Presedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Tutuianu, a declarat marti, la Parlament, ca a solicitat informatii de la SRI, Ministerul Societatii Informationale si cel al Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene cu privire la proiectul "SII Analytics" dar, pana la acest moment, nu a primit datele necesare pentru a formula un punct de vedere in acest sens, transmite News.ro.

Adrian TutuianuFoto: Agerpres

Chestionat despre proiectul SII Analytics, Adrian Tutuianu a spus ca a solicitat informatii de la mai multe institutii, dar deocamdata nu a primit toate datele necesare.

"Am cerut informatii de la SRI, de la ministerul Societatii Informationale si de la ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene. Nu avem inca primite toate datele necesare ca sa putem formula un punct de vedere", a raspuns presedintele Comisiei de control al SRI.

SRI a explicat, 12 august 2016, in ce consta sistemul "SII Analytics" care va opera, fara acces la internet, bazele de date deja existente insa cu modalitati imbunatatite de grupare a informatiilor. Proiectul este criticat de o parte a societatii civile pentru ca ar putea deveni o intruziune in viata privata a cetatenilor.

SRI a explicat ca Sistemul Informatic Integrat (SII) Analytics va spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient.

Acest sistem va ajuta la descoperirea de noi informatii si va face conexiuni intre date, astfel ca va scadea cu pana la 90% timpul de acces la informatii, mai explica oficiatii Serviciului Roman de Informatii.

La datele care vor fi incluse in SII Analytics vor avea acces MAI, MP, MFP, DGAF si SRI. Oficialii Serviciului Roman de Informatii nu au vrut sa arate ce baze de date vor fi operate in acest sistem insa au dat asigurari ca acesta nu va fi conectat la internet.

Oficialii SRI au dat ca exemplu cazul in care o persoana solicita sa obtina un permis de port-arma. "O simpla interogare a sistemului SII ANALYTICS ii va spune beneficiarului daca nu cumva persoana are antecedente penale. In prezent, acest lucru este posibil doar dupa ce sunt consultate mai multe baze de date de catre mai multi angajati ai institutiilor statului", arata Serviciul Roman de Informatii.

Sistemul va fi administrat de Serviciul Roman de Informatii pe o infrastructura de retea gestionata de Sistemul de Telecomunicatii Speciale (STS).

SII Analytics va avea si o facilitate de recunoastere faciala. "Pentru prevenirea unui atentat terorist, ofiterii SRI pot introduce in sistem o fotografie de-a unei persoane suspecte despre care nu exista nicio informatie si pot obtine intr-un timp foarte scurt date de identificare, posibile relationari cu grupari teroriste si alte informatii vitale", mai spun oficialii serviciului.

Patru organizatii neguvernamentale au solicitat, intr-o scrisoare deschisa trimisa mai multor institutii nationale si europene, anularea proiectului cu fonduri europene castigat de SRI prin care se achizitioneaza software si hardware de 25 de milioane de euro pentru ca ar putea permite supravegherea generalizata a populatiei.

Semnatarii scrisorii deschise spun ca sistemul informatic este "un adevarat Big Brother" care, in lipsa unor masura de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz. Documentul a fost semnat de Organizatiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul de Resurse Juridice.