de intrarea in exercitiul mandatului, pensia aflata in plata se recalculeaza potrivit prevederilor alin. 1.
3) Pensia de serviciu poate fi cumulata cu orice venituri realizate.
4) Beneficiarii pensiilor aflate in plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevazute la alin. (1).
5) La inceterea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constituionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate.
6) Judecatorii Curtii Constitutionale au dreptul la pasaport diplomatic, in conditiile legii."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.5832 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Oare (Marţi, 11 aprilie 2017, 12:58)

  Unromanoarecare [utilizator]

  nu se pregateste terenul pentru alta miscare ? Eu nu imi aduc aminte vre un judecator din CCR sa fie acuza de vre-o infractiune vreodata , de unde necesitatea aceasta ? Avem atatea legi "strambe" dar in ultima perioada vorbim numai de imunitate , dezincriminare , etc. Par doar masuri de protectie pentru cea ce urmeaza .
  • -4 (4 voturi)    
   fusta lunga, mintea scurta (Marţi, 11 aprilie 2017, 14:50)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Unromanoarecare

   ai uitat de Toni Grebla?
  • +2 (2 voturi)    
   Ba da (Marţi, 11 aprilie 2017, 20:38)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Unromanoarecare

   Nomral: daca apar atacuri din partea AP sau Presedintelui la OUG-uri si cineva zice ca nu e constitutionala, ei decid ca e.

   E vorba de PSD aici... Ce legi au dat pentru popor de cand sunt la putere? O elimianre de taxe prin care se vor adauga alte impozite si taxe noi, o marire de salarii neanalziata in prealabil care va face gaura in buget (mai ales pentru viitorul Guvern) si multe, multe legi care sa avantajeze penalii.

   In rest? O avem pe Firicica cu spectacole, evenimente, concursuri, "cabaret" si "circ" plin de kitsch prin strada si o groaza de luminite, statui si firme de stat.

   Este tipic ca PSD sa promita si sa nu faca. La ce ma asteptam, fata de anii anteriori, era sa nu asasineze statul de drept in halul asta, iar daca tot au fost proteste pro-PSD (care SIGUR nu au fost paltite sau aranjate de PSD, ceea ce este ilegal, din cate stiu eu, dar mai greu cu doveditul), acum ca au aparut la suprafata din gaurile de canal si de sub pietrele de unde se ascundeau toti agramatii si scursurile si parazitii societatii (mai putin saracii pensionari care ii are la mana PSD precum si cei concediati tot in urma masurilor PSD) era, daca tot ne arata ca au suporteri, ca ei sa ii traga la raspundere: "da, v-am votat, cand faceti ce ati promis?"

   Dar desigur, nimeni nu punea aceasta intrebare simpla.

   Long story short: da, se pregateste ceva. Procesele lui Tradiceanu si Dracnea se apropie. Sa nu uitam: au fost amanari peste amanari, care mai de care mai halucinanta. S-a tot tras de timp pana sa se dea dezincirminarea abuzului in serviciu si gratierea. Si astea au fost amanate, nu de frica sau pentru ca aveau constiinta incarcata, ci pentru ca aveau nevoei de imunitate pentru judecatori (a nu se uita ce pregatisera in noul Cod Penal si OUG prin care se scria, paragrafand in termeni simplisti, ca daca ei dau vreo lege/act normativ care ar putea avantaja ilegalitati, nu pot fi trasi la raspundere). Tot ce au dat recent este de fapt cate o parte, pe rand, din OUG13+ noul CP.
 • +9 (9 voturi)    
  cul (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:00)

  costinescu [utilizator]

  deci daca 5 judecatori de la CC se decid sa infiinteze o retea de trafic de droguri, o pot face linistiti
  • +3 (3 voturi)    
   exact... (Marţi, 11 aprilie 2017, 15:58)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

   droguri, crime,proxenetism, violori... ce vrea muschii tai! important e ca jumate sa fie in aceeasi oala cu tine...
  • +4 (4 voturi)    
   Trebuie doar sa opereze pe teritoriul tarii (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:30)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

   si sa aiba grija sa nu lezeze interesele legale ale unui stat strain (fiind vorba, am convenit de trafic de droguri) !

   PS. Raman sanse minime pt ca un Parlament viitor sa modifice aceasta lege (sa o readuca la forma ei de acum).
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 aprilie 2017, 23:02)

   [anonim] i-a raspuns lui costinescu

 • +9 (9 voturi)    
  Trebuie atacata (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:05)

  LLLL [utilizator]

  La CCR. Este vadit neconstitutionala.
  • +3 (3 voturi)    
   Esti glumet?? (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:54)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LLLL

   Adica tot la ei, sa decida tot ei?
 • +5 (5 voturi)    
  Avem noua semizei acolo la CCR ! (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:12)

  Susufler0 [utilizator]

  Doar Dumnezeu este de-asupra lor si doar daca vrea El ii poate pedepsi si, eventual, ni-i poate lua de pe cap !

  PS. Nu stiu insa daca Dumnezeu si-a propus sa fie român in urmatorii zece-douazeci de ani ! ;))
 • +9 (9 voturi)    
  Este constitutionala legea? (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:24)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  Intreb... ;)
  • +3 (3 voturi)    
   clar nu e... (Marţi, 11 aprilie 2017, 15:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   acum sunt 2 intrebari:
   1 - o sa o atace cineva?!
   2 - daca (avem noroc si) e atacata legea... care o sa fie decizia CCR?!
   • +3 (3 voturi)    
    Pot doar sa risc o parere : (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:36)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    daca o sa fie atacata va fi respinsa sesizarea de neconstitutionalitate.

    PS. Dar nu va fi unanimitate. Cred ca doi vor vota pt admitere, fie si din principiu.
  • +3 (3 voturi)    
   Din pacate da, pt ca nu introduce o clauza (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:33)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   de impunitate ci doar o restrange pe cea existenta !
 • +7 (7 voturi)    
  pai cum vine asta? (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:34)

  bogdan1477 [utilizator]

  Deci daca sa presupunem ca judecatorii CCR o iau razna si se duc la fetele lui Dragnea si le violeaza in grup, timp de 9 ani nu pot fi urmariti penal?!? Inteleg sa aiba imunitate pentru deciziile pe care le iau, dar sa nu poata fi urmariti penal??? Asta o fi pretul platit pentru a ajunge dragnea premier?
 • +7 (7 voturi)    
  Bravo Liviu (Marţi, 11 aprilie 2017, 13:56)

  MasP [anonim]

  Le asiguri lor imunitate, iti asiguri si tie. Buna treaba si cu salariile judecatorilor si magistratilor. Prin legea salarizarii unitare, vor ajunge sa ridice vreo 25.000 lei/luna. Daca nu poti sa castigi procesele in sala de judecata, le castigi cumparandu-i.
 • +7 (7 voturi)    
  mita (Marţi, 11 aprilie 2017, 14:04)

  DanIonita1 [anonim]

  practic psd cumpara ccr mituind fara nici o rusine judecatorii. Acestia pot face orice, sa fure, sa violeze, sa omoara si nu pot fi arestati.
  bravo psd
  • -3 (3 voturi)    
   tu zici ca judecatorii ar accepta mita (Marţi, 11 aprilie 2017, 14:52)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

   dar daca au acceptat mita cand au fost numiti???
 • +4 (4 voturi)    
  Nerusinare (Marţi, 11 aprilie 2017, 14:25)

  catalinmz [utilizator]

  Indecent si scandalos. Ne ducem cu 27 de ani inapoi, o sa fie infernal sa ajungem pe linia de plutire dupa ce termina psd distrugerea tzarii.
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 11 aprilie 2017, 14:38)

  Metec [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Egalitate (Marţi, 11 aprilie 2017, 15:15)

  tudorl [utilizator]

  Eu nu mai inteleg nimic.Conform Constitutiei suntem egali in fata legii dar conform actelor normative ale Parlamentului si Guvernului abilitate sa legifereze,diversi cetateni(diplomati,parlamentari,personal aeronautic,magistrati,personal auxiliar din instante si parchete,personalul Curtii de Conturi,acum magistratii de la Curtea Constitutionala sin titularii de doctorate plagiate,etc,etc......) beneficiaza de diverse avantaje materiale si juridice(pensii speciale,pensii de serviciu,indemnizatii,etc,etc....indiferent de cum au fost botezate in actele normative incalcite,dar bineinteles adoptate de Parlament).Apreciez ca aceste avantaje sunt o mita mascata iar Avocatul poporului ar trebui sa se sesizeze din oficiu.In motivarea acordarii acestor avantaje nu se vorbeste niciodata de competenta si profesionalism
  • +1 (3 voturi)    
   Egalitatea in fata legii nu presupune (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:40)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui tudorl

   egalitate de venituri, avantaje etc.
 • +3 (3 voturi)    
  Am si eu o propunere pentru parlamentari (Marţi, 11 aprilie 2017, 15:49)

  LiviuX [utilizator]

  De ce nu se face o lege in acest sens pentru toata lumea? Nu ar trebui ca toata lumea sa fie egala in fata legii? Vad ca parlamentarii voteaza daca ai lor pot fi anchetati sau arestati, acum si judecatorii din CC. De ce nu pentru toata lumea? De ex pentru mine, daca fac ceva, sa voteze colegii de servici sau familia, si tot asa mai departe, pentru toti...
 • +3 (3 voturi)    
  fiti mandri romani... (Marţi, 11 aprilie 2017, 15:52)

  liviu_ [utilizator]

  acum suntem oficial din nou in comunism.
  numai ca nu avem doar un lidero massimo... avem 9
 • +2 (2 voturi)    
  pentru (Marţi, 11 aprilie 2017, 16:22)

  nicknolteanu [utilizator]

  gloria partidului si inflorirea romaniei,,,,TOT INAINTE !
  ,,TREI CULORI CUNOSC PE LUME,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by