Liderul USR, Nicusor Dan, a respins duminica acuzatiile de finantare ilegala a campaniei electorale a USR pentru alegerile locale din 2016, explicand ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a refuzat sa ramburseze formatiunii pe care o conduce suma de 150.000 de lei, iar partidul a depus contestatie de nerambursare a banilor, scrie News.ro.

Nicusor DanFoto: Captura Realitatea TV

Nicusor Dan a explicat ca exista patru tipuri de sume cheltuite de USB in campanie si nerambursate de catre AEP: 93.759 lei reprezentand donatii colectate prin intermediul Asociatiei G2, 19.406,6 lei reprezentand contributii ale candidatilor la campania electorala pe care AEP le considera fara documente justificative, 19.956,34 lei - suma raportata nejustificat de AEP la o donatie eronata de 20.000 de lei a lui Sergiu Moroianu, care a pus banii in alt cont decat cel care trebuia - si 19.170 lei reprezentand cheltuieli in baza unor facturi considerate neconforme de AEP.

"Suma de 93.759 lei, colectata prin intermediul Asociatiei G2, a fost colectata in mod legal. Finantarea nu a fost facuta de Asociatia G2, ci de persoane fizice", se arata in contestatia depusa de catre USR la AEP.

In ceea ce priveste suma de 19.406,6 lei, USR sustine ca acesta "a fost nerambursata in mod nelegal de catre AEP, intrucat contributiile candidatilor de 19.550 lei au toate documentele justificative". "AEP ne reproseaza faptul ca banii au venit prin conturile personale ale candidatilor. Asa prevede legea, este o prevedere absurda, dar asa prevede legea. Legea spune ca partidele n-au voie sa stranga bani ele insele in campania electorala de la donatori. Candidatii trebuie sa stranga bani si sa-i verse in contul de campanie, este ceea ce noi am facut", a explicat Nicusor Dan.

Cat despre suma de 19.956,34 lei pe care AEP a refuzat sa o ramburseze, USR explica in contestatia depusa ca banii nu au fost cheltuiti din donatia eronata de 20.000 de lei a lui Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand.

Cea de-a patra suma, de 19.170 lei, pe care AEP nu a rambursat-o, reprezinta, potrivit USR, cheltuieli in baza unor facturi valabile pentru confirmarea tranzactiilor la care se refera.

"S-a mai spus ca am primit eu personal o donatie de 90.000 de lei si am virat doar 70.000 de lei in contul de campanie. Asa este, exista o donatie de 90.000, exista un transfer de 70.000 de lei, insa exista mai multe donatii si mai multe transferuri catre contul de campanie. Suma totala a banilor care au venit pentru campanie s-au dus pentru campanie, suma totala a banilor care au venit pentru precampanie, sau dus in contul de precampanie Din pacate legea nu legifereaza ce se intampla in precampanie cu finantarea precampaniilor electorale si AEP nu a avut acces la actele din precampanie - asta este explicatia", a mai explicat Nicusor Dan.

El a respins un alt repros al AEP, si anume ca pentru donatiile on-line aveau copiile dupa cartile de identitate fara semnatura. "Evident ca fiind o donate online nu exista semnatura celui care a donat, exista semnatura persoanei de la partid care a verificat ca persoana care a donat este chiar cea din cartea de identitate", a mai spus el.

"S-a mai spus in presa ca pentru suma de 215.000 lei plati pe Facebook nu avem documente. Ce este adevarat este ca Facebook nu da facturi asa cum sunt facturile din Romania, Facebook da un extras de cont, e o companie care pentru Europa are sediul in Irlanda si da suficiente documente justificative, dar nu in forma facturii cu care suntem obisnuiti in Romania. Pe suma asta AEP a restituit banii pe care noi i-am cheltuit, deci aconsiderat ca platile pe Facebook sunt legale", a mai spus Nicusor Dan.