Comisia juridica din Senat, care este prima camera sesizata, urma sa dezbata marti dupa-amazaproiectul legii gratierii si proiectul de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate. Amintim ca presedintele comisiei Serban Nicolae a depus o serie de amendamente la proiectul Ministerului Justitiei prin care si cei condamnati pentru infractuni de coruptie sa poata beneficia de gratiere. Dezbaterea pe acest proiect s-a amanat insa pana pe 21 martie, dupa ce timp de aproape trei ore s-au discutat doar amendamentele pe cel de-al doilea proiect de lege. La final, Nicolae a subliniat faptul ca se gratiaza pedepse, nu persoane, si ca nu este exclus ca acest proiect sa nu primeasca in final un raport de admitere.

Comisia Juridica din SenatFoto: Hotnews

Liviu Dragnea a declarat marti ca nu sustine gratierea faptelor de coruptie, in mod "categoric".

Principalele momente ale sedintei:

18.02: Serban Nicolae, despre proiectul legii gratierii: "Graţierea priveşte pedepse, nu persoane. Dacă înţelege toată lumea că e vorba de graţierea unor pedepse probabil că va fi mult mai simplu să ajungem la o soluţie. Ceea ce nu exclude varianta in care se nu se va finaliza acest proiect legislativ cu un raport de admitere.

17.52 S-a votat raportul de admitere pe proiectul de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu amendamente. PNL, care a avut un singur reprezentant la sedinta - Nicoleta Pauliuc - a votat importiva proiectului, senatoare afirmand ca PNL nu considera ca acest proiect rezolva problemele din penitenciare.

Se amana dezbaterea pe proiectul legii gratierii pentru data de 21 martie.

16.15. Serban Nicolae anunta ca s-a trecut de jumatatea amendamentelor. Unul dintre cele adoptate pana in prezent se refera la definirea spatiului considerat necorespunzator ca fiind spatiul de sub 4 mp pentru un detinut.

14.37: S-au discutat abia trei amendamente pana la aceasta ora (pagina 4 din 63). Este posibil ca legea gratierii sa nu mai fie dezbatuta in sedinta de astazi.

14.14 Dezbaterea incepe cu proiectul de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Se ia fiecare amendament depus in parte si se dezbate, apoi se voteaza. Nicolae a declarat ca cel mai probabil nu se va incheia discutia pe acestea in sedinta de marti, fiind depuse 63 respectiv 39 de pagini de amendamente.

---------------------

Serban Nicolae solicitase la sedinta precedenta din partea institutiilor invitate, precum CSM, Asociatia Magistratilor, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sau Asociatia Penitenciarelor, sa formuleze amendamente la cele doua proiecte, acestea urmand sa fie asumate de membri ai comisiei.

La sedinta de marti participa reprezentanti ai acestor institutii si ai ministerului Justitiei.

PNL a anuntat ca va propune respingerea proiectului.