Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni seara, intr-un discurs tinut la un eveniment dedicat aniversarii Micii Uniri, ca, in 1864, Alexandru Ioan Cuza a promovat un Cod penal "dupa model francez, considerat la vremea respectiva unul european, modern", care "incrimina abuzul in serviciu". "A fost primul cod penal din Romania care incrimina abuzul in serviciu, conflictul de interese. Ce oameni politici am avut atunci si ce politicieni avem astazi!", spune Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"In 1859, politicienii s-au preocupat de natiune, de unirea principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere. Gratierea proprilor dosare", a afirmat seful statului.

El a adaugat ca "Unirea principatelor a inceput prin alegerea aceluiasi domnitor - Alexandru Ioan Cuza - in ambele principate, dar ea s-a infaptuit prin ceea ce s-a construit: autoritati, entitati, acte normative care au inceput sa puna cap la cap ceea ce se intampla in Moldova si in Tara Romaneasca. Si astfel, Unirea s-a petrecut prin legiferare si administratie."

Klaus Iohannis a subliniat ca "Codul Penal al lui Cuza, din 1864, dupa model francez, a fost considerat la vremea respectiva unul european, modern. A fost primul cod penal din Romania care incrimina abuzul in serviciu, conflictul de interese. Ce oameni politici am avut atunci si ce politicieni avem astazi!"

"O coalitie aleasa sa conduca Romania spre dezvoltare se ocupa de modificarea Codului penal, se ocupa in mod paradoxal de ameliorarea Codului penal intr-un sens cel putin discutabil", a mai spus presedintele.