Turcan: "PNL sustine definirea casatoriei ca relatia intre femeie si barbat si garantarea familiei de catre stat. Cum am putea sa spunem, prin Constitutia Romaniei: relatia dintre mama si copil nu este familie?"

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 16:26 Actualitate | Politic


Raluca Turcan
Foto: Facebook
Liberalii sustin definirea casatoriei ca fiind relatia intre un barbat si o femeie si asigurarea de drepturi civile egale tuturor cetatenilor, a declarat, luni, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, referitor la intiatiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei in sensul redefinirii familiei.

"Am decis in Biroul Politic National ca PNL sa sustina in Parlamentul Romaniei cateva valori esentiale pentru societatea romaneasca. Prima este aceea de a garanta familia, intemeierea si functionarea familiei in Romania. A doua este de a asigura drepturi civile egale tuturor cetatenilor acestei tari. A treia este ca atunci cand cetatenii inainteaza Parlamentului Romaniei o initiativa cetateneasca aceasta sa fie luata in considerare si sustinuta", a afirmat Turcan, la Palatul Parlamentului, citata de Agerpres.

Ca urmare, a adaugat ea, PNL va vota pentru initiativa cetateneasca privind definirea familiei.

"Pozitia politica a PNL este asadar la modificarea Constitutiei, sa definim familia ca fiind garantata de statul roman si casatoria sa fie definita ca relatia dintre barbat si femeie, asa cum au sustinut cetatenii la initiativa de modificare a Constitutiei. Nu difera cu nimic fata de ceea ce si-au dorit cetatenii atunci cand au strans semnaturi, casatoria sa fie definita ca relatia dintre barbat si femeie si, de asemenea, familia sa stea la baza dezvoltarii statului roman. In plus, fata de ceea ce au semnat cetatenii, PNL considera ca toti cetatenii din aceasta tara trebuie sa aiba garantate drepturile civile asa cum sunt ele definite in Constitutie si in legislatia in vigoare", a punctat ea.

Presedintele interimar al PNL a precizat ca liberalii vor sustine amendamentul deputatului Gabriel Andronache la textul initiativei cetatenesti, care a fost respins in comisia juridica din Camera Deputatilor. Acesta introduce prevederi din Codul Civil in text si prevede ca: "Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului, prin masuri economice si sociale, inclusiv prin garantarea dreptului la incheierea casatoriei. Casatoria este uniunea liber consfintita intre un barbat si o femeie, avand la baza egalitatea intre soti, dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

"Votul nu este obligatoriu. Asadar, si in plenul Parlamentului pot sa existe colegi care sa voteze altfel si care chiar sa creada altfel. E firesc, suntem un partid cu o diversitate de opinii. Insa una este diversitatea de opinii si una este pozitia politica asumata a PNL", a explicat Turcan, refitor la faptul ca acest amendament nu a fost votat de toti liberalii din comisie.

Ea a adaugat ca toate persoanele trebuie sa aiba aceleasi drepturi in Romania, insa a subliniat ca in ceea ce priveste casatoria aceasta este relatia intre barbat si femeie.

Turcan a sustinut ca se poate discuta o formula prin care sa se asigure civil aceleasi drepturi acestor persoane.

"Mi se pare firesc ca PNL sa incurajeze dezbaterea publica pentru a gasi formula cea mai potrivita astfel incat drepturile civile sa fie garantate pentru toti cetatenii, inclusiv pentru persoanele de acelasi sex. (...) Parteneriatul civil probabil ca va imbraca o forma legala, legislativa. Nu stiu daca se va numi parteneriat civil sau se va numi altfel. Cert este ca PNL va incuraja dezbaterea si va sustine ca toti cetatenii acestei tari, din punct de vedere civil, sa aiba aceste drepturi. Asta nu inseamna ca nu sustinem initiativa cetateneasca, ci, dimpotriva, eu am participat la strangerea de semnaturi, am fost parte a acestui demers prin care casatoria sa fie definita ca relatia dintre barbat si femeie", a spus liderul PNL.

Potrivit Ralucai Turcan, prin sustinerea modificarii Constitutiei, PNL nu 'neaga' alte legi in vigoare.

