Presedintele PMP, senatorul Traian Basescu, a declarat ca nici ministrul Justitiei, nici premierul nu pot fi absolviti de "taraboiul" generat de modul cum au promovat OUG 13/2017, adaugand ca, fata de protestele din strada, ramane intrebarea daca de fiecare data cand au loc asemenea manifestatii trebuie sa cada guverne, daca acestea isi repara eventuala greseala, fara a se tine cont de calea constitutionala a motiunii de cenzura, potrivit Agerpres.

"Au gresit fundamental prin modul de promovare a unei ordonante de urgenta sensibile si nici ministrul Justitiei, nici premierul nu pot fi absolviti de taraboiul care a iesit prin promovarea unei ordonante de urgenta sensibila fara sa o puna in dezbatere publica", a declarat Traian Basescu la B1Tv, intrebat daca solicitarile protestatarilor din Piata Victoriei, care cer demisia Guvernului Grindeanu, sunt justificate.

Basescu a spus ca, fiind om cu experienta in administratie, nu poate fi convins ca in cadrul Guvernului s-a produs o discutie in sedinta in care a fost adoptata OUG 13/2017. "Ma asteptam, daca s-a publicat stenograma, sa vad ca a intervenit ministrul de Interne, sa vad ca a intervenit ministrul de Externe, e si jurist Melescanu si avea si Directiva 343, conform notei de fundamentare la implementare in aceasta ordonanta. A intervenit ministrul Economiei sau ministrul Administratiei Publice? E, aici e problema, si aici este clar o responsabilitate a lui Grindeanu ca nu a impins lucrurile la o discutie ", a spus Basescu.

El a adaugat ca un alt lucru legat de desfasurarea sedintei de Guvern din 31 ianuarie pare a fi acela ca "nu a avut nimeni ordonanta pusa in fata (dintre ministri - n.r.), decat atunci cand s-a anuntat (...) ordine de zi suplimentara". Despre dosarul instrumentat la DNA pe tema modului de adoptare a OUG 13, el a spus: "Sa vedem, pentru ca pana la urma pot pleca de la alta premisa". "Un ministru este un om politic, numit acolo politic cu obiective politice. El poate sa-si scrie actul normativ si singur daca vrea, fara sa ia avize de la Directii (de specialitate - n.r.). Este optiunea lui si vede daca i-o accepta Guvernul sau nu.

Este responsabilitatea lui si vede daca i-o accepta Guvernul sau nu, dar Guvernul pentru ca e solidar cu deciziile pentru ca solidar cu deciziile trebuie sa fie in cunostinta de cauza", a opinat liderul PMP. Basescu a apreciat, de asemenea, ca 'este o mare greseala a Executivului, a premierului ca la pachet cu abrogarea OUG 13 nu l-a remaniat si pe ministrul Justitiei'. "Cred ca este o mare greseala a Executivului, a premierului, ca la pachet cu abrogarea OUG 13 nu l-a remaniat si pe ministrul Justitiei, domnul Iordache.

Este clar responsabilitatea ca ministru al unui minister de linie ii apartine in primul rand, din punct de vedere politic", a afirmat Basescu. Basescu a spus, totodata, ca iesirea oamenilor in strada este "un semn al democratiei", dar ramane intrebarea daca in urma unor astfel de actiuni trebuie sa cada guverne daca cei contestati isi repara greseala. "Ar fi cam la al treilea Guvern din 2012 incoace care cade pe presiunea strazii.

A cazut Guvernul Boc pe manifestatiile din 2012, a cazut Guvernul Ponta pe 'Colectiv', cade si Guvernul Grindeanu pe o ordonanta de urgenta, pe manifestatiile... Deci, trei Guverne cazute urmare a manifestarilor din strada, a atmosferei. Trebuie sa vedem, mai avem stabilitate ... Iesirea oamenilor in strada este un semn al democratiei, nu-i opreste nimeni, se pot exprima liber. Intrebarea este, de cate ori ies oameni in strada trebuie sa cada guverne, daca-si repara eventuala greseala, daca au facut-o ? Pot merge mai departe sau trebuie sa cada fara sa fie in urma procedurii constitutionale de schimbare a unui Guvern, care inseamna o motiune de cenzura si pierderea majoritatii in Parlament ?", a afirmat liderul PMP.

In opinia sa, protestele nu au condus la scindarea populatiei. "Sunt multi pesedisti care, pe atmosfera creata, dezavueaza actiunea Guvernului. Iau consideratie ca putem vorbi si de o strangere a natiunii in jurul unui subiect in care li s-a parut ca au fost pacaliti de Guvern.(...) Deci, n-as fi atat de pesimist ca suntem pe calea dezagregarii natiunii si ruperii ei in doua", a spus Basescu. El a afirmat, in acelasi context, ca, fara a lua apararea PSD, modificarea Codurilor penale este necesar sa fie facuta, avand in vedere numarul mare de articole declarate neconstitutionale de CCR si obligatia implementarii de catre Romania pana in aprilie 2018 a unei Directive europene in domeniu.