Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au luat act, luni, de scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis prin care acesta solicita Parlamentului sa aprobe infiintarea pe teritoriul tarii noastre a Detasamentului de contrainformatii NATO, sub denumirea de ACCI Bucharest Detachment - BuDET. Potrivit documentului, infiintarea detasamentului si dislocarea acestuia pe teritoriul Romaniei "fac parte din efortul Aliat de implementare, in aceasta zona, a masurilor de sporire a capacitatii de reactie la provocarile mediului international de securitate".

Presedintele Klaus Iohannis Foto: Presidency.ro

Infiintarea structurii NATO are la baza deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, din 2016, si este cuprinsa in cadrul "pachetului de masuri pentru asigurarea prezentei inaintate pe flancul sud-estic al Aliantei Nord-Atlantice", se arata in documentul citat.

"Detasamentul de contrainformatii NATO isi va desfasura activitatea pe langa Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud-Est din Bucuresti, in conformitate cu prevederile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurare de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata si actualizata.", precizeaza presedintele Klaus Iohannis in scrisoare transmisa presedintelui Senatului.