Plenul Camerei Deputatilor ar urma sa dezbata si sa voteze marti proiectul de lege de modificare a Legii finantarii activitatii, amendat la propunerea deputatului PSD Florin Iordache astfel incat banii ilegali din campania electorala sa nu mai poata fi confiscati.

Florin IordacheFoto: Agerpres

UPDATE 12.30 Proiectul se amana in plenul Camerei Deputatilor, intrucat, aflandu-se pe pozitia 24 pe ordinea de zi, nu s-a mai ajuns cu dezbaterile pana la el.

Fostul ministru al Justitiei a propus abrogarea articolul 28 din Legea 334/2006, actualizata, potrivit caruia contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile legii se confisca si se fac venit la bugetul de stat.

Un alt amendament propus a fost abrogarea articolului 53, in care se arata ca cei care au facut contraventii vor varsa la bugetul de stat sumele in bani sau contravaloarea in bani a bunurilor si serviciilor care au constituit obiectul contraventiei, pe baza hotararii Autoritatii Electorale Permanente, potrivit Agerpres.

Amendamentele au fost facute la un proiect de act normativ de modificare a Legii finantarii partidelor politice initiat de mai multi deputati ai minoritatilor nationale. Proiectul propunea eliminarea din Legea 334/2006 a textului articolului 59 al. 2, potrivit caruia organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au obtinut un singur mandat de deputat, potrivit legii electorale, respectiv cate un singur mandat de consilier intr-o circumscriptie electorala li se aplica numai prevederile legale privind finantarea campaniilor electorale.

Camera Deputatilor este for decizional. Vezi aici amendamentele admise.

Mai multe ONG-uri au transmis public solicitarea ca deputatii sa respinga aceste modificari care "pun partidele politice mai presus de lege", intrucat "ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral".

Redam comunicatul transmis de Expert Forum:

"Organizatiile semnatare considera ca modificarile propuse la Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale prin amendamente introduse in cadrul lucrarilor Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilorreprezinta o reala bariera in calea desfasurarii intr-un mod transparent si corect a campaniilor electorale.

La initiativa deputatului Florin Iordache, Vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Comisia a admis o serie de amendamente care abroga sanctiunea confiscarii sumelor obtinute si utilizate ilegal de partide in campania electorala. Astfel, partidele pot sa depaseasca plafoanele si sa angajeze cheltuieli in afara legii, fara a se teme de sanctiune.

Amendamentele ar anula in mod practic rolul unei legi a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, intrucat ar elimina sanctionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislatiei. Articolul 28 face referire la modul in care se pot strange si cheltui contributiile pentru campania electorala, precum si limitele acestora. Prin amendamentele introduse la lege, contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile prezentului articol nu se mai confisca si, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, disparand caracterul disuasiv al sanctiunii. Acest lucru este intarit si de art. 53, care confirma faptul ca sumele obtinute ilegal nu se mai confisca.

Se elimina practic cea mai importanta sanctiune, si anume confiscarea sumelor nelegal obtinute de catre partide si candidati fara respectarea legislatiei. Acesta era actiunea disuasiva principala, si anume pierderea banilor. Singurele sanctiuni raman cele cu amenda. Amenda in sine nu este o actiune destul de descurajanta in acest domeniu, pentru ca sumele obtinute de catre partide sunt mult mai mari decat valoarea amenzii.

Aceste modificari anuleaza principiul unei competitii electorale echitabile, pe care este construita actuala lege a finantarii partidelor politice, avantajand partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. In acelasi timp, vulnerabilizeaza partidele, care vor ajunge din nou sa depinda de sponsorii lor. Consideram ca modificarile propuse afecteaza grav corectitudinea proceselor electorale si sunt contrare obiectivelor asumate in cadrul rundelor de monitorizare GRECO. In plus, amendamentele au fost introduse intr-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat.

Solicitam deputatilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral.

Semnatari

Campania Politica fara Bariere

Centrul pentru Inovare Publica

Centrul pentru Studiul Democratiei

***

Organizatii membre ale Campaniei Politica fara Bariere:

ActiveWatch

Asociatia E-Civis

Asociatia Civitas 99

Asociatia Expert Forum

Asociatia Funky Citizens

Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Asociatia Romania Vie

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala

Comunitatea Uniti Salvam

Grupul pentru Democratie Participativa - Plenum

Rezistenta Urbana

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala