Presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, a declarat vineri seara ca lipsa unui consens in randul republicanilor a dus la retragerea in ultimul moment a controversatei legi de inlocuire a Obamacare. Retragerea acestui proiect reprezinta o mare lovitura pentru presedintele Donald Trump, care a militat de-a lungul campaniei electorale pentru inlocuirea si abrogarea Obamacare si a incercat sa-i forteze pe republicanii nemultumiti sa voteze legea prin impunerea unui ultimatum si prin suspendarea abrupta a negocierilor de la Casa Alba, relateaza News.ro.

"Astazi nu prea am obtinut consensul... dar am fost extrem de aproape. De asta am crezut ca ar fi intelept sa nu continuam cu votul si sa retragem legea. Sunt foarte mandru de legea pe care am redactat-o", a declarat republicanul Paul Ryan intr-o conferinta de presa de la Camera Reprezentantilor.

De asemenea, liderul republican a explicat ca aceasta zi este o dezamagire pentru Partidul Republican.

"Este greu sa faci lucuri mari", a spus presedintele Camerei Reprezentantilor.

Paul Ryan a avertizat ca Obamacare va deveni din ce in ce mai rea pentru populatia Statelor Unite.

"Cred ca le faceam democratilor o favoare, le faceam arhitectilor o favoare prin aprobarea acestei legi inainte ca Obamacare sa inrautateasca situatia", a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor.

Trump a dat un ultimatum republicanilor si a cerut Camerei Reprezentantilor sa voteze vineri controversate lege de inlocuire a Obamacare, care a starnit ingrijorari atat in randul democratilor, cat si a republicanilor din Congres.

Initial, oficialii administratiei prezidentiale le-au transmis republicanilor ca Donald Trump nu mai are de gand sa participe la negocieri si va trece la urmatoarea promisiune electorala daca legislatia de inlocuire a Obamacare nu trece de Camera Reprezentantilor, fortand manca republicanilor nemultumiti de proiectul propus de Casa Alba, dar care nu vor sa apere legislatia lui Barack Obama.

Presedintele american a revenit asupra declaratiilor sale, precizand ca ii asteapta in viitor si pe democrati la masa negocierilor pentru a discuta despre inlocuirea Obamacare.

Aproximativ 14 milioane de americani ar fi putut sa-si pierda asigurarea medicala in 2018, in baza noului plan republican de asistenta medicala, arata analiza Biroului pentru Buget Congresional (CBO).

De asemenea, numarul persoanelor neasigurate urma sa creasca cu 24 de milioane pana in 2026, ajungand la 52 de milioane de oameni in Statele Unite.