Mai multi parlamentari USR au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier prin care amenzile pentru biciclisti sa fie reduse, de la 870-1160 lei cat sunt in prezent la 290 - 435 lei, intrucat aceste sanctiuni foarte mari descurajeaza atat biciclistii cat si politistii, care ezita sa aplice amenzi atat de mari.

Biciclisti in BucurestiFoto: Hotnews

Proiectul prevede abrogarea punctului 8 de la alin. (1), articolul 101 din OUG 195/2002: "nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor" si includerea sa la articolul 99, alin. (1) din Codul rutier care stabileste nivelul amenzilor din clasa I de sanctiuni (2 sau 3 puncte de amenda).

"Codul Rutier stabileste un nivel exagerat al sanctiunilor contraventionale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor" afirma initiatorii in expunerea de motive, precizand ca OUG 195/2002 stabileste ca amenzile contraventionale aplicate biciclistilor se situeaza intre 870 si 1160 lei.

"Actualul nivel al sanctiunilor mai are ca efect descurajearea utilizarii biciletei de catre cei pentru care aceasta reprezinta un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sanatatii, a poluarii si a traficului, precum si sa ii afecteze grav din punct de vedere financiar pe cei cu mijloace materiale modeste, pentru care bicicleta nu este o alegere ci o necesitate" mai spun acestia.

Potrivit acestora, bicilistii ar trebui sanctionati la fel ca mopedele, vehiculele cu tractiune animala sau conducatorii de coloane militare, cortegii, grupuri organizate si animale. "Pericolul social al nerespectarii prevederilor legale este rezonabil apropiat pentru toate grupele mai sus mentionate. In pofida abordarii unitare a acestor categorii, tratamentul lor din punct de vedere al sanctiunilor aplicate este diferentiat nivelul amenzilor fiind de trei ori mai mare" pentru biciclisti.

Mai mult, acestia sustin ca politistii sunt descurajati sa sanctioneze biciclistii tocmai din cauza acestor amenzi foarte mari. "Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca si biciclistii care incalca regulile de circulatie sa fie sanctionati, ducand astfel pe termen lung la insusirea si respectarea prevederilor din Codul rutier" se arata in expunerea de motive.

Proiectul a fost depus pe 7 martie la Senat, prima camera sesizata.