Deputatul PSD Victor Ponta atrage atentia ca, foarte curand, toata Transilvania si Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din Romania, iar aceasta va fi o mare problema de viitor, deoarece tara noastra trebuie sa fie nu numai independenta energetic, ci si exportator de energie, potrivit Agerpres.

"Una din marile probleme ale Romaniei este legata nu doar de independenta energetica, ci si de capacitatea noastra de a produce energie si chiar de a fi exportator de energie. Eu, ca deputat de Gorj - asta a fost prima mea critica la adresa actualului Guvern, ca n-am vazut ca pe zona de energie sa se intample altceva decat pe vremea tehnocratilor -, constat ca noi mergem pe ideea de anul trecut, sa distrugem productia de energie romaneasca si am si remarcat ca Ungaria tocmai a primit avizul Comisiei Europene, va construi o centrala nucleara cu bani rusesti si o sa va anunt ca, foarte curand, toata Transilvania si Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din Romania. Ori asta e o problema pentru Romania, de viitor", a afirmat Victor Ponta, miercuri seara, intr-o interventie la Romania TV.

Fostul premier a precizat ca aceasta nu este o problema care tine de un ministru sau de un secretar de stat, deoarece este o problema de interes national.

"Acolo este o problema pe care doar Guvernul (o poate rezolva - n.r.), si ar trebui sa fie presedintele, ca dansul se duce la Sibiu, o sa aprinda lumina la casa si o sa consume kilowati din Ungaria si nu-l intereseaza. Acolo e o problema de interes national, nu poti sa o dai pe un ministru sau pe un secretar de stat. Faptul ca noi am semnat in 2013 investitia de la Cernavoda, in 2015 ministrul ALDE de atunci, Gerea, a semnat memorandumul si de atunci le-am dat teapa la chinezi, nu mai construim nimic, nu mai aducem 6 miliarde de euro in Romania investitii, dar in schimb o sa luam energia din Ungaria. E o problema", a explicat Victor Ponta.

El a mai spus ca daca sefii institutiilor s-ar implica pentru a se mai ieftini pretul la gaze, in contextul liberalizarii, atunci ei ar fi chemati imediat la DNA.

"In Romania sunt doi producatori de gaze, restul gazelor le importam din Rusia - Petrom care este privat si Romgaz la care statul roman este in continuare actionar majoritar, desi este listat la bursa. Transportul este monopol de stat prin Transgaz. Daca maine avem o criza la gaze si domnul Grindeanu pune mana pe telefon si il suna pe directorul general de la Romgaz si ii spune: 'Faceti ceva o perioada cu gazele sa fie mai ieftine ca populatia sau industria sufera', pai maine seara ii ia DNA si pe Grindeanu si pe seful de la Romgaz. Ceea ce in Ungaria nu se intampla. Pentru abuz in serviciu ii ia", a aratat Ponta.

Potrivit acestuia, solutia este cea pe care a pornit CCR, de a sublinia separatia puterilor in stat.