Plenul reunit al Parlamentului a votat marti componenta Comisiei de control a activitatii Serviciului de Informatii Externe. Presedintele comisiei nou formate este social-democratul Mihai Weber. Biroul de conducere al comisiei este completat de liberalul Sorin Razvan Prisca, in calitate de vicepresedinte, si de reprezentantul ALDE, Marius-Gheorghe Surgent, care va indeplini functia de secretar. Din comisiei mai fac parte Serban Nicolae (PSD) si Nicu Falcoi (USR).

Mihai WeberFoto: cdep.ro

Mihai Weber (52 ani) este deputat de Gorj si are un certificat de absolvire in politica si diplomatie la Institutul Diplomatic Roman precum si un atestat de "securitate si buna guvernare" la Colegiul National de Aparare, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Amintim ca Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD, mai este si presedinte al comisiei juridice de la Senat si membru in comisia de aparare.

Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe (SIE) este formata in prezent din cinci parlamentari, insa numarul acestora ar putea ajunge la sapte, daca un proiect legislativ, depus la Camera Deputatilor si semnat de reprezentanti ai tuturor partidelor, va trece de Parlament si va fi promulgat.

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputatilor pe 20 februarie si este semnat de cate un deputat de la fiecare partid parlamentar: PSD - Ciolacu Ion-Marcel, PNL: Nicolaescu Gheorghe-Eugende, USR - Barna Ilie Dan, UDMR - Korodi Attila, ALDE - Avram Constantin, PMP - Tomac Eugen. Astfel, din comisie ar urma sa faca parte patru deputati si trei senatori, fata de trei respectiv doi cati sunt acum.

In expunerea de motive se arata ca, avand in vedere ca din comisia de control al activitatii SRI fac aprte noua parlamentari, se impune marirea numarului acestora si in cazul SIE, intrucat cele doua servicii au activitate similara.

Un numar mai mare de parlamentari "va asigura o mai buna gestionare a procesului de control parlamentar asupra activitatii acestui serviciu".

Alcatuirea Comisiei parlamentare de control SIE a fost amanata in ianuarie, pe motiv ca nu au fost depuse propuneri de membri si din partea senatorilor.