"In momentul de fata, pe legea venitului minim garantat sau pe legea ajutorului social, familia, negru pe alb, este definita de exemplu si ca relatia dintre mama si copil. Cum credeti dumneavoastra ca noi, ca partid serios, am putea, doar dintr-un populism ieftin pe care unii il arunca in fata cetatenilor, prin Constitutia Romaniei sa spunem: relatia dintre mama si copil nu este familie?", a spus Turcan.

Ce propune proiectul de lege de revizuire a Constitutiei Romaniei:

"Art. 48: Familia

(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

Ce prevede amendamentul semnat de la deputatii PNL Gabriel Andronache, Vasile Varga si Valeria Schelean:

Art. 48, alin (1) se modifica si se completeaza avand urmatorul cuprins:

"(1) Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului, prin masuri economice si sociale, inclusiv prin garantarea dreptului la incheierea casatoriei. Casastoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, avand la baza egalitatea intre soti, dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

Motivarea: Amendamentul respecta vointa cetatenilor romani care si-au exercitat dreptul la initiativa legislativa cetateneasca si realizeaza constitutionalizarea unor dispozitii din art. 258 si 259 din Codul Civil. Textul amendat reda in mod fidel vointa leguitorului exprimata prin norma Codului Civil referindu-se, in mod particular, la institutia casatoriei.
 
Ce spun art. 258 si 259 din Codul Civil:

Art. 258

Familia

(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor.

(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

(3) Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, incheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei.

(4) In sensul prezentului cod, prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie.

Art. 259

Casatoria

(1) Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii.

(2) Barbatul si femeia au dreptul de a se casatori in scopul de a intemeia o familie.

(3) Celebrarea religioasa a casatoriei poate fi facuta numai dupa incheierea casatoriei civile.

(4) Conditiile de incheiere si cauzele de nulitate ale casatoriei se stabilesc prin prezentul cod.

(5) Casatoria inceteaza prin decesul sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti.

(6) Casatoria poate fi desfacuta prin divort, in conditiile legii.

Initiativa cetateneasca se afla in procedura legislativa si va fi dezbatuta de plenul Camerei Deputatilor.

Referendumul de revizuirea a Constitutiei in sensul redefinirii familiei drept casatoria dintre un barbat si o femeie ar trebui sa aiba loc in aceasta primavara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4782 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Liberalii lu peshte (Luni, 13 martie 2017, 16:34)

  mikeyu [utilizator]

  Si va mirati ca nu va mai voteaza nimeni.
  Daca voi va bateti cu psd-ul pe acelasi electorat, ghici cine castiga.
 • +7 (15 voturi)    
  varza multa mai mare femeia asta in cap (Luni, 13 martie 2017, 16:36)

  Mawrkuss [anonim]

  Casatoria e un contract, are la baza un act recunoscut de statul roman, etc.

  Ca sa ai o familie nu e nevoie sa fii casatorit, sunt oamani care au copii fara sa fie casatoriti, stau impreuna cu copii si sunt o familie.
  Mirarea doamnei turcan e nejustificata: exista si aici un acrt recunoscut de stat, e vorba de certificatul de nastere al copilui prin care este documentat si recusnoscuta paternitatea si relatia dintre copil si parinti.
  In plus, daca ai copii (fie ca esti casatorit sau nu), trebuie sa declarilucrul acesta de fiecare data cand schimbi buletinul. Deci nu sunt lasati copii pe dinafara.

  Doaman turcan are copii, de nu stie lucrurile astea?
 • +3 (11 voturi)    
  toarsha ciocan.. (Luni, 13 martie 2017, 16:49)

  alex562 [utilizator]

  .. de la sect 1 comert banu manta :))))
 • +1 (19 voturi)    
  stat laic vs. stat religios (Luni, 13 martie 2017, 17:31)

  user.citizen [utilizator]

