Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor a decis, in cadrul sedintei de marti, sa organizeze in luna mai o dezbatere privind educatia sexuala in scoala, deputatii din comisie respingand totodata initiativa legislativa a fostului parlamentar Ninel Peia privind "inocenta copilariei" care viza interzicerea cursurilor de educatie sexuala in invatamantul scolar, primar si gimnazial, fara acordul scris al parintilor sau tutorilor, scrie News.ro.

"Propun colegilor o dezbatere la care sa invitam si alte structuri, ONG-uri, in luna mai. Pe baza ideilor desprinse sa putem sa initiem o propunere legislativa", a afirmat presedintele Comisiei, Camelia Gavrila.

Deputatul PMP Robert Turcescu a afirmat ca "multi dintre cei care l-au sunat reclama nu atat ideea de a permite practic in scoala sa existe cursuri de educatie sexuala, ci sunt ingrijorati mai ales de calitatea oamenilor care vin sa predea aceste cursuri".

"Parintii sunt de acord ca traim intr-o lume in care e nevoie de o discutie cu ei. In conditiile in care in Romania este o rata nefericita de intreruperi de sarcina, copii, adolescente care raman insarcinate, e clar ca ar trebui sa existe o pregatire a lor chiar din scoala in sensul evitarii unor astfel de situatii, dar multi dintre ei spun ca oamenii care vin acolo (...) sunt de o slaba calitate, iar felul in care se predau aceste ore de educatie sexuala lasa de dorit", a completat Robert Turcescu.

Deputatul PSD Alexandru Radulescu a afirmat, la randul sau, ca legea nu este acceptabila pentru ca "titlul este extrem de patetic si articolele sunt agresive".

"Parintii sunt ingrijorati de educatia copiilor si vor sa fie informati. Cred ca ei trebuie sa aiba dreptul sa decida asupra unor discipline optionale (...) Va trebui sa initiem o dezbatere cu asociatiile de parinti, sa atragem si asociatii ale psihologilor, pedagogilor", a completat social-democratul.

De asemenea, deputatul USR Cristina-Ionela Iurisniti a sustinut ca educatia sexuala trebuie sa inceapa de la 12 ani, nu la varsta prescolara sau in invatamantul primar.

Dezbaterea a avut loc in contextul propunerii legislative initiata de fostul deputat Ninel Peia si intitulata "lege pentru Inocenta copilariei" privind interzicerea cursurilor de educatie sexuala in invatamantul scolar, primar si gimnazial, fara acordul scris al parintilor sau tutorilor.

Potrivit initiativei, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda daca nu se respecta aceasta prevedere.

Comisia de invatamant a dat raport de respingere a proiectului de lege.