Primarii PSD din judetul Iasi s-au intalnit pe 14 februarie si au semnat o scrisoare deschisa catre Liviu Dragnea in care cer retragerea sprijinului pentru Mihai Chirica pentru functia de presedinte interimar al filialei PSD Iasi, anuntand ca se delimiteaza de pozitiile critice ale primarului municipiulu Iasi. Potrivit Ziarul de Iasi, care publica scrisoarea, 56 dintre cei 63 de primari PSD din judet au semnat, iar acestora s-ar fi alaturat si o parte dintre parlamentari. Chirica a reactionat si a afirmat ca printre acele semnaturi sunt si unele false si ca unii colegi "au fost invinsi de Codrin Stefanescu".

Liviu Dragnea si Mihai Chirica (2015)Foto: Agerpres

UPDATE Pe de alta parte, filiala municipala a PSD Iasi, dar si organizatia judeteana a tinerilor din acelasi partid si-au anuntat sustinerea pentru Chirica, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat al organizatiei municipale PSD Iasi, Comitetul Executiv Municipal Iasi al PSD a analizat situatia din partid si a decis cu 90 de voturi din 91 sa adopte o rezolutie privind sustinerea lui Mihai Chirica in functiile de presedinte PSD Iasi si de vicepresedinte al PSD.

Totodata, filiala municipala si-a declarat sustinerea pentru guvernul condus de Sorin Grindeanu, dar si pentru pastrarea unitatii partidului.

Aceeasi decizie a fost luata si de conducerea filialei judetene a Tineretului Social Democrat.

"In cursul serii de joi, 16 februarie, a avut loc o sedinta a conducerii Organizatiei Judetene Iasi a Tineretului Social Democrat. Tinerii social-democrati au dezbatut si votat o rezolutie prin care isi asuma urmatoarele obiective si pozitii: atasamentul fata de valorile stangii promovate de PSD, sustinerea democratiei interne in cadrul PSD, necesitatea reluarii dialogului cu cetatenii si a unei mai bune comunicari a partidului, sustinerea Guvernului PSD si a programului de guvernare si sustinerea lui Mihai Chirica in functiile de conducere din cadrul PSD", se arata intr-un comunicat al PSD Iasi.

Ce spun edilii PSD in scrisoarea semnata:

  • "Niciunul dintre noi nu dorim sa tradam increderea locuitorilor judetului Iasi pentru a sustine un lider local care are alte ganduri si idei politice.
  • Ne delimitam in totalitate fata de cele declarate de presedintele interimar al Organizatiei Judetene Iasi a PSD.
  • Ne declaram sustinerea atat fata de guvernul condus de premierul Grindeanu, cat si fata de conducerea centrala a partidului si de presedintele Liviu Dragnea.
  • Propunem retragerea delegarii pentru functia de presedinte interimar a Organizatia Judetene Iasi a PSD a domnului Mihai Chirica, cu pastarea calitatii de membru PSD."

Ce a declarat Chirica ulterior, potrivit Ziarul de Iasi:

"Ma simt ca la sfarsitul alegerilor din 11 decembrie, cand am avut conferinta de presa prin care anuntam castigul categoric pe care PSD Iasi l-a avut si, sa spunem, cei 9 parlamentari pe care i-am dus in Parlamentul Romaniei, fiind clasati pe locul 2, impreuna cu Argesul ca cea mai performanta organizatie judeteana.

Sunt si semnaturi false acolo, si nume care s-au strecurat, probabil o sa mai vedeti si alte comunicate de presa. Pana la urma, un lucru este cert, nu trebuie sa condamn pe nimeni pentru ca eu am fost cel care am deschis acest val al democratiei in exprimare in PSD, nu-mi este de fiecare data favorabil dar sunt consecvent si voi continua sa promovez valorile social-democratiei europene, prin urmare nu cred ca am gresit si voi continua sa fiu cat se poate de atasat de aceasta ideologie.

Au semnat, nu au semnat, nici nu mai conteaza care a facut-o si care nu a facut-o, un lucru este cert: trebuie sa le arat de fiecare data ca atunci cand esti la guvernare nu vinzi chiar orice si nu faci chiar totul pentru bani. Nu am avut niciun fel de atitudine impotriva partidului, ii inteleg si pe colegii care se simt oarecum marginalizati in Parlament pentru ca la Iasi a iesit un lider care a spus ca lucrurile nu merg bine si Romania a aratat ca lucrurile nu merg bine si mergem inainte.

Le-am inteles nemultumirea legata de faptul ca ar fi prejudiciati in atragerea unor finantari de la Ministerul Dezvoltarii, motiv pentru care ei trebuie sa ia atitudine. Ceea ce ma surprinde foarte mult este ca pe unii colegi de-ai mei, la care tin foarte mult, i-a invins Codrin Stefanescu. E un act de recul, un masiv act de recul in ceea ce priveste imaginea PSD si probabil va trebui sa reparam si acest lucru in timp".

Chirica a avut o serie intreaga de declaratii critice ulterioare adoptarii OUG 13/2017 si declansarii protestelor de strada. In ultimele zile, multe organizatii judetene PSD au transmis comunicate de presa in care au cerut fie sanctionarea lui Chirica fie chiar excluderea din partid a acestuia.

Chirica este si vicepresedinte la nivel national al PSD. El a venit al conducerea PSD Iasi dupa plecarea lui Gheorghe Nichita, cercetat penal. Nichita s-a inscris apoi in PRU si a candidat la parlamentare din partea acestui partid, care nu a intrat in parlament.