  De ce nu lasam biserica sa isi faca propriile reguli pentru multimea de indoctrinati si fanatici pe care ii deserveste iar statul sa se ocupe si sa ocroteasca in egala masura drepturile civice ale tuturor, indiferent de culoare, religie, orientare sexuala sau altceva. Ne consideram un stat laic, nu-i asa? Urmeaza numim tara asta Republica Ortodoxa Romania si sa ii executam pe cei de alte credinte. Cand faci reguli impotriva unor minoritati este evident discriminare si evident ca Romania va fi penalizata de lumea civilizata si laudata de extremisti.
  PNL parea un partid de dreapta modern, sunt dezamagit de aceasta atitudine feudala. Nici nu mai ai cu cine sa votezi in tara asta... Observ ca si Codul Civil amesteca drepturile civice cu cele religioase, ex. "Celebrarea religioasa a casatoriei poate fi facuta numai dupa incheierea casatoriei civile". De ce? Ce legatura are una cu alta?
 • -4 (12 voturi)    
  LOL (Luni, 13 martie 2017, 18:49)

  BartSimpson [utilizator]

  http://www.piticigratis.com/2017/03/cel-mai-insultator-lucru-la-coalitia-pentru-familie-este-numele/
  • -4 (4 voturi)    
   Mda, ceva gen daca doriti sa revedeti (Luni, 13 martie 2017, 21:36)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

   Parca revad textele din trecut ale comunistilor traduse de la rusi. Cineva ar trebui sa-i spuna baiatului care a venit cu textul invatat ca nici dracu' nu zice in Romania velcro; toata lumea zice arici.
   • +4 (6 voturi)    
    6/6 (Luni, 13 martie 2017, 23:22)

    BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui ids

    Ce s-au activat spalatii pe creier de BOR pe aici. Bravo baieti, sariti cu minusurile. Ati citit macar textu ? De ce e de la "rusi" ? Caricatura de "coalitie" e de la rusi care interzic desene animate ca li se pare ca prezinta momente gay .. vai de capu vostru.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 martie 2017, 20:49)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  ? (Luni, 13 martie 2017, 23:57)

  Paul_ [utilizator]

  Din punctul meu de vedere fiecare poate sa isi traiasca viata cum vrea. De asemenea cred ca un copil trebuie sa aiba mama si tata in jur. Cred ca acesta ar fi principalul risc daca casatoria ar presupune si persoane de acelasi sex (nu as fi de acord cu infierea copiilor de catre homosexuali).

  Problema se pune insa la doamnele care ar alege sa traiasca in parteneriat civil. Ce faci, le decazi din drepturile parintesti? Trebuie judecate cu grija treburile astea.
  • 0 (0 voturi)    
   LOL (Marţi, 14 martie 2017, 10:58)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   Logica de fier, "fiecare poate sa isi traiasca viata cum vrea" atat timp cat isi traiaeste viata asa cum vreau eu.

   Riscul de a fi infiati de catre cupluri de acelasi sex e un pericol, intradevar ! Copii abuzati si neglijati sau aruncati in centre de plasament sunt ok atat timp cat nu ajung in casa unor gay, gay probabil cu studii superioare si un venit peste media din Rromanistan, cuplu care il vor ingriji si ii vor oferi altceva decat bataie.
   • 0 (0 voturi)    
    ?! (Marţi, 14 martie 2017, 16:38)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Pot la fel de bine sa fie infiati de cupluri heterosexuale, "cu studii superioare si un venit peste media din Rromanistan, cuplu care il vor ingriji si ii vor oferi altceva decat bataie".
    • 0 (0 voturi)    
     Ai dreptate (Miercuri, 15 martie 2017, 11:21)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

     E coada formata din cupluri hetero la usile centrelor de plasament sa infieze copii, corect. Deja avem o problema ca sunt centrele de plasament goale, au fost infiati aproape toti copii aruncati de familia traditionala binecuvantata de un popa.
 • 0 (0 voturi)    
  referendum (Vineri, 17 martie 2017, 15:48)

  dottore-plagiatore [utilizator]

  Ma intreb care ar fi cea mai buna strategie ca referendumul lor sa pice sau sa nu poata fi luat in considerare:

  - sa nu mergem deloc sa votam
  - sa votam ca nu suntem de acord a schimbe constitutia

  Evident ca daca referendumul nu trece din lipsa de cvorum or sa trambiteze mult si bine ca "7 milioane de romani au votat pentru casatoria = uniunea dintre un barbat si o femeie", asa cum au facut cand au vrut sa-l suspende pe Basescu si exact asa cum a patit si Viktor Orban cu cotele de imigranti. Ortodocsii n-or sa mearga la vot, sau oricum nu mai cu mult peste 30% din cei cu drept de vot.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by