Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca nu i se pare "grozava" initiativa lui Eugen Nicolicea de a restrange drepturile sefului statului asupra convocarii referendumurilor, dar considera ca ideea lansata de Liviu Dragnea privind dreptul Parlamentului de a organiza consultari populare este o tema care poate fi discutata, relateaza News.ro. Seful statului a criticat propunerea celor patru parlamentari PSD care doresc restrangerea puterii presedintelui de a organiza referendumuri.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

"Cred ca sunt si alte lucruri mai importante despre care ar trebui sa se discute in Parlament. Nu mi se pare o initiativa grozava, dar Parlamentul are toata libertatea sa discute ce crede ca este necesar", a afirmat Klaus Iohannis.

Seful statului a considerat insa ca ideea lansata de Liviu Dragnea "merita discutata". "Daca ar fi sa discutam aceasta chestiune, ramane doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum, pentru ca, deocamdata, daca Parlamentul decide sa schimbe Constitutia, oricum se convoaca referendum. Se poate discuta chestiunea", a spus presedintele.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca in partid nu este sustinuta initiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atributiile presedintelui Romaniei in acest domeniu, insa considera ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate".

Patru deputati PSD au pus in dezbatere publica o propunere legislativa pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului, care prevede ca nu se poate consulta poporul daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului. De asemenea, presedintele Romaniei poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discutii in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, deputatul PNL Gabriel Andronache aratand ca initiativa contine elemente vadite de neconstitutionalitate.