Vicepresedintele PNL Cezar Preda a declarat sambata ca nu a existat nicio discutie cu privire la numirea sa la sefia Serviciului de Informatii Externe, insa a punctat ca orice om ar fi onorat de o asemenea functie, transmite Agerpres.

Cezar Preda (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Eu am fost de multe ori pe stiri si ministru si viceprim-ministru. Nu pot sa confirm nimic, pentru ca nu a avut loc nicio discutie si nu asa se face numirea la SIE. (...) Orice om este onorat, care are expertiza, pentru o asemenea functie, dar chestiunile acestea sunt la nivel de sef de stat, la nivel de securitate nationala. Nu sunt eu in masura sa apreciez cum va face dl presedinte nominalizarea, dar este o onoare pentru oricine", a declarat Preda, la Parlament.

In opinia sa, supozitia ca va prelua sefia SIE ar fi pornit, probabil, de la cutuma privind conducerile SIE si SRI.

"Domnul Dragnea a incalcat intr-adevar (...) Regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor si Senatului, care spune ca castigatorul ia Comisia SRI, al doilea partid ia Comisia SIE, iar la vicepresedinti invers. Dl Dragnea, justificand faptul ca nu a dorit sa dea un drept PNL, l-a introdus si pe dl presedinte in aceasta ecuatie, ceea ce nu a fost corect. (...) In general, lucrurile acestea se transeaza in afara Parlamentului si este pur si simplu un raport intre presedinte si sefii de servicii, iar Parlamentul, daca respectivul nominalizat are expertiza, il valideaza, daca nu, nu. Nu se face troc. Este prima oara cand aud ca se face troc cu asa ceva. Dl Dragnea trebuie sa inteleaga ca lucrurile acestea - cele doua numiri - sunt peste intelegerile si compromisurile care se fac de obicei si cred ca de aici au plecat aceste chestiuni", a afirmat Cezar Preda.

Liberalul a subliniat ca presedintele Klaus Iohannis decide numirea sefului SIE.

"Eu nu cred ca poate fi dus in ecuatia de membru de partid, dl presedinte decide. Poate sa fie din interiorul PNL, un om cu expertiza mare, poate sa fie din afara PNL", a aratat Preda.